Tartă cu dovleac (Pumpkin Pie)

Nu stiu cine poate fi mai fericita decat mine ca a venit toamna si slava Domnului am scapat de caldurile naucitoare, care pentru o graviduta pot deveni o adevarata corvoada. Nu eram eu daca nu sarbatoream venirea toamnei printr-o reteta culinara deosebita, o reteta ilustrata, ca sa va fie cat mai usor sa o preparati la randul vostru: PLACINTA CU DOVLEAC sau „Pumpkin pie”.

Reteta este tipic americana, Pumpkin Pie fiind piesa de rezistenta pentru Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day).

Ingrediente pentru aluat:
– 220 gr de faina
– o lingurita de sare
– 110 ml ulei
– 60 ml lapte

Amestecam faina cu sarea, separat amestecam uleiul cu laptele. Punem faina peste si amestecam cu o spatula de lemn pana cand aluatul se omogenizeaza bine. In functie de cat de mare este tava pe care o folositi, puteti folosi tot aluatul, pentru o tava tipica de tarta, cu diametru de 28 de cm sau cca 1/2 din aluat pentru o tava cu diametrul de 22 cm. Oricum, va ramane rest pentru a face tartei grilaj sau pentru a coace decoratiuni pentru tarta.

Alte ponturi pentru un aluat reusit: aveti grija ca toate ingredientele sa fie reci si incercati sa lucrati cat mai putin aluatul cu mainile! Daca atat aluatul cat si umplutura sunt la temperatura camerei, cu siguranta aluatul va ramane fraged si nu se va mai intari.

Intindeti aluatul intre doua hartii de copt si tapetati cu el forma de tarta unsa cu unt si tapetatat cu faina, asftel incat sa aveti si margini.

Ingrediente pentru umplutura:
– o cana mare de piure de dovleac
– 2 oua
– 230 ml lapte
– 150 gr de zahar (puteti pune si mai mult daca va place foarte dulce)
– 1/2 lingurita de ghimbir macinat
– 1 lingurita scortisoara
– 1 lingurita nucsoara
– 2-3 cuisoare macinate
– 1/2 lingurita sare

Cum obtinem piureul de dovleac? Am folosit 1/2 dintr-un dovleac de 2 kg, pe care l-am taiat in jumatate, l-am curatat de samburi, apoi l-am taiat bucatele mici. Intr-o tava antiaderenta, punem feliile de dovleac cu coaja in jos si le dam la cuptor, acoperite cu folie de aluminiu, 30 de minute, pana cand dovleacul de vine auriu si moale. Desprindem coaja de pe dovleac si pisam miezul cu un blender sau un mixer vertical. Asa obtinem piureul de dovleac.

Batem bine cele 1 oua, punem dovleacul, zaharul pe care l-am amestecat in prealabil cu toate condimentele si laptele. Nu va speriati daca obtineti o compozitie foarte lichida, se intareste in cuptor. Turnam compozitia in forma de tarta tapetata cu aluat si dam la cuptor cca 30 de minute, la 180 de grade. Tarta este gata atunci cand trece testul scobitorii: daca scobitoarea iese curata, tarta e gata!

Din restul de aluat, am copt inimioare, semn ca iubesc toamna din mai multe motive: nu mai e cald afara, pun zacusca mea iubita si cel mai important: mai am atat de putin si imi tin puiul in brate!

Reteta merita incercata, e foarte simplu de facut si foarte foarte buna! Acelasi tip de aluat il puteti folosi si la alte tipusri de tarte iar daca va e lene sa faceti aluat in casa, va rog nu renuntati la pumpkin pie din motivul asta, ci pur si simplu folosit aluat pentru foietaj, pe care il gasiti in fiecare alimentara. Pana la urma, umplutura este cea care conteaza cu adevarat!

