Tort Padurea Neagra

Tort Padurea NeagraInainte de a face tortul Padurea Neagra am dat o cautare pe google si am gasit unele retete foarte simple, care implicau un simplu pandispan cu cacao, frisca batuta si dulceata de cirese. Nu asa cred ca ar trebui sa fie tortul Padurea Neagra, ci putin mai sofisticat, mai aromat, mai insiropat, mai asa cum era – Schwarzwälderkirsch torte, cel pe care l-am comandat din meniul unei mici cofetarii din Titisee, un orasel/statiune foarte cochet din Muntii Padurea Neagra, Germania.

Desi au trecut foarte multi ani de cand am mancat un astfel de tort de la mama lui, gustul mi-a ramas mereu intiparit in minte. Si acum, dupa ce l-am gustat, la fel ca si in “In cautarea timpului pierdut”, m-am intors la ziua in care am fost in Titisee, cand tot oraselul era impodobit pentru Craciun si lacul era luminat extraordinar!

Ingrediente pentru blat:
– 250g margarina Rama Maestro
– 100g unt
– 100g cacao
– 150 ml apa fierbinte
– 250 ml lapte
– 400g zahar
– 4 oua mari
– 350g faina
– 1 pliculet praf de copt
– ½ lingurita sare
– 1 lingurita extract de vanilie

Mai intai si mai intai, incingem cuptorul la 180 de grade. Ungem cu grasime si tapetam cu cacao 3 tavi pentru tort (diametrul de 23 cm). E important sa coacem separate cele 3 blaturi pentru tort, pentru ca asa vor iesi mai compacte decat daca am face un singur blat pe care l-am taia in 3 felii. Margarina Rama si untul trebuie sa fie la temperatura camerei inainte de a incepe sa le spumam impreuna cu zaharul. Le amestecam cu mixerul la viteza mare timp de 5 minute, pana zaharul este aproape topit si avem o spuma pufoasa. Adaugam si vanilia.

Punem apoi ouale, rand pe rand, amestecand dupa fiecare.

Separat, intr-un bol, amestecam cacaua si apa fierbinte pana se dizolva cat de cat, apoi adaugam si laptele. In crema de unt, punem altfernativ crema de cacao si amestecul de faina, praf de copt si sare, pana obtinem o compozitie omogena. Distribuim compozitia egal intre cele 3 forme pentru copt si le dam la cuptor, 30-35 de minute, sau pana trec testul scobitorii. Lasam foile de tort sa se raceasca complet inainte de a le umple.

Ingrediente pentru sirop:
– o cana de zahar
– 3-4 linguri lichior Marsachino sau lichior de cirese (Kirsch)
– 2 linguri de apa

Punem zaharul intr-o craticioara impreuna cu lichiorul si apa si le lesam sa fiarba la foc mic pana se topeste tot zaharul si avem un sirop foarte aromat, pe care il lasam sa se raceasca. Daca nu vreti sa folosii lichior pentru sirop, folositi pur si simplu suc din compotul de cirese.

Ingrediente pentru umplutura:
– 500 ml frisca lichida
– un borcan de 600ml compot de cirese
– 200g zahar
– 40g amidon alimentar
– 1 lingurita esenta de vanilie

Scurgem ciresele si pastram 200 ml din zeama. Intr-o tigaie mare, punem zeama de pe cirese, vanilia, zaharul si amidonul, le amestecam bine pana se dizolva anidonul. Punem si ciresele si azeam tigaia pe foc, la flacara mica. Lasam pe foc, amestecand des, pana se ingroasa si avem un fel de jeleu cu cirese. Il lasam sa se raceasca complet inainte de a-l folosi. Intre timp, batem frisca tare (la pasul asta eu nu am avut nicio contributie, a lucrat Kitchen Aid-ul pentru mine)

Asamblam tortul: pe un platou punem primul blat, il insiropam bine, apoi punem ½ din frisca batuta si ½ din crema de cirese. Asezam blatul 2, il insiropam, punem restul de frisca si restul de crema de cirese. Asezam al 3-lea blat si il insiropam si pe el.

