Lemon curd (crema de lamaie)


When life gives you lemons… forget the lemonade… and make lemon curd! Pe principiul asta am mers si eu cand am facut una dintre cele mai bune creme ever! Lemon curd sau curd-ul in general, e o crema pe baza de fructe (coaja si sucul lor), oua, zahar si uneori unt. Eu pun unt, pentru ca iese crema mai… cremoasa, cum ar veni :). La ce putem folosi lemon curd? Pai, il putem intinde pe paine, il putem folosi ca si umplutura pentru diverse tarte, ca si crema pentru cupcakes, ca si toping pentru inghetata… posibilitatile sunt nenumarate! Din cantitatile din reteta va ies undeva la 3 borcanele de 400g. Lemon curd sta foarte bine la frigider intre 2 si 4 saptamani si e foarte racoros pe timp de vara, fiind dulce-acrisor-amarui, un fel de “shaworma cu de toate” intr-un singur borcanel 🙂

Ingrediente:
– coaja si sucul de la 4 lamai (3 daca sunt imense, cum au fost ale mele)
– 4 oua mari (5 daca sunt mititele sau oua de tara)
– 320g zahar pudra
– 200g unt
– 40g amidon
– 1 lingurita extract de vanilie (optional)

Punem ouale intr-o craticioara sau un vas termorezistent si le amestecam bine, ca pentru omleta. Adaugam restul ingredientelor (mai putin untul) si amestecam bine. Punem craticioara pe un vas cu apa care fierbe, adaugam si untul si amestecam 8-10 minute, la foc mediu, pana se topesc zaharul si untul si crema incepe sa se ingroase. Mai lasam 3-4 minute, pana crema are consistenta pe care o dorim (mai moale daca vrem sa o folosim ca si toping penntru inghetata, clatite, pancakes, waffles etc) si mai consistenta daca vrem sa o folosim ca si umplutura pentru tarte sau crema pentru cupcakes. Turnam apoi crema in borcanele sterilizate, o lasam sa se raceasca la temperatura camerei si apoi o dam la frigider.

Asa-i ce simplu a fost? Si stati numa’ sa vedeti maine la ce am folosit crema asta! Abia astept sa va arat, sunt asa entuziasmata ca v-as arata chiar azi, dar mai bine ma abtin si va las intai sa incercati crema si sa o aveti pregatita pe maine cand facem the ultimate cupcakes!!! Sa va fie de bine!

68 Comments

  1. Te rog sa imi spui ce extract de vanulie folosesti si de unde il cumperi.Mersi mult,ai niste retete foarte bune si explicate mura-gura.

    • Buna Mia 🙂 eu folosesc extract de vanilie facut in casa: pun intr-un borcan sau sticla inchisa ermetic cateva pastai de vanilie pe care le despic pe verticala, scot miezul si le pun toate in borcan. Torn deasupra votca si la totul la macerat, minim 8 saptamani si pana la cateva luni. Pe masura ce se mai evapora din votca sau folosesc din extract, completez cu votca. Crede-ma, nu se compara cu nicio esenta de vanilie din comert 🙂

  2. Ce bine arata! Stiu ca e foarte buna si racoroasa. Eu am incercat-o la un fel de chec cu malai. Bine ca mi-ai adus aminte de ea. Trebuie sa o mai fac 🙂

    • Rebeeee, ce dor mi-era de tine 🙂 vezi, sunt si eu buna la ceva, macar la reamintirea unor retete :p te pup!

  3. Danamaria

    Cred ca e foarte gustoasa crema. As vrea sa te intreb daca in crema va ramane coaja de lamaie sau trebuie strecurata cumva. Multumesc.

