Placinta cu urda si marar

Placinta cu urda si mararDupa ce v-am facut pofta in urma cu cateva zile pe facebook (sau cel putin asa sper ca ati visat placinta mea cu urda 🙂 ), era cazul sa va impartasesc reteta de placinta cu urda. Recunosc ca nu e varianta clasica a placintei pe care o mancam la Buni Sia cand eram pitica, insa o schimbare prinde bine din cand in cand, nu?

Noua ne-a placut foarte mult dar verdictul final l-a dat Buni. Si are un stil de-a te tine in suspans! A taiat tacticoasa o felie, da’ n-a muscat din ea, ca sa imi prelungeasca agonia. I-a taiat si lui Luca una, apoi l-a intrebat daca ii place, apoi mi-a povestit ce a zis tanti de la contoare cand a fost de dimineata sa le citeasca si intr-un final a muscat si a zis: “ii minunata!” Am respirat usurata si m-am apucat sa va scriu reteta.

Ingrediente pentru foi:
– 200g unt la temperatura camerei
– 800g faina
– 1 pliculet praf de copt
– 2 oua
– o fiola esenta de vanilie
– 200-250 ml lapte
– un varf de cutit de sare

Am atasat paleta pentru aluat mixerului cel rosu si drag, am incins cuptorul la 180 de grade si am trecut la treaba. Am spumat intai untul, pas esential mai ales daca ati uitat sa il scoateti din frigider cu cel putin o ora inainte de a incepe reteta. Apoi am pus faina (cernuta impreuna cu praful de copt si sarea) si am amestecat-o cu untul, 2-3 minute, la viteza medie. Apoi am pus ouale pe rand, amestecand dupa fiecare, vanilia si la final laptele.

La final iese un aluat elastic, deloc lipicios, pe care l-am impartit in dua parti egale, pe care le-am modelat in doua bile, numai bune de intins cu sucitorul pentru foi.

Ingrediente pentru umplutura:
– 1 kg urda
– 6-7 linguri de zahar
– 100g gris
– 3 oua
– marar proaspat

Am inceput cu urda, care trebuia sfarmata putin, asa ca am mixat-o 1 minut, pana s-a facut perlute. Intre timp, in vasul mic al robotului am maruntit mararul. Apoi l-am amestecat cu urda, ouale si grisul.

Am intins prima foaie, de dimensiunea tavii folosite, adica 33×23 cm. Peste prima foaie am pus umplutura (puteti ajusta cantitatea de zahar in functie de preferinte), apoi am acoperit cu a doua foaie, am strans apasat marginile ca sa fiu sigura ca nu iese nimic pe langa si am dat toata treaba la cuptor. Daca planuiti sa serviti placinta fara zahar pudra, e indicat sa o ungeti cu ou batut ca pentru omleta inainte de a da tava la cuptor, ca sa se rumeneasca frumos. La cuptor sta intre 35-40 de minute, pana e rumenita frumos si bineinteles, trece faimosul test al scobitorii.

Eu nu am pus ou, insa am cernut o tona de zahar pudra peste placinta, dupa ce s-a racit, bineinteles. Desi sansele ca placinta sa nu dispara in ziua in care ati copt-o sunt minime, e bine de stiut ca se pastreaza la rece, la frigider sau in viscolul de afara, pentru ca urda e sensibila si se acreste foarte repede. Sa va fie de bine!

23 Comments

  1. marar cu zahar? imi cam iese cu virgula. m-as fi asteptat la o placinta sarata cu marar, nu la una dulce.

  2. Anonymous

    Deci ai folosit gris sau pesmet?

    La umplutura ai scris 100 gr. de gris, iar mai jos ai scris ca ai amestecat urda, ouale si pesmetul.

  3. Cris, poti sa faci si-n varianta sarata, insa urda in sine e dulce. Eventual poti inlocui urda cu branza sarata si scoti zaharul.

    Anonim, am corectat. Multumesc

  4. Arata intr-un mare fel!!!!Bravo, Teo.

  5. BOWTECH

    Merg acasa si fac si eu o placinta ca m-a dat gata reteta. Era sa mananc monitorul.

