Madeleines aka Madlene

Madeleines sau madlene sunt prajiturele in forma specifica de scoica si au in general un gust pronuntat de lamaie. Madlenele sunt originare din nord-estul Frantei si au devenit populare in lumea intreaga datorita lui Proust. De ce? Pentru ca simtind gustul unei madlene, lui Prosut i se declanseaza memoria involuntar si de acolo totul e istorie. Asa s-a creeat “In cautarea timpului pierdut”.

Ce au declansat madeleines pentru mine? O cautare frenetica printre retetele mele culinare sa gasesc reteta pentru madlene, nu de alta dar o pusesem departe de ceva vreme, doar ca nu am gasit formele speciale pentru madlene. Le-am gasit azi, la Kaufland, reduse de la 25 de lei la 8 lei! Nu se putea sa le ratez! Asa ca am luat forma speciala, am cautat reteta perfecta si am facut niste madeleines… mama, ce madeleines!

Ingrediente:
– 120 gr de unt
– 130 gr de faina
– 1/2 plic praf de copt
– 1 varf de cutit de sare
– 4 oua (3 daca sunt mari, 4 daca sunt mici)
– 130 gr de zahar
– o lingura de coaja de lamaie
– esenta de vanilie

Untul se topeste si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Spargem ouale si le batem impreuna cu zaharul, pana cresc in volum, apoi punem si vanilia si coaja de lamaie. Faina se cerne impreuna cu praful de copt si sarea. De ce se cerne faina? Pentru ca nu raman cocoloase si pentru ca se incorporeaza praful de copt uniform, astfel ca prajitura creste frumos si nu denivelat. Bun, am rezolvat si cu cernutul, asa ca putem incorpora faina, incet, in cateva transe si neaparat folosind o spatula. Amestecam de sus in jos cu spatula si nu cu mixerul, pentru ca se lasa compozitia si madlenele nu mai ies pufoase. Dupa ce compozitia e omogena, se pune si untul, in 3 parti.

Dam compozitia la frigider minim o ora, pana se intareste, apoi punem coca in formele speciale pentru madlene, unse si tapetate cu faina (nu sariti acest pas). Madlenele se coc intre 10-15 minute, in cuptorul incins la 190 grade. Aveti grija, se ard foarte repede!

Nu stiu ce amintiri i-ar fi trezit lui Proust, insa mie aceste Madlene mi-au adus aminte de profesoara mea de limba romana din liceu, care m-a servit cu madlene in timp ce-mi povestea despre fin de siècle…

Daca ti-a placut reteta de madlene, nu uita sa o votezi folosind stelutele de mai jos sau sa-mi lasi un comentariu. Daca vrei sa primesti retete culinare prin e-mail de fiecare data cand le postez pe blog, aboneaza-te la feed

30 Comments

  1. Arata super!! M-a dus cu gandul la copilarie, mama obisnuia sa faca madlene, iar eu si fratele meu ne bateam pe ele :)) cu singura diferenta ca in formele de copt punea putina compozitie amestecata cu cacao, sa le dea un pic de culoare, iar cand se raceau uneori le pudra cu zahar;)
    Super blog, felicitari!! imi ploua in gura la fiecare postare pe care o primesc in mail:))

  2. Ce dragute sunt! Noi asteptam reteta ciocolatei calde, cred ca ar merge bine cu ele!

  3. camelia mihai

    Cred ca e telepatie, putin. Mai bine zis, sunt convinsa. Inainte sa postezi muffins cu rodii, tocmai cautam o reteta dinasta. Mai zilele trecute cautam o reteta de magdalene. Si uite ca am primit reteta si pe e-mail. Si cred ca s-a mai intamplat si alta data. Esti un inger. Implinesti toate dorintele? Superblog. Super bucatar. Supermama.