    • Buna Dana 🙂 lamaia ramane in crema, dar nu se simte atat de tare pe cat am crede. Nu trebuie scursa pentru ca in ea sta savoarea cremei 🙂

  4. imi lasa gura apaaaaaa!!!
    sunt mare fan lamai:p

    • Deia, orice fac al lamaii trebuie sa incerce reteta asta, altfel nu se poate numi fan :p glumesc 🙂

  5. buna teo, arata ff bine crema ta de lamaie. imi face cu ochiul sa o incerc. cate borcanele ti-au iesit?coaja de lamaie se pune data pe razatoare, nu? multumim pt retetele tale gustoase

  6. ramona

    oau! mi-a lasat gura apa. sunt la munca …again si acum o sa imi stea gandul numai la niste tarte cu crema de lamai … yummy

  7. Corina

    Desi e tarziu (am terminat-o la 23:15), am facut crema si sunt in asteptarea retetei de cupcakes. Nu m-am putut abtine sa gust un picut, e intr-adevar dulce-acrisoara si racoroasa si minunata…

  8. Arata asa bine!!! Si eu o sa fac curd-ul asta, ca toata lumea pare sa fie incantata de el!

  9. mirela

    Crema e foarte bună,într-adevăr.Eu o folosesc la prepararea unui tort făcut la rece, mai ales vara,pentru că această cremă îl face răcoros.

    • Mirela, asa e cum zici 🙂 e perfecta si pentru torturi, prajituri, tarte 🙂 dintr-o mana de ingrediente faci o crema numa buna pentru orice 🙂

  10. Monica

    Astept continuarea….pentru folosirea cremei Lemon curd

  11. abia astept sa vad ce-ai facut cu crema asta, hmmmmmmm pare atat de delicioasa.. 🙂

  12. Minunata idee! Trebuie sa fie foarte gustoasa.

    • este! si se si face usor, se pastreaza bine la frigi, se poate face si din alte fructe..ce sa mai, crema perfecta! 🙂 te pup si te mai astept in vizita la noi 🙂

  13. Sunt topita dupa lemon curd, orange curd, etc.. 😉 Foarte faine pozele. Hugs!

  14. Sophie

    te apreciez la maxim, teo! in fiecare zi intru pe site-ul tau:D

    in loc de amidon pot pune altceva??

  15. monica

    buna Teo! Ma bucur ca ne incanti cu tot mai multe retete si te ocupi de blog. Te apreciez foarte mult. Am o intrebare: pot sa inlocuiesc untul cu altceva sau sa nu il folosesc? Nu imi place deloc untul, il folosesc doar la prajituri insa si acolo incerc sa il evit. Mersi anticipat:*

    • monica, poti incerca saa faci si fara unt, dar sa stii ca nu se simte deloc in crema, promit eu 🙂

  16. tocmai am terminat de facut lemon curd-ul… si vreau sa spun ca intr-adevar e senzational! ceva mai bun si mai racoritor n-am mancat pana acum, e supeeeeeeeeeeer bun!

    in loc de amidon am pus o lingura de faina, si a iesit super ok.

    • Bravo Ioanaaaaa, asa asa, incurajeaza lumea sa incerce crema asta absolut fantastica 🙂 te pup :*

      • cum spuneai.. nu esti cu adevarat fan lemon daca n-ai mancat asa ceva :))))

        iti urmaresc blogul de vreo 2 ani si ceva, am incercat unele retete si toate mi-au iesit, ah doar crema de unt cu bezea nu, caci nu m-am inteles cu untul :))))))) , in ciuda specificarii unt 80% grasime, am folosit de 65, caci asa e cand nu-ti faci tu cumparaturile :)))

        ai un blog pe cinste si niste retete cum n-am mai vazut/mancat.
        keep it up!

  17. Ce tare, eu faceam o tarta cu crema de lamaie si bezea si nici prin cap nu mi-a trecut ca crema de lamaie era de fapt lemon curd:D super delicioasa. keep up the good work Teo, tu m-ai invatat sa fac prima ciorba 😀

  18. Simona Laura

    Buna Teo,am facut crema de lamaie (lemon curd) si a iesit o minunatie…buna de tot si racoroasa…
    Am pus de fapt lamaie,lime (lamaie verde) si putina portocala,am lasat coaja rasa de la citrice in crema caci nu vroiam sa isi piarda din aroma.
    Vreau sa iti spun ca te apreciez pentru ca esti o gospodina buna si ca imparti cu noi retetele pe care le prepari.
    Te pup si iti urez “Spor la gatit”!

