Retete culinare Carte de bucate Tips and tricks Retete culinare video Blogroll Contact

Tiramisu cu mascarpone

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (66 votes cast)

Prima reteta de tiramisu pe care am publicat-o pe blog (o gasiti in categoria de retete de dulciuri) a starnit o sumedenie de controverse, ba ca nu are mascarpone, ba ca nu e tiramisu fara mascarpone etc. Aceea era reteta din caietul mamei, acel caiet care are cel putin 20 de ani si care contine retete culinare adaptate dupa posibilitatile de la vremea respectiva. Nu o fi cu mascarpone, insa e o prajitura super buna!

Si ca sa nu se supere nimeni, public acum si reteta de tiramisu cu mascarpone, bine?

Ingrediente:
- 250 gr piscoturi
- 500 gr mascarpone
- 3 linguri cu varf de zahar pudra
- 3 oua
- cacao amara pentru garnisit
- cafea naturala pentru insiropat

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Pentru crema, mixati mascarpone impreuna cu zaharul pudra pana obtineti o spuma omogena. Separati ouale, amestecati galbenusurile cu mascarpone, omogenizati bine.

Separat, bateti albusurile spuma tare si apoi incorporati-le in crema de mascarpone. Asezati piscoturile in forma in care doriti sa faceti tiramisu. Preparati o ceasca de cafea naturala, indulciti-o dupa gust. Puteti adauga esenta de vanile sau de rom, in functie de preferinte. Stropiti piscoturile cu cafea. Nu trebuie sa le insiropati prea tare, pentru ca piscoturile isi pierd textura si tiramisu va fi cam flescait. Peste piscoturi asezati ½ din crema, uniformizati cu o spatula. Asezati al doilea rand de piscoturi.

Dupa ce ati potrivit piscoturile, insiropati-le din nou si asezati al doilea rand de crema. Dati tiramisu careva ore la frigider. Inainte de servire, se garniseste cu cacao amara.

Cam asa arata tiramisu la final. Puteti sa folositi insa mai multe piscoturi, sa puneti mai putina crema si va iesi mai inalt, mai ales daca folositi o tava mai mica. Pentru noi insa, piscoturile joaca un rol secundar, cu adevarat importanta fiind crema.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (66 votes cast)
Tiramisu cu mascarpone, 4.2 out of 5 based on 66 ratings

Ți-a plăcut?

39 Comentarii la Tiramisu cu mascarpone

  1. Anonymous spunea:

    Felicitari pt. aceasta reteta , oricum prima reteta care ai prezentat-o fara mascarpone este deliciul nostru de cand ai pus-o pe site.Pupici si mult succes in continuare

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
    • Andreea spunea:

      waw o delicatese dar mai se face intrun mod cu 4 oua 7 linguri zahar 500grame mascarpone 250.grame piscoturi se freaca galbenusurile cu zaharul si se adauga pe mascarponele si se introduce la frigider se bat albusurile spumadupa care se adauga frisca depinde cat iti place si se amesteca cele 2 compozitii .Dupa care fierbi cafeaua .Dar cafea tare si piscoturile le bagi o secunda in cafea dupa care le pui pe platou sau pe tava asta este tot reteta o stiu din italia de unde sunt nascuta Italia din roma cel mai frumos oras

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 3 votes)
  2. Teo spunea:

    Paul, singura explicatie pe care o gasesc este ca mascarponele nu era proaspat, sau ai mixat la viteza prea mare.

    Te sfatuiesc pe viitor sa incerci sa folosesti o lingura de lemn, la fel ca si la maioneza.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Anonymous spunea:

    Arata super mai ales faza cu furculita nu am mai vazut asa ceva.Am sa incerc si eu reteta ta pare destul de simplu.Felicitari pentru prezentare.Silvia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Anonymous spunea:

    Gustoase sunt toate retetele tale! Imi place ca exemplifici pe intelesul tuturor fiecare reteta. Nu stiu ce ma faceam fara tine:) Am o intrebare: de unde sa cumpar mascarpone?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Alina spunea:

      Eu am achizitionat mascarpone proaspat si gustos dintr-un supermarket LIDL . Probabil la orice stand “mai bine cotat” de branzeturi. P.s.: Fac reteta pt aniversarea mea de 18 ani. Sper sa le placa tuturor ! :*

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Roxana Simona spunea:

    Delicioasa.. este a 2-a oara cand o prepar, si vroiam sa mentionez, ca desi am facut cu o cutie de mascarpone de 250 grame (de la Exquisa) crema a iesit multa si consistenta! Ca la cofetarie!!! :-)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Anonymous spunea:

    salve,am preparat si eu de vreo trei patru ori tiramisu,fiind si dulcele meu preferat,va las si o sugestie buna de pus in aplicare….eu in locul cremei mascarpone am folosit urda de vaca proaspata ,care de altfel e mult mai legera,sau crema philadelphia light sau cea ptr dulciuri YO-YO,care sant foarte gustoase,iar in locul obisnuitului rum,am folosit coniac…sau esenta de mandorle…fetelor,un deliciu…incercati…si sarbatori fericite…ciao

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Mica_lu spunea:

