Papanasi pentru bebelusi (dupa 6 luni)

Am tot promis ca voi incerca sa pun si cateva retete culinare pentru bebelusi, insa trecem printr-o situatie mai delicata in ultima perioada si timpul a fost limitat, asa ca nu am reusit. Va pun insa acum una dintre retetele care a avut un succes foarte mare la bebele nostru, papanasii din branzica proaspata de vaci. Sunt indicati peste 6 luni, pentru bebelusii care au inceput diversificarea la 4 luni si bineinteles putin mai incolo pentru cei care au inceput numai la 6 luni.

Ingrediente:
– 200 gr de branza proaspata de vaci (eu folosesc pt bebe numai de la Napolact sau Natura)
– 1 galbenus de ou
– 2 linguri de gris pentru bebe sau gris normal
– 20 gr (o lingurita cu varf) de zahar brun

Amestecam intai branza de vaci si galbenusul de ou pana cand se omogenizeaza, apoi incorporam si zaharul si grisul. Compozitia obtinuta trebuie sa se lege destul de bine pentru a putea modela bilute. Daca e prea cremoasa (cand branza de vaci mai cremoasa, cum e branza Milli, de exemplu), mai puneti o jumatate de lingurita de gris. Modelati bilutele si le fierbeti 10-15 minute in apa clocotita.

Papanasii se pot servi cu iaurt (noi lui bebe ii dam iaurt Campina, Napolact sau Natura) sau chiar si cu o lingura de dulceata facuta in casa. Aaaa si sa nu uit, papanasii acestia sunt apreciati nu numai de bebelusi ci si de adulti, ca si o alternativa la clasicii papanasi prajiti in baie de ulei. Sunt mai sanatosi si nu ameninta silueta.

Promit sa revin ci cu alte retete pentru bebe, cat de curand sper!

44 Comments

  1. Amanda

    Bebelusul meu are aproape 7 luni, am inceput diversificarea la 4 luni jumate, ceea ce inseamna ca acesti papanasi sunt pe lista pentru maine :)Multumesc mult Teo pentru rabdare si retete 🙂

    • buna ziua, urmaresc retele lui Teo dar inspecial ptr.cei mici ,sunt multe retete cu prajeala oare este ok? de exemplu papanasi

      • Elena, cred ca te inseli. Acesta nu este un site dedicat retetelor pentru bebelusi. Reteta la care ai comentat tu acum este una de papanasi fierti, speciali pentru cei mici, dar retetele cu prajeli NU se adreseaza copiilor, repet, cred ca ai inteles tu gresit scopul acestul blog.

  2. Anonymous

    reteta asta e si pt oameni mari, ca mi-e tare mie pofta? 🙂
    Mada

  3. o sa incerc si eu azi reteta de papanasi pentru bebele meu de 9 luni
    sper sa ii placa

  4. PussyCat

    o sa fac reteta asta. chiar daca nu am niciun bebelus 🙂

  5. frunzalaura

    Teo, am facut reteta si papanasii mei s-au dezintegrat in apa. Ai idee de ce am acum o supa de branza in loc de papanasi? Care ar fi cauza acestui dezastru? 🙁 Am urmat intocmai reteta, doar ca am inlocuit zaharul zu fructoza? Crezi ca de la asta e?

  6. Lucian

    Supewr am sa incerc si eu reteta, pare delicioasa, in prima faza tre sa ma acomodez cu bucataria ca nu prea stiu ce e aia , dar apoi promit k am sa incerc 🙂

  7. Anonymous

    hey Teo! in primul rand felicitari pentru blog! e amazing! am o mica problema totusi 🙁 am pus exact cantitatile mentionate de tine in reteta asta si cand am bagat papanasii la fiert…s-au imprastiat in apa:( nu inteleg ce am facut gresit (am pus miere in loc de zahar, aia a fost singura schimbare. sa fie oare mierea? compozitia era ok, chiar am reusit sa modelez bilutele).

    Ana

  8. draga Teo, asa cum zicea si Laura, am incercat papanasii si nu mi-a iesit nimic, toti s-au desfacut. eu am urmat intocmai reteta, am cumparat special zahar brun pt ca sa fac papanasi la bebe meu. care e problema? trebuie pus mai mult gris?

