Măsurarea ingredientelor

Cand eram inca la inceputul aventurii mele culinare ma enervau la culme retetele de genul “puneti faina cat cuprinde”, “puneti o priza de sare” etc. Simteam ca sunt retete pentru gospodinele perfecte si ca eu, incepatoarea, nu aveam ce cauta printre ele. Noroc cu mama si buni, care m-au luminat intr-ale masurilor si nu am mai avut probleme cu masurarea ingredientelor. Ca sa va ajut si pe voi, m-am gandit sa va scriu despre ce inseamna anumiti “termeni culinari in ale masuratorii”.

Pentru inceput, cand zicem “faina cat cuprinde“, sau “faina cata cere compozitia“, inseamna ca punem faina in ploaie, treptat. De exemplu, la aluatul de taietei, folosesti 10 oua si faina cata ia. Adica pui intai faina cat sa obtii o pasta moale, apoi incepi sa pui faina in ploaie, putina cate putina, framantand de fiecare data pana la omogenizare. Incetul cu incetul, aluatul va capata tinuta si la un moment dat, efectiv nu va mai primi faina in compozitie. Vei vedea ca eun a;iat elastic, care nu se lipeste de maini, si degeaba mai pui faina, ca nu isi mai schimba consistenta. Inseamna ca atunci ai pus faina “cata cuprinde”

Cand spunem “o priza de sare” sau “un praf de sare” ( a pinch of salt in retetele straine) inseamna ca vorbim de cantitatea pe care o prindem intre doua-trei degete, de aici si termenul de “priza”. Aceasta expresie se foloseste si in cazul altor condimente, nu doar pentru sare. Din aceeasi categorie face parte si expresia “un varf de cutit de sare” si inseama ad litteram sa iei putina sare pe varful unul cutit (in general cutitul de uns, cel cu varful rotund) si sa o pui in mancare.

Drojdia si problemele ei (fresh yeast, dry yeast)…de obicei, in retetele de cozonac din caietul bunicii sau in cartile vechi de bucate, nu se dadeau cantitati pentru drojdie, ci se spunea pur si simplu “drojdie cat o nuca”. Cum mai nou cantarim totul la spranceana, e bine de stiut ca ca drojdie cat o nuca inseamna 50 gr, adica exact un cubulet de drojdie proaspata, asa cum o gasim la hypermarket. 50 gr de drojdie uscata sunt suficiente pentru 1 kg de faina. Daca nu gasiti drojdie proaspata ci doar uscata, ea se vinde la pliculete de 7 gr, care sunt suficiente pentru 500 gr de faina. Asa ca, 50 gr de drojdie proaspata (adica drojdie cat o nuca) echivaleaza cu 2 pliculete de drojdie uscata.

In retetele de ciorbe, in special ciorbe albe, bogate, veti gasi foarte des expresia “un pumn de orez” (a handful of rice) Ei bine, bagati mana in punga de orez, scoateti o mana buna si asta e cantitatea ideala pentru o oala mare de ciorba. Daca vreti sa gatiti cu stil, atunci sa stiti ca un pumn de orez inseamna 3-4 linguri bune de orez, sau o cescuta de cafea cu varf.

Linguri vs Cani vs Grame. Aici e o alta problema, pentru ca unele retete sunt in grame, altele in linguri. Ca sa va fie mai simplu sa va descurcati, v-am facut o lista.

Faina
– o lingurita = 3 gr (a teaspoon)
– o lingura rasa = 15 gr
– o lingura cu varf = 25 gr (a table spoon)
– o cana (in retetele americane “one cup”) = 150 gr (one cup)

Zahar
– o lingurita = 5 gr
– o lingura = 30 gr
– o cana = 225 gr
– o ceasca de cafea = 120 gr

Lapte
– o lingura = 20 ml
– o ceasca de cafea = 55 ml
– o cana = 250 ml

Apa
– o lingurita = 5 ml
– o lingura = 20 ml
– o ceasca de cafea = 120 ml
– o cana = 200 ml

Sper ca v-am fost cat de cat de ajutor cu postul asta… SPOR LA MASURAT! Sa faceti numai retete minunate!

