Profiterol cu crema de lamaie

Profiterol cu crema de lamaie

Dragilor, sper din suflet ca ati avut un Craciun fericit alaturi de familie si toti cei dragi voua. Sper ca v-a fost dor de retetele mele, nu am insistat in perioada Craciunului cu retete noi pentru ca, in cei 5 ani de blog, v-am aratat cam toate retetele culinare traditionale pentru Sarbatorile de Iarna si cam astea le rotesc de la an la an. Insa, pentru Anul Nou putem incerca ceva nou, nu? Sau in cazul asta, o reteta pe care imi doresc sa o incerc de foarte mult timp, de fapt sunt 3 retete separate, pe care l-am pus impreuna, ca la lego si a iesit un profiterol superb!

Ingrediente pentru gogosele:
– 200 gr de faina
– 260 ml de apa
– 80 ml de ulei
– 5 oua intregi
– un praf de sare

Modul de preparare al gogoselelor il gasiti AICI, insa vi-l scriu din nou, ca sa va fie la indemana 🙂 Intr-o craticioara incapatoare, punem la fiert apa, sarea si uleiul. Cand totul fierbe, tragem oala de pe foc si punem faina, toata o data si amestecam energic cu un tel (aici e musai sa folositi un tel metalic, din cel clasic, rezistent, sau daca nu aveti unul, puteti folosi lingura de lemn). Faina trebuie amestecata bine, pana nu mai sunt cocoloase si aluatul se desprinde de pe peretii vasului. Lasam sa se raceasca aluatul complet, apoi adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine de tot dupa fiecare.

Aluatul obtinut se pune intr-un pos sau sprit si se spriteaza gogosele de marimea unei mingi de ping-pong in tava tapetata cu hartie de copt. Gogoselele se coc la 180°C, 20 min sau pana sunt frumos crescute si rumenite. Atentie! Pentru gogosele reusite, NU deschideti usa cuptorului in primele 10-15 minute dupa ce introduceti tava la cuptor.

Profiterol cu crema de lamaie

E foarte important sa alegeti un pos sau un sprit de calitate. Nu veti reusi niciodata sa faceti gogoselele cu seringa si nici cu un pos de proasta calitate. Eu folosesc un pos metalic, cu saculet textil, care niciodata nu a dat gres, e foarte usor de folosit, de spalat si fiind metalic, nu se deformeaza si totul iese perfect.

Profiterol cu crema de lamaie

Pentru a umple gogoselele, am folosit lemon curd, sau crema de lamaie, pentru a le da o aroma deosebita fata de profiterolul clasic, cu crema de vanilie.

Profiterol cu crema de lamaie

Tot cu posul am umplut si gogoselele, pe care o data racite complet, le-am taiat in jumatate, le-am umplut cu lemon curd si le-am inchis la loc.

Profiterol cu crema de lamaie

La final nu a ramas decat sa aranjez gogoselele pe farfurie, ca o piramida, apoi sa torn peste sosul de ciocolata, astfel incat sa ajunga pe fiecare gogosica 🙂 Pentru sosul de ciocolata nu am facut altceva decat sa topesc 200g ciocolata amaruie, in care am amestecat o lingura de miere si 2 linguri de smantana dulce. Asta a fost tot! Sper sa va placa, e un desert spectaculos, cu care veti face impresie buna la orice masa de Revelion 🙂 Sa va fie de bine!

Profiterol cu crema de lamaie

Profiterol cu crema de lamaie

Profiterol cu crema de lamaie

Profiterol cu crema de lamaie

Profiterol cu crema de lamaie

28 Comments

  1. beatrice

    Multumim mult pt.reteta.este ceea ce ne-a lipsit dupa sarbatofi.de unde ai luat poshul?caut demult asa ceva si nu gasesc.te pup.

  2. minunata reteta! n-am incercat niciodata profiterolul in asa o combinatie, dar cu prima ocazie (a se citi “cand imi voi achizitiona un cuptor”:)) o voi incerca! un an nou cat mai bun iti doresc!

  3. ce bine arata! e un must try 😀

  4. Nicoleta

    Arata magnific de savuros!
    Mersi de idee, tocmai intrasem sa caut dulciurile pt Revelion si am dat peste asta……asa ca nu ma pot abtine, vreau sa incep anul cu asa ceva!!:))
    La multi ani, draga Teo! Sa fii sanatoasa si sa ne imbogatesti mesele, burticile si inimioarele si in anul care vine!

  5. cred ca e dulce

    • Buna Teo,
      Am mai intrat de cateva ori pe site dar acum am gasit aceasta reteta si am vrut sa iti cer un sfat; gogoselele mele nu sunt ok; desi nu deschid cuptorul ele nu se pot taia fiind mai degraba niste plachi la final desi cand le scot sunt ok ; care sa fie motivul.;poate cineva ma poate ajuta; gogoselele tale arata delicis . am facut si eu de revelion dar a trebuit sa lipesc doua cate doua

  6. Nicoleta

    Teo, fie-ti mila de mine si spune-mi si de unde ai luat pos-ul…..ca eu clocotesc la fiecare tura de eclere cu al meu…. 🙂

  7. ciocolata pe care trebuia sa o punem la sfarsit nu a fost asa cum era in inagine…nu a iesit chiar asa de moale….acum gogoselele sunt la cuptor si cred ca o sa iasa bine

  8. pot sa spun ca ciocolata amaruie strica toata prajitura…probabil pentru ca mie numi place asa ca am folosit ciocolata normala

  9. goanta

    BUNA IMI POTI SPUNE SI MIE TE ROG DE UNDE GASESC UN POS CA AL TAU SI CAM LA CE PRET ESTE?

  10. adelina

    Doamne, cum arata! Cu siguranta le voi face si eu. Multumim pentru reteta

  11. Nu mai pui retete noi?

  12. alina m

    buna, e “delicios” acest blog!
    m-ar interesa unde si cu cit gasesc o ciocolata de calitate.
    multumesc!

  13. Buna! As dori sa scrii la retete daca se poate nu doar gradele la cuptor deoarece eu am cuptor de la aragaza normal care nu arata gradele si nu stiu cum sa aproximez gradele pe care le spui tu in retete.

  14. Bună, Teo! Am citit toate comentariile cu speranta că voi găsi răspuns la înrebarea mea, însa, din păcate nu am gasit.
    Aş vrea să te întreb dacă ai idee de ce nu s-au umflat gogoşelele?
    Mentionez că nu am deschis aragazul decat după 20 min. Care ar putea să fie problema?

  15. fara suparare,dar asta nu e profiterol. sunt eclere. profiterolul este cu inghetata,gogoselele respective,frisca si sos de ciocolata.

  16. Monica

    Sincer, as vrea sa incerc si varianta clasica, cu o crema de vanilie. Imi poti spune te rog din tot sufletul ce presupune aceasta?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.