Conserva de vinete in ulei

conserva de vinete in ulei

Cred ca nu mai e niciun secret pentru voi ca iubesc vinetele! Da da, sunt legumele mele preferate si retele culinare cu vinete imi dau asa, o stare de bine egalata numai si numai de… Toblerone alb… dar asta e alta poveste, asa ca sa revenim la vinete 🙂 In sfarsit e sezonul lor si in sfarsit ne pregatim de iarna! Da, cred ca nici asta nu mai e un secret pentru voi: NU imi place vara, decat daca vorbim despre cirese si mojito, in rest… canicula… o urasc! Asa ca ma bucura foarte tare toamna si cel mai mult din toamna imi place pusul pe iarna.

Stiu ca asta suna a pensionara, dar pe cuvant ca nimic nu ma relaxeaza mai mult decat sa pun diverse pe iarna si sa vad la final camara colorata si frumos aranjata 🙂 Azi punem vinete pe iarna, in ulei de masline. Este o reteta de la italieni, ei le spun melanzane sott’olio si sunt delicioase!

Ingrediente pentru 5 borcane de 150ml:
– 1 kg vinete
– 4 linguri sare grunjoasa
– 750ml apa
– 350ml otet
– o capatana mare de usturoi
– o legatura de patrunjel
– rosii uscate (pentru culoare)
– 400ml ulei de masline

conserva de vinete in ulei

Taiem vinetele bastonase, nu foarte subtiri, cam cat un deget, le punem intr-o sita, le acoperim cu sarea, le amestecam bine bine. Acoperim sita cu un capac sau o farfurie care se potriveste si punem deasupra o greutate, pentru ca vinetele sa lase cat mai multa apa. Le lasam asa cel putin 4-6 ore, de preferinta peste noapte. Stoarcem apoi vinetele usor si le punem la fiert in apa si otet. Cand apa si otetul fierb, punem vinetele, le lasam 3 minute sau pana sunt moi, apoi le punem din nou in sita si le lasam cateva ore (tot peste noapte, daca se poate) cu o farfurie + o greutate. Cu cat le lasati mai mult vor lasa mai multa apa si nu va fi nevoie sa le stoarceti cu mana, nu de alta, dar prin stoarcere isi pierd textura. O data scoase din sita, le amestecam bine cu usturoiul zdrobit si patrunjelul tocat marunt si saram daca mai e nevoie (pe gustate). Punem vinetele in borcane sterilizate, apasam usor cu lingura (nu trebuie indesate exagerat de tare) , punem si cateva rosii uscate printre vinete pentru un plus de culoare si completam cu ulei de masline cat sa acopere vinetele. Infiletam capacele si… aia e!

conserva de vinete in ulei

Inainte sa va las cu pozele de final, trebuie sa va spun ceva: dupa 1-2 zile, se poate ca uleiul din borcane sa scada (pe masura ce vinetele il absorb) si s-ar putea sa fiti nevoiti sa completati cu putin ulei. Insa, daca ati respectat cei doi pasi de “stoarcere” si ati lasat vinetele in sita cat trebuie, nu ar trebui sa scada uleiul prea mult. Astea fiind spuse, sa va fie de bine, iubitori ai vinetelor! 🙂

conserva de vinete in ulei

conserva de vinete in ulei

conserva de vinete in ulei

conserva de vinete in ulei

conserva de vinete in ulei

23 Comments

  1. Irina Anitoaei

    Si dupa aceea, in iarna, cum le folosesti? Ce faci cu ele? 🙂

  2. cristicis

    Buna ziua!
    Ulei de floarea soarelui se poate folosi?

  3. Elena A.

    Arata bestial…si noua ne plac foarte mult vinetele. Intrebarea mea este: nu mai este nevoie de a fierbe borcanele ?? Se poate pastra si peste iarna??
    Multumesc

  4. Lubita

    Imi place mult ce ai facut aici;in tinerete faceam si eu asa ceva(asemanator)
    Pup draga Teo!!

  5. Buna Teo,
    multumesc pentru reteta. Aceste vinete se folosesc ca garnitura sau cum?

  6. Moldovan Bianca Mariela

    Ehhh am incercat si reteta asta si are un gust…deosebit cel putin. Nu ma asteptam sa iasa asa deci acum nu stiu la ce sa le folosesc. Zi-mi te rog utilitatea lor. Multumesc si sa ai spor in toate!

    • Salut 🙂 eu le folosesc asa ucm sunt, merg foarte bine langa cartofi, orez, langa un gratar sau o friptura 🙂 ma bucur ca iti plac!

  7. Buna.Am incercat si eu reteta,sunt delicioase,si noi le folosim in loc de muratura la orice.:)

  8. Dana Serb

    Daca stau prea mult nu primeste uleiul gust de ranced? Eu asa cred. Cum ar fi daca le-ai steriliza prin fierbere, cel putin 30 min.? Nu am incercat, doar pun o intrebare.
    Ai toata admiratia mea, mai ales ca eu sunt din “vecini”, din jud.Alba.

  9. Isabela

    Super idea, Teo! salată de vinete se poate face din ele?? Mersi

  10. Semida

    Abia așteptam o rețetă de vinete la borcan. Eu stau în chirie și nu am congelator decat micut micut și nu pot congela vinetele. As vrea sa fac cantitate mai mare. Pot apoi sa le fac cu maioneza pentru uns pe paine?

  11. din ce vad in poze sa inteleg ca vinetele sunt curatate de coaja

  12. Cezara

    Buna, Teo! Vreau sa incerc si eu reteta asta si astept cuminte ca vinetele sa se scurga de zeama dar am o mica dilema: ce fel de otet ai folosit? Otet din vin alb sau otet de mere sau nu conteaza asa de mult? Mersi mult! Tine-o tot asa!

  13. Gabriela

    Excelenta reteta ca de obicei! Am facut de doua ori chiar. Dar…..la ultima tura am 2 borcane cu goluri de ulei la fund, printre vinete sI mi-e teama ca daca le des fac sa le completez se desterilizeaza. Ce ma fac draga Teo? Pup

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.