Retete culinare Carte de bucate Tips and tricks Retete culinare video Blogroll Contact

Porumb fiert

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (11 votes cast)

In sfarsit a venit si sezonul pentru porumb fiert, dar inca o data, cu ocazia asta mi-am dat seama cat de repede a trecut timpul si cat de tare s-au stricat lucrurile. Cand eram mici, mergeam la tara (desi nu am avut bunici la tara, am avut o matusa binevoitoare care primea copii “de asfalt” in vizita in vacanta de vara) si in perioada asta mancam porumb fiert in fiecare zi, pana la refuz si cand ne saturam de porumb fiert, Tinu (strabunicul meu) ne facea porumb copt in soba.

Oricum ar fi, pentru mine porumbul fiert inseamna copilaria mea frumoasa. Ce lungi erau zilele de vara la tara cand mancam prajitura cu mere si pasca facuta la soba, cand mancam “pita cu oloi si miere” respectiv paine cu ulei de floarea soarelui de prima presa, facut in casa si cu un strat gros de zahar. Nu stiu daca am fost vreodata mai fericita ca in verile cand citeam “La Medeleni” si ma gandeam ca Mos Costache seamana cu siguranta cu Tinu al meu.

Anii au trecut prea repede, Tinu nu mai este, pe matusa batrana si bolnava o vizitam cat de des putem, iar cand mi-e pofta de porumb fiert ma limitez la cel cumparat din piata. Nimic nu e la fel, nici porumbul si nici verile. Gravida fiind insa, pofta de porumb fiert a fost mai presus decat nostalgia copilariei asa ca l-am mancat cu o pofta, asortat cu o bere Stella Artois fara alcool.

Daca va ia pofta de porumb si nu ati mai fiert pana acum, cumparati porumbul cu atentie din piata, apasati cu unghia 2-3 boabe si vedeti daca sare “laptele” respectiv daca porumbul este proaspat. Asta inseamna ca va fierbe repede, ca e destul de dulce si mai ales nu se intareste dupa fierbere.

Desfaceti panusii de pe porumb, si impartiti-i in 2 parti egale: jumatate se pun pe fundul oalei, peste ei se aseaza stiuletii de porumb, apoi se pun al doilea strat de panusi apoi se pune apa, cat sa acopere bine tot ce e in oala. Daca porumbul e proaspat, va fierbe repede, in 30-40 de minute.

Pofta buna si daca inca mai aveti bunici sau parinti la tara, vizitati-i mai des pana nu trec verile de tot.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (11 votes cast)
Porumb fiert, 4.5 out of 5 based on 11 ratings

Ți-a plăcut?

15 Comentarii la Porumb fiert

  1. LORY spunea:

    offf…mi-ai starnit amintiri placute legate de porumb…intradevar cand ne saturam de cel fiert treceam la ala copt….ce timpuri….
    Sarcina usoara!! pupice

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  2. ina spunea:

    Teo… anul acesta mi-am pierdut bunica si vorbele tale m-au facut sa mi se puna un nod in gat… Imi amintesc cu cat drag imi fiebea porumb in fiecare an… Multumesc pt cuvintele tale.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Teo spunea:

    Ina, nu ai pt ce sa-mi multumesti, asta simt si eu fata de bunicii mei, asa ca te inteleg perfect. Pofta mare la porumb, poate ne alina dorul.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. deceneu spunea:

    salut teo! pt cei care dispun de un spatiu de congelare pot sa pastreze porumb fiert tot timpul anului.il fierbi cu stiulete si il congelezi.cind ai chef il dai in clocot si pofta buna!inca ceva cind fierbi porumbul,pui putina sare de lamiie

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. mivan2006 spunea:

    Iese f bun la steamer.
    Unde sunt eu, porumbul e f dulce….nu ne prea place.
    Dar facut la steamer parca a iesit mult mai bun, sau poate a fost soiul mai bun!
    In orice caz boabele nu sau inmuiat prea tare.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  6. Anonymous spunea:

    SUPER BLOGUL, Teo! Felicitarile mele! Desi am doar 20 de ani, imi place sa gatesc cam orice "de-ale gurii" si nu gaseam ceva site cu retete mai klumea…pana cand mi-a zis mama de blogul tau :D De atunci stau non-stop si ma documentez de pe el :D Bafta in continuare!

    Iulia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  7. Anonymous spunea:

    "pana nu trec verile de tot"………..frumos teo , cred ca esti o tipa super , mi-ar placea sa te cunosc.Andreea B.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Ciprian spunea:

    Cum bre doar 30-40 de minute? Asta e timpul pentru fierbere la foc mare sau? Eu am cules porumb proaspat, in lapte, il tin deja de o ora si juma aproape la fiert. Are bobul tare, dar are inca gust a porumb crud. :( (
    Am citit undeva ca 4 ore, altundeva ca 15 minute.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>