Salau in crusta de malai

Dupa multe retete de peste la tava, la cuptor, pe gratar, parca ne-a luat pofta de un peste prajit. Asa, un peste stil fast-food, cu sos de usturoi, mancarea perfecta pentru o zi rece de toamna-iarna, cum a fost ieri.

Am avut salau de la Dunare (multumim tata socru si mama soacra) si l-am curatat frumusel (mai greu cu solzii) apoi l-am taiat rondele si cu un cutit ascutit i-am scos sirea spinarii. Dupa operatiunea asta, putin mai complicata, totul a fost foarte simplu…

Ingrediente (nu are rost sa dau cantitati exacte, puneti cat e nevoie, in functie de cat peste aveti):
– file de peste
– condimente pentru peste
– malai
– ulei pentru prajit

Reteta in doua randuri: condimentam bine pestele, apoi il dam prin malai, apoi prin ouale batute usor, ca si pentru omleta, apoi din nou prin malai.

Intr-o tigaie incapatoare incingem uleiul si prajim pestele la foc mic, pe ambele parti, pana are o crusta aurie. Il scoatem pe servetele pentru a absorbi uleiul in exces.

E foarte important sa dam pestele de 2 ori prin malai, asa crusta va fi mai groasa si pestele mai crocant. Folositi o mana pentru a da pestele prin malai si cealalta pentru a-l da prin ou, astfel o mana va fi mereu uscata si o puteti folosi pentru a intoarce pestele in tigaie, fara a fi nevoie sa va spalati pe maini de fiecare data.

Cam asta e pestele nostru, eu zic ca arata foarte bine, mecfishu’ se poate ascunde! Sa va fie de bine!

9 Comments

  1. Anonymous

    mmm, cat de bine arata, salivez!abia astept sa fac si eu reteta, tu ce peste ai folosit ?ms

  2. Stefana

    Scrie in titlu ce peste s-a folosit..si in al doilea paragraf…dah

    Of, iar mi s-a facut pofta de peste….cu usturoi!!!

  3. georgiana

    lol hai k asta a fost buna intrebarea 😀

  4. Arata intr-un mare fel.
    Mi-ai facut pofta de peste.

  5. O adevărată delicatesă.

  6. aurel dumitrescu

    In materie de peste am incercat mai multe. Canada e foarte zgircita cu pescarii comparat cu Anglia aici poti sa dai cu o singura undita la englezi nu e o problema iar peste apropiat salaului walleye-ul carne alba si buna sint frine la tot pasul in unele lacuri de peste 7-8 ani dar se gaseste file la un pret pe masura cam la $30 kilogramul. Curatatul e o adevarata durere pielea e foarte tare si tre sa folosesti patentul sa tii de ea. Ca un tip local in ou se adauga si ceva ulei treaba valabila si pentru snitele si la prajit oul adera mai bine. Malaiul mare este de preferat dar local nu se prea gaseste de multe ori unii nici nu prea stiu de el corn meal? O alta metoda care evita prajeala este sa lasi pestele intreg fara cap curatat de solzi cu pielea pe el umplut cu felii de lamiie si sa-l pui intr-o tava pe masura si sa-l acoperi complet cu sare mare de bucatarie si se tine la cupor de la 20-30 de minute in sus in functie de marimea pestelui si cind sarea s-a solidificat se scoate si se sparge cu grija.Pestele e moale si pielea si scheletul se pot separa iar bucatile de peste puse in mujdei si cu vin alb alaturi restul stie toata lumea.

    • Aurel, wow! chiar stii o gramada de chestii interesante despre peste! te rog sa ne mai scrii si alte sfaturi, si astea si cele de la curcan mi se pare foarte utile pentru cititorii blogului si te mai asteptam in vizita la noi 🙂 Vroiam sa te intreb, la voi se gaseste tilapia? Eu mancam foarte des in State si mi-a placut foarte foarte mult, dar in Ro il gasesc rar, extrem de rar

      • aurel

        Tilapia este peste de apa calda si moare la temperaturi mai mici de 21 Celsius dar pe piata se gaseste file e foarte fraged si bun la gust si tre sa stai cu ochii pe reduceri de preturi ca tot ce vin din zonele respective ma refer la emigranti filipinezi sau chinezi curata raftul. In Canada pastravul e foarte cautat la pescuit sint pescar cam batrin aproape de pensionare si am povesti despre peste de marimi de nu-ti ajung miinile. Cel mai mare peste prins de mine a fost o stiuca de 123 cm si 14 kg nu e poveste ca am si poze iar la munca mi-au spus ca e fake de cauciuc, invidiosi. In zona de la Pacific se gaseste salmon dar asa cum am mai spus frine la tot pasul pina si la stiuca tre sa fie mai mare de 63 cm iar la pastravul de lac peste 50 cm se pune inapoi.Tilapia este foarte bun la cuptor fiind asa de fraged e greu de prajit insa gustul e deosebit. Este usor de gatit cuptorul la 190 Celsius pestele uns cu unt sau ulei de masline si impodobit cu lamiie si usturoi alaturi se pot pune si ceva legume inghetate mie imi plac conopida si brocoli se acopera tava cu o folie de aluminiu si se lasa cam 25-30 de minute. Dupa gust se poate adauga si o crenguta de rosemarin.De vin alb se descurca fiecare.Numai bine si pofta buna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.