  19. Arata genial!!!
    Vreau sa fac chiar azi, doar ca am o intrebare.
    Cam cat se poate tine la frigider. Nu se strica in cateva zile?

    Multumesc mult si felicitari pentru blog! :*

    • Mada, am scris si in articol cat rezista la frigider 🙂 nu e chiar atat de sensibila pe cat pare 🙂

  20. Lavinia

    Tocmai ce am terminat primul meu “lemon crud”. Cred ca e cea mai “sofisticata” reteta facuta de mine pana acum (bine, recunosc mai mult la nume, ca de facut e incredibil de simpla) si a iesit superrrrr…Am vazut la tv o reteta de prajitura cu crema de branza si acolo vreau sa folosec minunatul lemon curd! De felicitat pt pagina asta minunata nu cred ca mai are rost sa te felicit fiindca clar e “the best”, dar vreau sa iti zic ca am inceput sa gatesc doar de vreo 2 luni si DOAR retetele tale le-am incercat !!! ;)Aaa, si tot in premiera comentez pe un blog !

    • Lavinia draga, ma bucur ca ai avut curajul sa incerci o retetea sophisticata mah :)) si mai ales ca a si iesit bine 🙂 te mai astept pe la mine, si la incercat si la comentat retete! 🙂

  21. Arata foarte bine.Nu gasesc cupcakesuri-le care au crema asta,imi dai te rog linkul la ele?Multumesc.

  22. Roxana

    salut!crema nu se poate pastra si in camara:D?sau musai in frigider..

  23. este prima oara cand aud de lemon crud… dar clar trebuie incercat

  24. Multumesc, a iesit de mare exceptie, o recomand si eu la mine pe blog! Toate cele bune, Mara.

  25. Vasilica

    Buna Teo. Imi place foarte mult blogul tau. Azi, defapt chiar acum am terminat de facut lemon curd 🙂 o adevarat incantare a papilelor gustative. E prima reteta pe care o fac de pe blogul tau si cu siguranta nu ultima. Mi-a venit ideea sa fac lemon-ul vb cu mama mea care se lauda ca a facut dulceata de morcovi 🙂 de abia astept sa fac o tarta cu el….e delicios cu siguranta, asta o confirma si Shiba (catelusa) 🙂 te pup si multa bafta pe mai departe :*

  26. Vasilica

    Apropo…eu am pus in loc de amidon simplu o budinca de vanilie 🙂 acum nu stiu daca e bine sau nu dar ideea e ca mi-a iesit fffffffff delicios si e fff fin

  27. Lorena

    draga Teo as vrea sa folosesc crema si la crempita s poate ?

  28. Cristina

    Nu cred c-a iesit ceva mai bun din mainile mele! Multumesc!

  29. Teo nu am mai asteptat pina vara pentru efectul ala racoritor si am facut-o azi.. este un deliciu extraordinar (dulce acrisor rece si la urma mmm :).. multumesc inca odata pentru tot .. esti un dulce

  30. aurelia

    cred ca e f buna, la cit de bine arata, dar cite calorii are per 100 gr?

    • nu cred ca are mai mult decat nutella, de exemplu si nici nu se mananca 100g o data 🙂 eu cred ca putem manca orice, atata timp cat exista moderatie 🙂

  31. Pingback: Paine impletita cu crema de lamaie – Scones and Saddles

  32. Am facut! Am avut emotii maaaari! Am avut si niste lamai cam mari si zemoase si de frica, am mai pus 20 de gr de amidon. Dar a iesit foaaarte fain. Si l-am pus peste cheesecake, reteta de la cheesecake-ul marmorat cu zmeura (dar fara zmeura). N-are rost sa spun cum arata si ce gust are… divin!

    • ma bucur foarte tare ca te-ai incumetat si mai ales ca a iesit atat de bine! Te pup si sa mai incerci si alte retete, da?

  33. Esti in topul blogurilor mele culinare 😉

  34. Alexandra

    Merge sa inlocuiesc untul cu margarina?

  35. Buna,
    daca vreau sa fac un orange curd, cati ml de suc de porto sa folosesc?
    Mersic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.