Cum pregatim curcanul intreg

Cum pregatim curcanul intregAnul trecut, pentru ca deja vorbim de anul trecut, am ales sa gatim o mancare mai light pentru seara de Craciun si chiar daca am avut si friptura de porc pentru amatorii de carnati&co, am gatit un curcan umplut la cuptor. Am fost foarte placut surprinsa ca am gasit curcan proaspat in aproape toate hypermarketurile si chiar la un pret foarte bun, intre 12 si 19 lei kg (biensur ca dupa ce eu am cumparat cu 19 lei kg pe 22 decembrie, pe 23 era la promotie cu 12 lei, da nu-i bai, important e ca a fost bun).

Pana sa ajungem insa la reteta de curcan umplut cu sos de merisoare, reteta pe care v-o prezint maine pentru ca e ceva de explicat la ea, zic sa va spun azi cate una-alta despre cum gatim curcanul in general, ca sa va dau asa un imbold si daca nu ati gatit niciodata curcan pana acum, sa fie asta primul vostru experiment culinar pe 2012. Cum ar spune Barney Stinson… “Challenge accepted” …deci sa vedem care-i treaba cu ales si gatitul curcanului 🙂

Cat de mare trebuie sa fie curcanul?
Curcanii variaza foarte mult ca dimensiune, asa ca e cel mai usor sa va ganditi asa: cate 500g de curcan proaspat, negatit pentru fiecare persoana. De exemplu, noi am avut un curcan de 3.5 kg si ne-am infruptat din el 7 persoane si au ramas si “resturi” pentru o salata.

Ce curcan alegem, proaspat sau congelat?
Ca sa fiti siguri ca va fi bun la gust, alegeti un curcan grasut si carnos, cu pielea fina si de culoare crem deschis. Nu este nicio diferenta din punct de vedere al calitatii intre curcanii proaspeti si cei congelati, desi va puteti orienta in functie de tara de provenienta si producator pentru a va decide intr-un sens sau altul. Curcanii proaspeti trebuie tinuti in frigider si gatiti la 1-2 zile de la cumparare. Daca alegeti un curcan congelat, puteti sa il tineti in frigider 2 zile dupa decongelare, inainte de gatire.

Cat dureaza decongelarea curcanului?
Ca sa stiti cum sa va calculati timpul si sa apuce sa se decongeleze curcanul, e bine de stiut cam cat ii ia “grasutului” pentru decongelare in frigider (asa e cel mai indicat sa decongelati orice tip de carne, sa o tineti in frigider si nu la tempeatura camerei, pentru ca se poate altera foarte repede si nici nu va dati seama, nici la aspect nici la gust).
– curcan intre 3 ½ – 5 ½ kg decongelarea in frigider dureaza 1 ½ – 2 ½ zile
– curcan intre 5 ½ – 7 ½ kg decongelarea in frigider dureaza 2 ½ – 3 zile
– curcan intre 7 ½ – 9 ½ kg decongelarea in frigider dureaza 3-4 zile
– curcan intre 9 ½ – 11 kg decongelarea in frigider dureaza 4-5 zile

Daca nu aveti timp sa decongelati curcanul in frigider, optiunea nr. 2 este decongelarea in apa rece. Lasati curcanul in ambalajul in care l-ati cumparat si verificati sa nu lase apa sa intre. Puneti curcanul in chiuveta curata sau un vas incapator, plin cu apa rece si schimbati apa frecvent. Decongelarea dureaza in jur de 30 de minute pentru fiecare 500g de curcan, dar nu e o regula. De exemplu, un curcan de 3 ½ – 5 ½ se poate decongela in cca 5 ore.

Cu ce si cum umplem curcanul?
Umplutura clasica pentru curcan este pe baza de paine alba, dar puteti folosi orice fel de paine. Cel mai bine se comporta painea veche de 2 zile, care se taie mult mai usor in cubulete, nu se inmoaie foarte tare la copt si umplutura va avea o textura mai pufoasa sau crutoanele. Pregatiti umplutura exact inainte de a o folosi, altfel painea devine prea moale. De cata umplutura e nevoie? Calculati cam ¾ cana pentru fiecare 500g de curcan. Umpleti curcanul in cavitatea de la gat si in interiorul corpului insa nu indesati prea tare umplutura, ea se mai umfla la copt. Nu umpleti curcanul decat inainte de a-l da la cuptor, pentru a feri umplutura de bacteriile din carnea proaspata. Umplutura este coapta cand ajunge la 70-75°. Daca va ramane umplutura care nu a inceput in curcan, puteti sa o coaceti intr-un vas separat, 30-40 de minute, lasand-o neacoperita in ultimele minute de coacere, pentru a-si face o crusta frumoasa. Indepartati umplutura din curcan inainte de a-l taia. Daca nu vreti sa umpluti curcanul, puteti sa puneti in interior, inainte de coacere, bucati mari de mar, ceapa, lamaie, portocala, ierburi aromatice sau catei de usturoi, toate vor da curcanului o aroma deosebita.