  4. Camelia, multumesc din suflet. Ma bucur ca suntem pe aceeasi “lungime de unda” si ca iti plac retetele mele 🙂

  5. Anonymous

    Buna Teo, cum am vazut de unde ai luat tava repede m-am dus si mi-am luat si eu :d maine sau duminik vreau sa incerc reteta ta, vroiam sa te intreb, din aluat cam cate tavi ies? 1, 2? Mersi , te-am pupat

  6. camelia mihai

    Retetele sunt pe gustul meu. Asa mi-ar placea sa gatesc, daca as putea. Dar cu doi copii mici nu reusesc prea mult. Dar ma fac eu mare…

  7. Din reteta asta ies cam 2 tavi si jumatate, respectiv undeva la 30 de bucati 🙂

  8. Melianda

    arata tare minunat aceste madlene…Teo ai niste retete minunate, imi place la nebunie cum gatesti,am salvat multe retete de la tine si unele le-am incercat cu succes.
    Te pup si intotdeauna esti la inaltime!

  9. Anonymous

    Si eu am vazut tavile in Kaufland, dar scria “Tavi fursecuri”, nicidecum pt madlene. Iar adevaratele madlene sunt briosele si se coc in tavile de briose. Asa stiu eu!

  10. Stii cat se poate de gresit! Si probabil ca faci confuzia asta pentru ca prin magazine circula niste pungi albastre, in care sunt MUFFINS si pe care scrie Madeleines…nimic mai gresit! Muffins difera pana si de briose, care in mod normal sunt facute din aluat de cozonac, respectiv aluat dospit. Americanii insa sunt lenesi si nu au timp de aluat dospit, asa ca au inlocuit drojdia cu praf de copt si bicarbonat si briosele au devenit muffins.

    Despre cum au aparaut madlenele si ce sunt ele, am scris la inceputul postului, daca esti interesata, da un search pe google dupa “madeleines” si vei vedea ce gasesti.

    Madlenele au forme SPECIFICA de scoica si un gust pronuntat de unt si lamaie. Astea sunt adevaratele madlene.

    Numai bine iti doresc, si te rog sa nu te mai iei dupa ce scrie pe etichetele din kaufland…crede-ma ca nu sunt un reper demn de luat in considerare! :))

    • Carmen

      Este cum spune Teo,madeleines au acea forma de scoica si aroma de lamaie,eu am gasit forme de silicon de la Pyrex abia astept sa le incerc 🙂

  11. Anonymous

    ca de obicei retele tale sunt f bune ,eu locuies in spania si aici magdalenele sunt ceva normal ,am multe retete dar ca a ta nici una

  12. melania

    Excelent!
    Aveam forma, dar imi lipsea reteta. Multumesc

  13. Raluca

    of,of, nu am forma, si nici sanse sa o obtin; dar reteta pare atat de grozava; n-as putea sa o fac in hartii de briose mici?

    inca o intrebare? nu putem vedea si noi poze cu bebe Luca care creste cu asa o mamica talentata langa el? eu am 3 iezi cucuieti, si tocmai am depasit faza de bebelus patruped cu cel mic. Va pup, si sa cresteti sanatosi.

  14. Raluca draga, linistita poti sa faci in forma de briose cu aceasta compozitie. O sa fie un fel de muffin-madeleines 🙂

    Din pacate, pe bebe il tinem numai pentru noi, suntem niste mici egoisti (din motive mai mult decat obiective)

    Felicitari pentru cele 3 minuni pe care le-ai adus pe lume, cu siguranta esti o mamica implinita! Va pupam pe toti si va dorim poft la madlene.

  15. Anonymous

    cred ca sunt delicioase si de aceea vreu sa incerc si eu reteta aceasta, …insa am o intrebare, eu locuiesc in japonia si plicurile de praf de copt de aici sunt putin cam maricele si nu stiu exact cat praf de copt ar trebui pus la aceasta compozitie?