  9. Amanda, nu ai pentru ce sa imi multumesti, imi face placere sa va pun retete 🙂

    Mada, e si pentru oameni mari, chiar mai indicata decat papansii clasici, prajiti in ulei.

    Laura, Ana, Didi, nu imi dau seama ce s-a intamplat dar ideea e sa nu inlocuiti zaharul cu nimic, chiar daca e aceeasi cantitate de fructoza sau miere, nu il inlocuiti. O alta chestiune importnata e sa nu puneti mai mult gris decat in reteta, pt ca ies prea tari si sa dati focul la minim, pentru ca de multe ori se dezintegreaza pentru ca apa fierbe prea tare si ii "brutalizeaza". Am patiti si eu sa se dezintegreze de vreo 2 ori, insa in general raman bilute. Iar cand se dezintegreaza, ii scot cu o spumiera si ii mananca la efl de bine :))

  10. Teo, nu mai am ce sa scot cu spumiera

  11. buna teo .chiar am sa ani cerc si eu ,puiu meu nu prea vrea sa manice mai nimik nu ai place pina si laptele nu al mai maninca ,dor fructe multe ciorba acra piureu cu brinza si ou si iaurt .am incercat o gramada de mincarui de toate feluri dar nici un rezutat nu vrea am sa acerc reteta cu papanasi poate o vrea ca ai place brinza

  12. Lavinia

    mi-au iesit buniii eu care is paralela in bucatarie dar matza mea de fata a luat 2 lingurite si restul a mancat mami 😀

  13. Honey Queen

    Exact papanasi din acest fel imi face mama de cand ma stiu…si deja au trecut 30 de ani de cand ma stiu. Ei nu i se dezintegreaza niciodata, in schimb mie daaaaa….Nu are nici o legatura faptul ca se pune miere (mama pune jumate miere, jumate zahar), ci cat de buna e branza. De foarte multe ori, cea de la supermaket (eu am luat de la Cora) e prea apoasa si ar trebui lasata la scurs intr-o sita, sau sa cumparam din alte surse (piata, sau magazine ce se aprovizoneaza de la furnizori mai mici, dar mai ok. Cand am cumparat branza din Blaj de la un producat micut, mi-au iesit si mie perfecte.
    Si inca ceva foarte important: acest desert e ideal pentru persoane care tin regim sau au probleme cu stomacul (pentru ca se evita prajeala).

  14. Multumesc mult pentru reteta. Sper sa-mi iasa bine si sa-i placa piticului meu. Dintre toate retetele de pe net mi se pare cea mai ok.

  15. Anonymous

    am incercat si eu reteta…..au iesit perfecti..multumesc mult…cristina

  16. Anonymous

    nu este prea devreme pentru un bebeluş sa i dati galbenuş crud?eu zic ca da

  17. Marcuta Silviu

    Sper sa imi iasa si mie reteta, ca deobicei o cam stric!

  18. Anonymous

    foarte buni papanasii. au iesit super

  19. Anonymous

    Pentru "anonim" din 11 iunie 2010:Mai citeste o data reteta si o sa vezi ca acel galbenus este incorporat in compozitie, care devenind "papanasi", se fierbe…deci nu exista galbenus crud aici…asa ca nu mai scrie comentarii ca sa te afli in treaba.

  20. Anonymous

    Eu i-am facut cu branza calcica-facuta tot de mine, care iese ceva mai uscata ca cele din comert, si am fiert 8 minute si au iesit perfecti. Cei care au fiert mai mult s-au dezintegrat

  21. Anonymous

    nu se da zahar si sare la bebelusi sub 1 an…branza de vaci e cam devreme la 6 luni

  22. Anonymous

    galbenusul de ou fiert foarte tare se da dupa 8 luni chiar si un an in strainatate…

  23. Corina Asa

    Draga Teo , am facut si eu pt prima oara papanasi pt bebe.. Pe langa faptul ca se fac foarte repede, au iesit deliciosi.. Iar puiul meu a fost incantat de noul gust descoperit…

  24. Anonymous

    sa nu dati niciodata copilului mic lactate marca danone, contin o substanta care le da alergii. Fata mea face alergie la el si acum la 18 ani.