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (9 votes cast)

16 Comentarii

  1. Anonymous

    Desi am cumparat un dovleac fara pic de aroma (oare nu era destul de copt?), m-am incumetat sa fac reteta si a iesit o placinta delicioasa. Sotul meu a fost extrem de incantat. Iti multumesc pt reteta. Sigur voi mai incerca si altele. Sper sa gasesc ceva deosebit pt ziua sotului. Laura

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Anonymous

    este cea mai buna reteta de placinta/tarta cu dovleac pe care am mancat-o vreodata.Multumesc teo,ai retete minunate si mi-au placut multe dintre ele,te pup si sper ca deja iti tii puiul in brate si te bucuri,ce e mai greu, la inceput,trece repede.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Tocmai am încercat rețeta de tartă cu dovleac și mi-a ieșit destul de bine 🙂 Nu am reușit să pisez destul de bine dovleacul și deși am pus mai mult zahăr decât scria în rețetă, parcă mai trebuia…Oricum a fost delicioasă!
    Mulțumesc pentru rețetă!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Ma bucur foarte mult ca v-a placut reteta / placinta. Aroma ei depinde foarte mult de tipul de dovleac folosit, de cat e de dulce, de copt de aromat etc.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Imi pare rau Teo, dar nu stiu ce se intampla. E a doua prajitura pe care o incerc de la tine si nu imi iese.
    Cand am facut prajitura cu cocos a iesit uleioasa si cam necrescuta.
    Acum, pumpkin pie a iesit moale rau in interior desi am respectat cantitatile indicate de tine, am pus si un pic de faina si am pus 2 linguri de scortisoara pt ca imi place scortisoara.

    Unde am gresit?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Ioana, nu-mi dau seama ce s-a putut intampla, nu cred ca e de la faina sau scortisoara.

    Ma gandesc ca poate trebuia sa o mai tii la cuptor, la foc mic pt a nu se arde blatul… dar sa se lege compozitia.

    Pentru a verifica daca este gata la mijloc, foloseste testul scobitorii, mai exact poti sa introduci o scobitoate in blat si daca este curata atunci cand o scoti inseamna ca s-a copt.

    Mai mult spor data viitoare!

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  7. Anonymous

    Buna Teo,

    Incerc si eu in seara asta minunatia asta de reteta. Tot ce am incercat de pe site-ul tau mi-a iesit minunat asa ca m-am hotarat sa fac si un desert :).

    Claudia,

    P.S. Ma simt foarte aiurea sa fac asta dar…….daca nu ma insel cineva ti-a "imrpumutat" deja reteta pe acest site http://www.retetemancare.ro/dulciuri/prajituri/tarta-cu-dovleac.html

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Sabina Y

    E absolut delicioasa!
    Si nu ma omor dupa dovleac,dar asa preparat,furi si portia copilului!

    Merci Teo!:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Anonymous

    Buna Teo

    Urmaresc de ceva vreme acest blog si vreau sa spun ca e extraordinar. Astazi mi-am luat inima in dinti si am incercat aceasta reteta. A iesit excelent. Am avut mici probleme cu aluatul care era putin sfarmicios, dar dupa copt a fost excelent. As avea o intrebare…ai cumva ceva sugestii pentru niste tarte "Sarate" sa le spunem asa…pt ovo-lacto-vegetarieni? 🙂 multumesc si o seara frumoasa

    Petra

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Buna Teo,

    Am incercat si eu reteta si a iesit nemaipomenit. La dovleac am pus doar jumatate din cantitatea de lapte pentru ca era deja apos (aviz celor carora nu le-a iesit).

    Multumesc pentru delicioasa reteta,
    Gina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Gina, multumim de pont 🙂 Ma bucur ca ti-a placut reteta. te pup :*

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Imi place foarte mult cum suna reteta, dar am o intrebare: se poate folosi unt in loc de ulei pt aluat? Daca da, trebuie topit?

    Multumesc mult pentru retetele minunate!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Sotul meu nu mananca dovleac in mod obisnuit, dar, de cand fac aceasta reteta de tarta, s-a schimbat! De fiecare data cand vede dovleac placintar, imi aduce cate unul acasa pentru „tarta din aia buna”! Este o reteta minunata si foarte usor de facut! Multumim Teo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. Este reteta ideala pentru tarta cu dovleac,are o aroma speciala si chiar daca nu sunt iubitoare de dovleac,tarta asta o pot manca singura, toata 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Tatiana, sunt cea mai fericita cand aud astfel de lucruri. Ma bucur ca ai prins drag de tarta asta, chiar este speciala.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.