  16. Draga Teo,am citit retetata de madeleine si doresc sa le fac,dar mai intai trebuie sa-mi gasesc forme.Sincera sa fiu,nu m-am prea ocupat de a face dulcegarii,tot asa din frica kg.in plus.Daca as fi avut copilasi,cu siguranta eram intr-un fel obligata a face,dar al meu nu mai este copilas,este deja cu casa lui si nu mai locuieste in loc.cu mine pentru a-l putea rasfata cu bunataturi. Totusi sper ca acum de sarbatori sa le pot face.Te sarut si …toate cele bune!

  17. Anonymous

    Buun, deci dupa vreun an de cind am "fotografiat" reteta mi-am luat tava de madlene de la Auchan, profitind de reduceri, si am executat-o. Rezultat: bune, pufoase, aromate, dragalase, muulte (eu am marit un pic cantitatile asa ca mi-au iesit 6 taviX 9 buc – vreo 56 de bucati din care jumate n-au apucat sa se raceasca ci s-au topit:). Singura chestie mai delicata a fost cuptorul, motiv pentru care posesorii de cuptor cu gaz pentru care "190 de grade" inseamna cam acelasi lucru ca si "faina cit cuprinde" sa se gindeasca bine inainte de a se apuca de reteta sau macar sa fie prieteni la toarta cu respectivul aparat. Eu am stat cu ochii mai ceva ca pe butelie ca sa nu se arda respectivele bijuterii si am tot schimbat cantitatea turnata in forme si timpul, precum si temperatura probabila din interior. Apropo de formele de briose, pe final ma plictisisem ca nu se mai termina aluatul si ultima tura le-am turnat in formele de briose. Au iesit ff bune si asa! Oricum, daca folositi tavi de silicon, macar nu riscati sa vi se prinda de tava. Alexa

  18. Lavinia

    Bun gasit!
    Doua intrebari am: 1. De ce se pune untul dupa ce ai pus faina si nu dupa ce ai batut ouale, ca in multe retete?
    2. Care ar fi diferenta daca nu am mai pune la frigider o ora coca si am coace-o ca pe orice blat/prajitura,etc, dupa ce am preparat-o. Mie consistenta mi-a ramas la fel, singura diferenta fiind faptul ca se mai lasase putintel compozitia…
    Astea-s doar curiozitati tehnice, altfel, in cele doua dati cand am facut/refacut reteta am respectat-o intocmai. Nu-ti spun cat sunt de incantata! De fapt suprema multumire vine din faptul ca Lucas, baietelul meu a decretat ca sunt mai bune decat Barni. Ai fi crezut?????????
    Anyway, MULTUMIRI!!!!!!!!!!!!!!

  19. Lavinia, untul se pune la final pentru ca e unt topit si riscam sa se taie compozitia altfel. Aluatul se tine la frigider musai ca sa se intareasca untul de tot si implicit aluatul va capata consistenta si isi va mentine mai bine forma, lucru foarte important pentru madeleine, carora le e specifica forma de scoica. Ma bucur ca iti iese reteta si ca va place 🙂

  20. Buna Teo! Cautam o reteta de muffins si mi-au atras atentia madlenele. E oare ceva rau daca le fac in forme de briose?

    • Ana, merge sa le coci in forme de muffins 🙂 oricum, poti sa incerci si oricare din retetele de muffins si cupcakes de pe blog, toate sunt bune 🙂

  21. anastasia

    pot sa fac madeleines fara forme?

  22. Le-am facut si eu, tare bune sant, multumesc pentru reteta !

  23. Am facut o pasiune pentru ele si le-am repetat cu cacao !Multumesc pentru reteta !

  24. georgiana

    Multumesc mult pentru rereta.mi-au iesit delicioase! Nu este prima oara cand iti urmez o reteta si sunt f multumita.succes in continuare!

    • Multumesc mult de aprecieri, o sa ma stradui si de acum incolo sa va pun numai retete una si una 🙂

  25. Buna ziua,

    In forma de briose nu merge? Si in suporturi de hartie pentru briose. Multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.