  25. Anonymous

    Draga Teo,
    pustiul meu de 9 luni jumate care refuza cam orice mancare solida din cauza dintisorilor, a mancat un papanas intreg, mai mare decat rotocolul din poza, dat prin pesmet, ca la gomboti. Hurray! Super buni! Multumim!
    Brandusa

  26. Reteta in sine e buna,cu mici modificari si cu precizarea ca se poate da bebelusilor mai maricei deoarece oul se introduce mai tarziu la bebelusi(dupa 10 luni-galbenusul si dupa 1 an-albusul),iar zaharul,fie el brun,este de preferat sa-l ocolim cat mai mult posibil;ii putem face simpli,fara nici un fel de zahar si ii servim cu un fruct pasat.

  27. Ralu, nu e chiar asa 🙂 fiecare mamica alege cand si cum introduce un aliment copilului ei. Daca vei consulta mai multe scheme de diversificare, din mai multe surse, de la pediatrii diferiti, vei vedea ca difera foarte mult, nu se incepe cu aceleasi alimente, nu se introduc la aceleasi varste etc. Problema diversificarii este una foarte delicata si cred ca fiecare mama trebuie sa se consulte cu pediatrul copilului ei iniante de a incepe diversificarea.

  28. I-am gatit si eu micutului meu pe la 7 luni papanasi fierti. Ies deliciosi chiar si pt noi!

  29. Anonymous

    cate portii ies cu cantitatile mentionate in reteta?

  30. Anca, ma bucur ca v-au placut! Din cantitatile date ies 2-3 portii pentru bebelusi.

  31. Mirela

    Draga Teo,este de foarte mare actualitate aceasta reteta si foarte populara vad.eu i am facut mandrei mele cu branza calcica si desi 2 s au facut praf,restul de 8 mi au iesit foarte ok.eu nu am pus zahar,ama adaugat un biscuite pisat.acum astept sa vad daca ii va papa.daca nu,mie mi plac tare mult.merci

  32. Izabella

    Chiar ieri am facut, e una din felul meu preferat de cand eram mica.au iesit foarte buni.I-am si mancat pe toti….:)

  33. Izabella

    eu ii dau si prin pesmet si zahar la sfarsit…asa pentru adulti

  34. Am facut si eu in aceasta seara dar la 1/2 de cantitate si cu branzica calcica pt fetita mea de 11 luni.Au iesit nemaipomeniti.Multumesc pt reteta.:)In loc de dulceata am pus mere la cuptor si putina banana.

  35. Au iesit foarte buni. Felicitari pentru retete ! Am incercat si altele si au iesit la fel de bune. Multumesc.

  36. Imi place foarte mult aceasta reteta. I-am facut-o si eu copilului cand era bebe. Era foarte incantat de gust, ca sa nu mai zic ca imi place si mie. Chiar si acum cand este mai marisor, manaca cu aceeasi placere. Pe langa faptul ca este deliciosa este si sanatoasa.

  37. Roxana

    Fetelor eu am incercat reteta fara zahar in schimb am pus 1 lingurita de faina sa nu se mai imprastie si mi- au iesit asa succes!!!

  38. BUna Teo. Vreau sa fa si eu acesta reteta pentru bebe care are aproape 7 luni. Pana acum i-am dat totul pasat la blender sau prin razatoarea de sticla. Tu cumi-ai dat acesti papanasi, bucatele mici sau pasate cu furculita?

  39. Simona

    Buna Teo,

    Poate ca prin 2009 se incepea diversificarea mai repede, dar acum cred ca cam toti bebelusi o incep la 6 luni si in plus ZAHAR la copilasi sub 1 an … nu e chiar adecvata reteta

    • Salut, Simona. Daca te uiti cu atentie in text, nu am scris niciunde ca este obligatoriu ca cineva sa faca reteta asta, deci fiecare alege si ii da copilasului ce crede de cuviinta. Apoi, reteta are o lingura de zahar, pe care poti la fel de bine sa o omiti. Fiecare mamica stie ce e mai bine pentru puiul ei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.