Inghetata de vanilie

Inghetata de vanilie
Incet incet, chiar daca inca e februarie si iarna nu se prea da dusa, ne pregatim de primavara-vara. Asa cum pentru Craciun incep sa ma pregatesc de cand incepe postul, ma gandesc din timp si la ce mi-ar fi foarte util vara urmatoare si asa am ajuns la concluzia ca din toate “gadget-urile si device-urile” pentru bucatarie, imi lipseste un aparat de facut inghetata. Asa ca am inceput cercetarile, am scris mail-uri bloggerilor din Italia, pentru ca la Roma am mancat cea mai buna inghetata din viata mea, adevaratul “gelato italiano”. Si dupa indelungi cercetari am ajuns la concluzia Nemox. Nemox Romania distribuie aparate de inghetata de uz casnic sau profesional, pentru sectorul HoReCa.

Pana acum, in retetele de inghetata pe care vi le-am prezentat, am pus inghetata in caserola si am dat-o la congelator. Chiar daca scoteam caserola din 15 in 15 minute pentru a trece totul prin blender din nou, nu era atat de cremoasa si pufoasa precum mi-am dorit. Cu masina de inghetata e alta poveste: prin malaxare continua, masina de inghetata evita separarea ingredientelor, formarea acelor de gheata si ajuta la inglobarea aerului in compozitie in mod natural. Aerul este esential pt orice inghetata fabricata dupa metoda traditionala italiana si ii da inghetatei noastre cremozitatea necesara. Sa stiti ca de cand e lumea si pamantul, vorba bunicilor, inghetata se face in acelasi mod, prin amestecarea continua a ingredientelor, astfel incat aerul sa intre in compozitie si sa avem o inghetata cu adevarat cremoasa, nu doar un bloc inghetat, pe care il scoatem din congelator si asteptam sa se topeasca inainte de a putea face globuri de inghetata.

Masina de inghetata vintage

Prima inghetata pe care am testat-o este inghetata de vanilie, preferata mea de cand eram mica si ne cumpara mama inghetata Polar, care era la vafa sau ambalata ca un pachet de unt si costa 25 de bani 🙂 Inghetata mea de vanilie a iesit perfect: cremoasa, pufoasa si super-aromata pentru ca am folosit pastaie de vanilie si nu esenta. Va spun cu toata sinceritatea ca nu se poate compara inghetata facuta la masina de inghetata cu cea facuta in congelator.

Ingrediente:
– 400ml lapte integral 3,5% grasime
– 400ml frisca lichida 32% grasime
– 4-6 galbenusuri de ou (in functie de cat de mari sunt ouale)
– 130g zahar
– 20g miere
– o pastaie de vanilie

Ingrediente

Mai intai scoatem miezul batonului de vanilie, despicand pastaia pe lung, cu un cutit ascutit, astfel incat sa taiem numai o parte din teaca. Apoi, cu varful cutitului, scoatem miezul batonului de vanilie. Punem laptele, miezul pastaii de vanilie si pastaia intr-o craticioara si le lasam sa dea un clocot, pentru ca vanilia sa isi elibereze aroma in lapte. Lasam laptele sa se raceasca foarte bine. Urmeaza sa amestecam galbenusurile, zaharul si mierea, pana se dizolva complet zaharul si se obtine o crema spumoasa.

Preparare

Adaugam laptele cu vanilie, racit in prealabil, si frisca… iar apoi amestecam totul cu blenderul, cateva minute, pentru o compozitie omogena. Punem totul in masina de inghetata, ii punem capacul si o lasam sa isi faca treaba linistita.

Preparare

Dupa cca 20 minute, inghetata incepe sa prinda forma.

Preparare

Si dupa alte 20 minute, arata exact cum ar trebui, din ce in ce mai cremoasa.

Preparare

A iesit o inghetata de sa te lingi pe degete! E atat de simplu de facut si cel mai simplu e ca am aruncat toate ingredientele in aparat, fara sa mai trec prin procesul de a pune caserola in congelator – fixeaza ceasul la 15 minute – scoate caserola din congelator – scoate inghetata din caserola – treci tot prin blender – pune iar in caserola – baga caserola la congelator din nou – fixeaza ceasul la 15 minute… Sa va fie de bine, ca noua ne-a fost!

Inghetata de vanilie

Inghetata de vanilie

Inghetata de vanilie

Inghetata de vanilie

Inghetata de vanilie

13 Comments

  1. Retete Savuroase

    Delicioasa inghetata, aparatul face toti banii, mai ales pentru cei ce iubesc acest desert.

  2. Stiu ca ai Kitchen Aid, de ce nu i-ai atasat acestuia o cuva pentru inghetata. O folosesc de aproape 2 ani, e practica, usor de curatat si foarte utila.

  3. Corina (Bios)

    Draga Teo,

    Frisca se pune batuta sau nu (in compozitia pentru inghetata)?

    Toate cele bune!

  4. Bianca

    E adevarat ca e mai buna decat cea data la congelator. Toata vara trecuta am facut inghetata in casa, saptamanal. Nu am avut aparat de 350 de euro ci unul de 80 lei luat acum 2 ani din kaufland insa foarte calitativ si cu garantie de 3 ani 🙂 . Sincer pt facut inghetata in casa nu cred ca merita sa dai prea multi bani bani pe un aparat profi, doar parerea mea.

    • Fiecare cu alegerile lui 🙂 la fel exista Kitchen Aid si alte mixere, alegerea e a cumparatorului, asa cum the beauty is in the eye pg the beholder 🙂

  5. Andreea

    Sa inteleg ca ai dat 400 de euro pe masinarie? Sau n-am vazut bine pretul?

  6. Si inghetata pare delicioasa si aparatul este util. Bravo.

  7. Eu nu stiu de unde as putea lua cornetele acelea de napolitana pentru inghetata.

  8. Pot sa spun ca sotul ma iubeste mai mult de cand am gasit blogul lui teo:)…delicioasa reteta

  9. sorin

    As putea sa pun in loc de zahar doar miere? Am cam renuntat la zahar si de accea intreb.

  10. Alexandra

    Buna seara! Te felicit pentru toate retetele si mai ales ca le imparti cu noi. Am ales si eu Nemox, sta pe masa, ma uit la el si urmeaza sa ma apuc. Te voi copia si iti voi spune cum a iesit. Toate bune..

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.