Cat trebuie copt curcanul?
Curcanul intreg umplut se coace la 160°, si in functie de greutate trebuie copt cam asa:
– curcan intre 3 ½ – 5 ½ kg trebuie sa stea la cuptor 3 – 3 ½ ore
– curcan intre 5 ½ – 6 ½ kg trebuie sa stea la cuptor 3 ½ – 4 ore
– curcan intre 6 ½ kg – 8 kg – trebuie sa stea la cuptor 4 – 4 ¼ ore
– curcan intre 8 – 9 kg – trebuie sa stea la cuptor 4 ¼ – 4 ¾ ore
– curcan intre 9 – 11 kg – trebuie sa stea la cuptor 4 ¾ – 5 ore

Curcanul intreg neumplut se poate coace la 160°, dar si la temperatura mai mare (de exmplu la 220°, dar riscati sa se rumeneasca prea tare, asa ca va sugerez sa o lasati la foc domol, ca e mai bine):
– curcan intre 3 ½ – 5 ½ kg trebuie sa stea la cuptor 2 ¾ – 3 ore
– curcan intre 5 ½ – 6 ½ kg trebuie sa stea la cuptor 3 – 3 ¾ ore
– curcan intre 6 ½ kg – 8 kg – trebuie sa stea la cuptor 3 ¾ – 4 ¼ ore
– curcan intre 8 – 9 kg – trebuie sa stea la cuptor 4 ¼ – 4 ½ ore
– curcan intre 9 – 11 kg – trebuie sa stea la cuptor 4 ½ – 5 ore

Cum stim ca e gata curcanul?
Cel mai indicat este sa verificati curcanul incepand cu o ora mai devreme decat timpul estimat de coacere. Curcanul e gata cand un termometru pentru carne, introdus in partea cea mai carnoasa (intre pulpa si corpul curcanului dar fara a atinge osul) arata 80° si acelasi termometru introdus in umplutura curcanului arata undeva la 70-75°. Unii curcani congelati vin cu un astfel de termometru, dar daca nu aveti, nu e panica mare, puteti testa curcanul cu furculita – nu trebuie sa iasa sange indiferent unde il intepati si un alt indiciu ca e gata – pulpele curcanului se indeparteaza usor de corp, se indoaie usor si le puteti misca usor in orice directie.

Dupa ce curcanul e gata, scoateti-l pe un platou, acoperiti-l cu folie de aluminiu si lasati-l sa stea 15-20 de minute inainte de a-l taia. Veti reusi sa taiati felii mai frumoase si mai uniforme daca il lasati putin sa “isi traga sufletul” dupa coacere.

Cam asta e tot ce mi-a venit in minte acum despre curcan si prepararea lui, dar daca mai aveti si alte tips-uri, va rog sa ni le impartasiti si noua in comentarii. Stiu ca pare destul de complicat, dar dupa ce veti citi cu atentie, o sa vedeti ca nu-i curcanul asa “negru” cum pare si o sa va descurcati foarte bine. Eu am vrut sa va ofer cat mai multe informatii pentru ca stiu ca pentru multi curcanul este o mica enigma si lumea se fereste sa cumpere un curcan intreg de teama ca nu se va coace bine. Sper ca v-ati facut curaj si urmeaza maine reteta de curcan cu umplutura clasica, de paine si bineinteles, sos de merisoare.

7 Comments

  1. Buna.Daca am un curcan de casa se aplica aceleasi reguli ?

  2. shanty

    daca ai stii de cand astept eu reteta asta….:)))))
    si eu am vrut sa fac de Craciun curcan umplut, dar daca nu ai postat tu, nu m-am riscat de la altii :))))
    asa ca deabia astept, duminica e ziua mea, poate ma risc 😉
    pupici de la noi si La multi ani! un an mai bun sa fie!
    Nicoleta

  3. Nicu, se aplica aceleasi reguli si pentru curcanul de casa 🙂

    Nicoleta, ma bucur si sper ca a meritat asteptarea 🙂 Reteta o gasesti deja pe blog. La multi ani si tie pt duminica! Sa-mi spui cum a iesit curcanul 🙂

  4. Faină detalierea 🙂 Mulţumim!

  5. aurel dumitrescu

    Aici in Canada curcanul e o traditie noi acasa nu ne omorim dupa el si preferam pulpa afumata sau jambon la sarbatori. Am incercat curcanul dar in afara de piept asa numita carne alba restul e cam tare. Unii inainte sa-l puna la cuptor baga bucati de unt sub pielea curcanului si pentru cei cu diabet nu prea se poarta asa ca am preferat sa punem curcanul la murat in apa rece cu sare si se pare ca il fragezeste dupa 24 de ore lasat in frigider.Adevarat oala tre sa fie cam mare.Altii il pregatesc in special americanii ori fiert ori prajit intreg se gaseste o masinarie speciala pentru treaba asta insa noi l-am gatit clasic.Umplutura am adaptat-o la gusturile noastre costita afumata ceapa ciuperci si crutoane de piine alba care se gasesc pe piata si au si ceva ierburi pe ele. Exista la magazin un bag special pentru curcan si lucreaza dar nu are acelasi aspect comercial ca cel gatit. Temperatura la coacere se masoara la inghinala si nu pe os odata copt sa lasa pret de 20 de minute sa lase zeama si sincer pieptul taiat feliute e foarte bun. Canadienii si americanii il maninca cu sos de cramberry dulce acrisor care personal nu ma omor dupa el. Un mujdei e preferat chiar si de gomosii din familie. Primul curcan gatit am facut o greseala de neiertat aveam o sticla de tarie linga mine si mai un paharel sau doua tot verificind temperatura curcanului m-a lovit caldura in cap si odata terminat curcanul pentru mine se lasase ceata. Familia mi-a povestit ca mai ales umplutura a fost foarte buna.

  6. La noi ca voi astia tinerii nu prea stiti se minca frecvent curcan de Anul Nou,si se indopa viu cu nuci si rom vreo 2-3 zile apoi se taia si se prepara.Acum ca tot suntem moderni,ne dam rotunzi ca e greu sa prepare curcan.Intrebati-va bunicile si o sa va spuna retete f bune,da tre sa le si acordati timpul necesar. Pofta buna!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.