Ingrediente pentru decor:
– 250 ml frisca lichida
– 2 linguri zahar pudra vanilat
– cirese Maraschino
– 100g ciocolata data pe razatoare

Batem frisca impreuna cu zaharul pudra vanilat. Imbracam intreg tortul intr-un strat subtire de frisca, apoi il tapetam cu ciocolata rasa. Punem restul de frisca intr-un sprit si ornam tortul cu moturi de frisca. Pentru o pata de culoare, ornam tortul cu cirestele Maraschino, pe care le gasiti in Kaufland, de exemplu.

Nu este cel mai simplu tort de preparat, insa cu siguranta este unul dintre cele mai spectaculoase pe care le-am mancat. Si da, la final toata bucataria arata ca dupa razboi, insa va puteti simplifica foarte mult munca daca spalati vasele pe parcurs si nu le lasati sa se stranga pana la final. In rest, sa va bucurati de tort, ca merita!

P.S. Puteti impartasi cele mai bune retete de prajituri pe Prajituria.ro

44 Comments

  1. liana morar

    La multi ani(cu intarziere)!!!
    Tortul este minunat. am sa-l incerc.
    Cand mai vii in Germania da-mi de veste, poate savuram o prajitura impreuna pana ni se joaca copilasii:)).
    Te pup si iti doresc un an cu sanatate si fericire.

    liana

  2. Ioana

    Buna Teo. E prima data cand iti scriu, desi te urmaresc aproape zilnic de ceva timp, asa ca am sa incep prin a iti spune cat de mult te apreciez si te admir. Am incercat din retele tale si unele mi-au iesit chiar extraordinar de bine, cum ar fi tiramisu cu mascarpone, pe care l-am facut chiar zilele trecute de Sf Ion. A fost o minunatie.

    Iar tortul asta am sa i-l pregatesc iubitului meu pentru petrecerea surpriza pe care am sa i-o organizez de ziua lui deci shhhhhhhhhttt. 🙂

    Pe curand!

  3. Anonymous

    te rog din inima explica-mi cum se tapeteaza tortul è margini ci cicolata? multumesc

  4. Anonymous

    Buna Teo, imi spui te rog, daca nu vreau sa folosesc margarina, sa pun 250 gr unt + 100 gr unt sau mai putin? Multumesc frumos!

  5. Liana, multumesc de aprecieri 🙂 nu stiu cand am sa mai ajung in Germania, dar promit sa anunt din timp cand fac deplasari.

  6. Ioana, sa imi spui cum a iesit surpriza, da? E un tort spectaculos, chiar bun de facut surprize, placute, bineinteles 🙂

  7. Pentru a tapeta tortul cu ciocolata rasa, am taiat 2 fasii de hartie de copt pe care le-am asezat sub tort, nu foarte adanc, doar cat sa intre putin sub marginea tortului, pentru ca bucatile de ciocolata care cad de pe tort in timpul ornarii sa nu cada pe platou. Apoi am luat pur si simplu ciocolata cu palma si am lipit-o de tort. Poti folosi si o spatula pentru a face operatiunea asta. Cand tortul e gata decorat, nu iti ramane decat sa indepartezi fasiile de hartie de copt si va fi finisat perfect.

  8. da, margarina se poate inlocui cu unt si invers

  9. Anonymous

    ITI MULTUMESC DIN SUFLET PT SFAT ( cum se tapeteaza tortul) SA FII FERICITA SI IUBITA, ITI DORESC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. Nu ai de ce 🙂 sper ca am fost destul de explicita, in minutea mea e foarte clar dar nu stiu daca am verbalizat destul de ok :))

  11. Mihaela

    Am facut muuulte din retetele tale si toate au fost o minunatie…insa tortul asta….n-am cuvinte sa spun cat de delicios, spectaculos, formidabil a fost! Cum n-am avut decat o tava la dispozitie si un prichindel care imi ocupa tot timpul, am copt blatul o singura data si nu in trei parti asa cum ai specificat tu, dar a crescut foarte foarte bine, uniform, numai ca l-am lasat cam 1 h si 15 min la foc mai mic!
    iti multumesc ca ne inspiri zi de zi cu adevarate delicii!

