Mamaliga cu branza si ghebe

mamaliga cu branza si ghebe

De foarte multe ori sunt intrebata de unde imi vine inspiratia pentru unele retete culinare si de cele mai multe ori, inspiratia vine din ingredientele pe care le vad, la aprozar, in magazine, la tarabele de pe marginea drumului. Inspiratia pentru reteta de mamaliga cu branza si ghebe a venit cand eram in vizita la Conacul lui Maldar. Acolo, un domn aduce ghebe proaspete si la un pret mai mult decat rezonabil. Asa ca, am vazut ghebele, le-am cumparat si de acolo… a inceput transportarea lor pana la Cluj, cu o intreaga strategie: le-am tinut in frigider pana dimineata, apoi le-am dus ca pe moastele sfinte pana la Valcea, la autocar. Am ajuns, au ajuns si ciupercile cu bine… doar ca am urcat in autocarul gresit. In ultimele 5 minute pana la plecare am realizat ca am urcat gresit si hop jos, fugi ia trollerul de la bagaje, vezi de ochelarii de soare, esarfa, tableta, geanta. Ma instalez in autocarul bun, trag aer in piept, ma linistesc si realizez ca ciupercile mele mai au 1 minut si pleaca spre Calimanesti cu alt bus decat cel in care eram eu. Fugi din autocar (si da, normal ca am primit loc pe bancheta din spate, unde stau copiii cei mai rai in excursiile cu clasa, fix in colt) sa recuperezi “ciupearca”, muta “ciupearca” in busul bun si apoi pazeste plasa ca pe ochii din cap sa nu fie strivita de bagajele, sandwichurile, laptopurile si sticlele de suc ale celor care, slava cerului, aveau un loc bun in autocar si drept la loc de bagaje. Cu ajutorul lui bunu’ Dumnezo, ca numa el ne-a pazit si pe mine si pe ghebele mele, am ajuns la Cluj cu bine, si eu si ciupercile, pe care normal ca le-am uitat in taxiul cu care am venit acasa si am fugit dupa masina sa le recuperez. Si cand in sfarsit m-am vazut cu ele intregi pe blatul din bucatarie, le-am zis cu o oarecare ura, desi erau frumoase si miroseau a padure si a tot ce e mai frumos in Oltenia… va fac mamaliga! Si le-am facut! Si ce buna a iesit!

Ingrediente:
– 300g malai instant pentru mamaliga
– 500ml apa
– 2 linguri unt + 2 linguri unt
– 2 oua
– 4 linguri ulei de masline
– 1 ceapa alba mica, tocata marunt
– 1 kg ghebe (le-am cantarit inainte sa le curat, deci sa fi ramas vreo 600g)
– ½ legatura marar proaspat
– ½ legatura patrunjel proaspat
– 4-5 catei de usturoi
– sare, piper
– 300g branza de burduf
– 300g bilute de mozzarella

Mai intai am incins cuptorul la 180°C si am uns cu putin unt un vas termorezistent cu diametrul de vreo 20 cm. Apoi am incins intr-o tigaie 2 linguri de unt si uleiul de masline in care am calit mai intai ceapa, pana a devenit translucida si apoi am prajit ciupercile taiate felii mai groase, pana s-au rumenit frumos si a scazut tot lichidul. Pe final, am pus verdeturile tocate marunt, usturoiul si am condimentat cu sare si piper. Pana s-au facut ciupercile, pe care nu e musai sa le amestecati in continuu, pentru ca nu se mai rumenesc frumos, deci puteti sa le lasati si in plata lor, am facut mamaliga. Am pus la fiert apa cu sare, cand a inceput sa clocoteasca am pus malaiul in ploaie, am amestecat frumos si s-a facut mamaliguta in vreo 3 minute, ca asa e mamaliga instant. Am tras apoi de pe foc, am pus 2 linguri de unt si ouale intregi, am amestecat bine cu telul si am pus mamaliga in vasul termorezistent pregatit, am uniformizat cu spatula (pe care e bine sa o ungeti cu un pic de ulei, ca sa nu se lipeasca mamaliga de ea si sa fie mai usor de nivelat).

mamaliga cu branza si ghebe

Peste mamaliga am pus branza de burduf, apoi ciupercile, apoi bilutele de mozzarella. Si am dat toata treaba asta la cuptor, vreo 20 min, pana mozzarella s-a rumenit frumos si branza de burduf s-a topit si ciupercile….gata, ca imi ploua in gura numai cum va povestesc!

mamaliga cu branza si ghebe

Mai bine sa ne uitam la pozele de final si sa ma credeti pe cuvant ca e o mancare delicioasa, foarte buna si calda si rece, o mancare cu aroma de copilarie si parca parca se simte mana bunicii amestecand in mamaliga. Sa va fie de bine, ca noua ne-a fost! Va pup cel mai cel!

mamaliga cu branza si ghebe

mamaliga cu branza si ghebe

mamaliga cu branza si ghebe

mamaliga cu branza si ghebe

mamaliga cu branza si ghebe

8 Comments

  1. Carmen

    Arata bestial ,nu incape indoiala ca e si gustoasa pe masura !!

  2. Cat de bine arata preparatul!

  3. Teo draga,. trebuie sa recunosc ca nu mananc mamaliga si nu imi place de fel, dar iubesc ghebele ….asa ca o sa fac reteta asta si o sa si mananc cu pofta ca arata super si sigur sotului meu are sa ii placa mult. Si mai trebuie sa adaug un mare MULTUMESC ca imparti cu noi retetele astea super si pe langa asta esti asa plina de viata !!! :*

  4. carmen

    Esti sigura ca erau ghebe ? Eu cred ca erau manatarci. E o vorba: pui bun, iese bun.Cum altfel outea iesi papica asta ??

  5. ufff ce bine arata…

  6. Delicios! Daca ghebele sunt culese de tine iese si mai bun.

  7. este super de buna aceasta mancare,multumim Teo pentru toate retetele pe care le impartasesti cu noi
    esti o bucatareasa de nota 10 +++++++++++++++
    toti din familia mea te tucam

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.