    Am facut si eu azi aceasta reteta… a doua oara. Prima oara mi-a iesit super, dar am crezut ca e norocul incepatorului… ei bine, nu… m-a ajutat si fi-mea (care are 16 an si a zis ca se face super usor) si tot "marfa" a iesit. Bun profesor am! tx, maestro! :-)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Anonymous spunea:

    E super deliciosa prajitura….Am auzit de tiramisu pe la tv la prieteni…si iam spui mamei mele sami faca….si a esit super….e Delicioasa….dar cea mai grea parte a fost sa gasesc crema de mascarpone:))deci treceam pe langa raftul cu crema si nu vedeam….parca se ferea de mine:DDDD…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Anonymous spunea:

    mascarpone gasiti in super/hypermaker pe la raioanele de smantana

    reteta e super bine descrisa si bineintelec ca a iesit deliciosa(prima data cand fac)

    MS

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Anonymous spunea:

    cafeaua trebuie sa fie indulcita sau amara??

    vreau sa incerc si eu reteta si tot caut de dimineata o reteta cum trebuie si asta mi se pare cea mai simpla si crema de asemenea are o consistenta buna, nu fleoscaita cum mai vazusem prin alte retete….daca se poate sa mi se raspunda la intrebarea cu cafeaua…:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Delia A (www.inimini.ro) spunea:

    Buna Teo,
    Am facut si eu Tiramisu dupa ce am prins pe final reteta la o emisiune la TVR. Eu folosesc alte cantitati, dar in principiu reteta e aceeasi.
    Daca nu te superi, pot sa adaug doua elemente de imbunatatire a retetei:
    1. Referitor la insiropat, vad ca te chinui putin cu turnatul cafelei peste piscoturi. E mai simplu sa pui cafeaua intr-un vas cu gura mai larga, apoi iei fiecare piscot si il inmoi putin pe o parte si pe cealalta in cafea. Nu apuca sa se "flescaiasca" si e mult mai usor asa.
    2. Se poate adauga si putina cafea solubila in cacaua cu care se pudreaza si are o aroma deosebita.
    Spor in continuare! Sunt un mare fan al tau!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  12. Anonymous spunea:

    Buna Teo,
    Urmaresc blog-ul tau de cand erai insarinata si am gatit mult retete "a la Teo" cu mare succes.La Tiramisu se pare ca am o problema….nu mi se intareste crema mascarpone.Nu stiu de ce.Acum doarme juniorul asa ca am bagat-o in frigider si daca u se intareste pana se trezeste juniorul o voi mai amesteca pana se va intari,daca se va mai intari."La Multi Ani !" multa sanatate si mult succes in continuare alaturi de cei dragi si la cat maimulte retete delicioase.Un an nou plin de realizari frumoase ! Te am la inima ca pe o mamica .Cu drag si mult resect Alina.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Anonymous spunea:

    Problema lui Paul este normala deoarece galbenusurile trebuiau batute cu zaharul si adaugat mascarponele, nu mascarponele batut cu zahar si adaugate galbenusurile.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  14. Anonymous spunea:

    cred ca problema lui Paul e faptul ca a batut "mascarponele" cu mixerul. si eu am patit-o indiferent de viteza-se taie. se foloseste lingura de lemn si se amesteca usor. eu de ex pun zaharul in albusurile batute spuma si sunt sigura ca e topit,iar galbenusurile le incorporez usor,pe rand in mascarpone.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. bianca spunea:

    Teo te iubeeesc! Mi-a iesit un tiramisu de nota 20!!! Multumesc pentru toate retetele pe care le-ai publicat! Te pup si iti doresc sanatate si numai bine!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Anonymous spunea:

    Am descoperit intamplator site-ul tau ieri si sunt foarte fericita. Eu sunt un antitalent in bucatarie (cel putin asa credeam pana acum :D ). Am facut un Tiramisu minunat!!! Multumesc Teo pentru retetele "mura in gura" pe care le dai!
    Felicitariiiii!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. Irina spunea:

    Excelent, minunat, super gustos, cel mai bun tiramisu pe care l-am mancat vreodata. L- am facut de multe ori si numai o data s-a flescait, atunci cand am schimbat marca de mascarpone, cel de la Lidl e cel mai bun. Traiasca blogul meu de inspitarie culinara !!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. Melinda Luca spunea:

    Buna dimineata. Am facut ieri Tiramisu dupa reteta ta! De ani de zile ma pregatesc sa fac acasa, dar pana acum tot am lasat-o balta.
    Am locuit si in America, acolo stiu ca se pune in cafea si lichior de cafea (Kahlua sau Tia Maria) pentru aroma. Eu nu am avut acasa asa ca am pus Baiyles :) . A iesit dementiala! Este o retetea foarte “light” dar si extrem de gustoasa, este noua preferata a mea si a sotului meu!
    Citesc si gatesc cu placere retetele tale, majoritatea seamana cu cele facute de mama mea. Eu am copitarit si crescut in Zalau, aproape de Cluj :)
    Mult succes in continuare!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. Anda Botoradu spunea:

    De multa vreme vreau sa-ti multumesc,draga Teo pentru toate retetele grozave si pentru dragalasenia ta,te pup ,Anda Botoradu !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>