  12. TE ROG MULT SA MA AJUTI VREAU SA PREGATESC ACEST TORT DE ZIUA SOTULUI SI A COPILULUI ANUL ASTA LE VOI FACE IMPREUNA ( E CRIZA NU?).DECI 2 SARBATORITI UN TORT MARE. AM O PASIUNE PT TAVI DREPTUNGHIULARE SI PT TORTURI LA FEL. MI-AI PUTEA SPUNE ( APROXIMATIV) CU CAT SAMARESC CANTITATILE PT BLAT AVAND IN VEDERE CA TAVA MEA ARE 38X 24 CM. LA CREME SIGUR MA DESCURC. ITI MULTUMESC!!!!!!!

  13. Cred ca blatul o sa iasa destul de inalt si-n tava dreptunghiulara, dar poti eventual sa faci o portie si jumatate, ca sa fii sigura ca iese bine 🙂

  14. Anonymous

    da, e bun tortul dar se face putin altfel.

  15. Anonymous

    Buna. Am facut si eu tortul 😀 Blatul l-am copt deodata si nu mi-a crescut destul, incat sa il tai in 3…asa ca am numai 2 blaturi 🙂 Altfel arata bine, inca nu gustat. Maine o sa fie ziua cea mare.
    Mersi pentru reteta!

  16. Multumesc pentru reteta… a iesit minunat… exact ce-mi doream…

  17. Buna, o sa fac si eu tortul pentru prima zi de nume a fetitei mele, Ana. Spune-mi te rog daca nu am 3 tavi, si vreau s afac 3 blaturi, e vreo problema cu compozitia/aluatul care asteapta cat se coace cate un blat?
    Si multumesc pt ca ai un blog minunat!

  18. Lori, imi cer scuze ca nu am raspuns mai repede, dar am fost in concediu. Poti pune compozitia intr-o tava de tort cu diametrul de 28 de cm,blatul va iesi suficient de inalt pentru a-l taia in 3 parti egale. La multi ani pentru Ana 🙂

  19. Buna Teo. Torutul arata minunat si as vrea sa il incerc de ziua mea. As avea totusi o intrebare: este nevoie sa fierb ciresele? as vrea sa isi pastreze gustul …

  20. AndreeaChris

    Buna, Teo! Vreau sa fac tortul asta pt ziua prietenului meu, insa nu am tava speciala pt torturi. Se poate face blatul si in cratita??? Tin minte ca bunica asa le facea, cand eram mica.

  21. Salut, Andreea! Sigur ca poti sa coci blatul in cratita, important e sa o tapetezi cu unt si apoi hartie de copt si sa cpoci blaturile pe rand si nu unul singur pe care sa il tai in jumtatate, astfel blaturile ies uniforme si cresc mai frumos iar la final tortul iese mai inalte. Spor la treaba!

  22. Astazi fac tortul. Sper sa imi iasa bine, nu prea am experienta in ceea ce priveste dulciurile.

    Dar am incredere in retetele tale. Toate pe care le.am incercat mi.au iesit grozav

  23. Irinka

    Blatul e senzational de bun. Poate fi folosit, cred, si daca as vrea sa fac un chec, ceva simplu…e ff bun. Dar am avut probleme in sensul ca am copt intr-o singura forma si cand am taiat blatul in doua, o parte (desi nu era subtire) mi s-a rupt cand am vrut sa il montez. Mi se pare cam faramicios sau nu m-am priceput eu prea bine sa il manuiesc. Si am mai avut probleme cu siropul. Cred ca era prea mult zahar sau nu stiu de ce, dupa ce il luam de pe foc, mi se tot intarea, trebuia sa il incalzesc, apoi sa insiropez, iar sa il incalzesc….era prea gros. In fine…astazi il gustam, inca nu stiu daca a iesit ceva ok sau nu. Vedem acum!