20 Comments

  1. Laura

    Articol superutil. 🙂

  2. Anonymous

    Super idee! Chiar eram in ceata:)
    Te-am votat, imi place blogul tau foarte mult!
    Nastere usoara!
    Green-EYES

  3. Anonymous

    Teo draga, esti o comoara >:D< ! Chiar ca si pe mine ma enervau mereu expresiile de gen…
    Si daca mai ai tu un pic de ragaz inainte sa-ti umple Luca tot timpul, poate ne mai ajuti cu ceva tare util. Am vazut ca tu destul de des faci mancaruri cu "ce se gaseste prin camara". Si cand am incercat ieri figura, (de musai ca de voie buna) mi-am dat seama ca prin camara pe la mine nu prea se gasea mare lucru… Deci, daca ai un pic de timp, poate ne dai niste sfaturi de "rezerve strategice".
    Multumesc pentru toate retetele delicioase!
    Pupici pentru tine si Luca!

    Geta

  4. Abia-astept sa vad ce ii gatesti bun lu’ bebe 😀

  5. Andrei

    Si uite asa am mai invatat ceva, stiam doar ce inseamna un praf de sare, adica nu foarte multe!

  6. printzesa_26

    foarte fain articolul asta Teo. Abia acum l-am gasit dar sunt super-mega fericita ca nu imi mai bat capul cu de-ale masurarilor ;)))))

    printzesa_26 😉

  7. MySecret

    Articolul asta parca e scris pentru mine. De la esecul "gomboti cu prune", incerc sa fiu mai darnica in aprecierea cantitatilor.

  8. Multumesc foarte mult.

    Mereu cand fac paine la masina de facut paine ma chinuiesc cu faina:)))

    in general iau punga si o descarc cu o cana sau un pahar mai mare intr-un vas numarandu-le. si apoi impart la 3 si atatea cani pun inapoi in punga, in speranta ca din 1kg am ramas cu 700g :)))
    multumesc mult, imi face mereu placere sa intr-un pe acest blog. chiar daca nu gatesc prea mult 🙂

  9. Anonymous

    doamna teo sunteti deosebita am in cercat si eu cateva din retele d-voastra si sunt super. Acum imi astept niste prieteni si o sa ii servesc cu saorma.Dumnezeu sa te binecuvinteze pe tine si familia ta-.

  10. Anonymous

    Buna Teo, parca la tine am vazut o cana de amsurare in stil american cred( a cup) si niste linguri de palstic care erau teaspoons si tablespoons probabil.Sper ca la tine am vazut,nu la altcineva… 🙂
    Poti sa-mi spui unde le-ai gasit,ca eu pe net nu gasesc in romania.
    Mersi mult,Vlad.

  11. Anonymous

    buna, util articolul tau. totusi nu inteleg cum o cana de lapte nu este egala cu o cana de apa in ml. greutatea este normal sa difere, ca sunt alte densitati, dar volumul tb sa fie acelasi.

  12. Anonymous

    ma bag si eu ca musca-n densitatea laptelui. nu prea le am cu bucataria, nici cu fizica. recunosc, mi-a placut literatura si istoria mai mult.

    intrebarea mea ar fi legata de ce-a zis mai sus nenea/tanti anonim. eu am un cantar electronic acasa care-mi cantareste greutatea. mi-e greu sa cred ca cineva are cantar electronic ce cantareste volumul.

    folosindu-te de masa (greutate) si densitate, ai afla volumul. din cate stiu eu, volumul = masa / densitate, dar asta n-are nicio relevanta in situatia de fata 🙂

    adi de la valcea

  13. cate grame de unt inseamna "1 cup of butter" ?
    daca stie cineva v-as multumi din suflet.

  14. Anonymous

    1 cup of butter -226.8 grame.Sper ca ti-am fost de folos- Netty

    Teo de urmaresc de cand ti-ai realizat acest BLOG. Fiind busy si cum nu-mi place sa intervin, am ramas doar in stadiul de privitor, admirand tot ceea ce ai realizat.
    Astept cu NERABDARE cartea. Sunt sigura ca va fi o reusita, incepand de la retete, pana la Masuri, Sfaturi utile etc.

  15. Teo T.

    Sarumana. Faci o treaba super buna cu blogul asta. Il urmaresc cu placere!!

  16. ROXANA

    Spunea cineva mai sus ceva de o carte? ai scris o carte?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.