  6. daniela _psy

    Si mami meu facea placinta cu marar si urda dar sarata. Sunt convinsa ca e delicioasa si varianta asta.Sunt adepta combinatiilor inedite pentru ca de cele mai multe ori iese interesant. La restaurantul unde lucrez in Barce fac un fel de omleta cu cartofi, grasime de porc cu boia si carne,peste care trantesc o portie zdravana de miere….mi s-a parut scarbos dar e delicios!! 🙂

  7. gabriel

    eu cred ca o sa incerc cu branza de vaci ca urda ii cam greu de gasit

  8. Anonymous

    Buna. Combinatia marar+urda+zahar mi se pare ciudata. Din punctul meu de vedere mararul merge bine cu branza sarata (urda+sare sau telemea), nu cu branza dulce. Dar cum gusturile nu se discuta… Ana

  9. Ana, nu inteleg cum poti sa zici ca ti se pare ciudata combinatia. Ai gustat placinta si nu ti-a placut? Doar pentru ca tu nu iti poti imagina combinatia respectiva, nu inseamna ca e ciudata.

    Dupa cum scriam si mai sus… daca totusi ti se pare ciudata combinatia, poti inlocui urda si zaharul cu branza sarata.

  10. draga Teo, iti scriu si eu pentru prima data, desi te urmaresc de foarte mult timp, si iti apreciez munca si devotamentul de care dai dovada in acest blog. Cu referire la combinatia de urda si zahar, probabil persoanele care au comentat ca aceasta combinatie pare ciudata nu sunt din Ardeal. La noi in Ardeal, se fac multe deserturi cu urda dulce, cum e aceasta prajitura sau clatitele cu urda dulce si marar pe care eu la ador. Stiu ca in Muntenia si in Moldova pe unde am fost, urda inca din procesul de fabricatie se sareaza, asa ca da, si mie mi s-ar parea ciudat sa pun zahar intr-o urda deja sarata. Asa ca e important, pentru aceasta reteta sa se foloseasca urda dulce.

  11. Madalina

    Si in Bucovina se face placinta cu urda, marar si zahar…eu ma omor dupa ea, nu stiu ce fel de urda ai folosit ca nu e specificat dar reteta veche e cu urda de oaie, aia de vaca nici nu exista in opinia localnicilor; cred ca iarna nu se prea gaseste si de aceea eu imi pun la congelator din timpul verii, o dezghet si fac exact placinta asta dar cu foi, mi-e lene sa ma apuc de alte aluaturi si e DELICIOASA, combinatia dulce-sarat(eu pun si sare in urda, pe langa zahar) e apreciata doar in zonele care au fost sub imperiu austro-ungar, probabil cei pe care i-a socat reteta provin de pe alte meleaguri.

  12. no, io mis ardeleanca, si-mi place sa manc, pita cu unt cu dulceata de prune si telemea de oaie!!!! no, care-i baiu???

    Mira

  13. placinte dulci cu urda si marar am mancat ultimele luni de sarcina…delicioase si cumparate din Suceava, na! desi semanau cu branzoaicele la aspect. asa ca am ramas cu gandul la ele; in mures am mancat clatite cu urda si marar (dulci!), si (desi nu ma asteptam) pot spune ca sunt preferatele mele! merita incercat, un deliciu!

  14. Arata tare bine!

  15. Machiaj Ochi

    Arata foarte delicios placinta. Te urmaresc de mult timp ai un blog delicios.

  16. mihaela

    Arata super placinta ta. O sa incerc sa te adaug pe FB, nu stiam ca pui si acolo retete, ca sa vad mai repede cand postezi ceva nou 🙂

  17. beetoon placinta.

    bafta!!

  18. Anonymous

    ffff buna

  19. Anonymous

    eu urasc mararul dar poate asta e reteta ideala s incep sa-l plac:) cristina

  20. pe ardeleni in ale mancarii nu i egaleaza nimeni bravo tie

  21. Andra Popescu

    Se poate folosi acest aluat de placinta pt o placinta cu dovleac?

    Multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.