    • Irinka, eu de obicei coc blaturile separat, nu doar ca tortul iese mai inalt, dar blaturile sunt toate uniforme si frumoase. Sper totusi ca la final a iesit totul bine si v-a placut tortul 🙂

      • Irinka

        A iesit senzational! Fff bun! Eu am pus insa visine in loc de cirese (chiar, care o fi reteta originala, cu cirese sau visine, ca am vazut multe cu ambele optiuni) si a iesit delicios! Chiar pe gustul meu: blatul ciocolatos si pufos si usor umed, visine acrisoare care i-au mai luat din dulceata…super. L-am facut pt aniversarea de 3 ani ai lui fi-miu si a avut succes. Mersi, Teo! 🙂

  24. Super reteta o sa o incerc si eu

  25. niku chef

    Ai incercat tu ceva dar daca tot se numeste tort padurea neagra ce cauta culoare alb si visiniul ala in tort?Tortul padurea neagra se face cu ciocolata treb sa-ti iasa in 3 straturi de ciocolata unu deschis ca laptele cu cacaoa care il faci topind ciocolata cu lapte 50% si restu ciocolata simpla,al doilea strat il faci din ciocolata amaruie si iti ese o compozitie de culoare inchisa iar ultimu strat din ciocolata neagra care iti va esi un negru foarte inchis.:) Si cred ca si totrtul tau e foarte bun,mia placut combinatia cu compotu de cirese.

  26. Buna Teo!
    Din experienta ta, daca fac tortuletul acesta, tava mea are diametru de 24, ajunge la…sa ziceam 14 persoane? Va trebui sa le tai feliute minuscule?
    merci!

  27. Roberta

    Buna Teo!
    In ultimul timp am facut o adevarata pasiune pentru prajiturit si destul de des urmaresc pagina ta. Am incercat si eu aceasta reteta de ziua sotului meu si am primit numai laude. Singurul meu regret este ca blaturile,desi am respectat indicatiile mi-au iesit destul de tari. Nu stiu daca asa trebuiau sa iasa, mai compacte sau pufoase ca un pandispan?

    • Roberta, ma bucur ca iti plac prajiturile de aici 🙂 blaturile sunt mai tari, da, insa se pot insiropta cu sucul de pe cirese 🙂

  28. Luni e ziua mamei si vreau sa-i fac un tort folosind reteta aceasta de blat, insa mi se pare cam putina faina la atatea ingrediente ‘umede’. Se poate sa intre mai mult de atat? Am mai facut o reteta asemanatoare si a iesit muuuult prea gras aluatul, nici vorba sa-l pot folosi la vreun tort.

    • Gina, aceasta e reteta clasica, cantitatile sunt ok, nu are ce sa nu iasa bine 🙂 la Multi Ani mamei tale

  29. Cristina

    Bun, bun, buuuuun!Parca n-au crescut blaturile asa frumos ca ale tale, dar dupa ce l-am montat m-am mirat ce inalt a iesit. Si ce bine da in combinatie cu jeleul de visine (visine am pus). Abia astept urmatoarea zi de nastere/onomastica/sarbatoare sa-l fac din nou 🙂

  30. Mircea Micu

    blatul e la cuptor,dar o sa-l tai in trei,jeleul e gata,la racit,siropul,la fel,abia astept sa-l asamblez!in rest, esti o scumpa si te urmaresc zilnic.

  31. Nicoleta

    Buna Teo. Acum fac si eu tortul. O intrebare: dupa ce e gata asamblat cat timp ar trebui sa-l las pana sa il tai ? Te pup si multumesc.

  32. Alexandrina

    Buna,

    Fac si eu tortul acesta, insa in blat pun putina scortisoara. combinatia dintre scortisoara si visine mi se pare divina.
    PS: reteta o am de la OMA mea iubita, super cofetareasa 🙂

  33. Andreeea

    Buna Teo, poti sa imi zici la ce temperatura se coace blatul? Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.