Dovlecei murati

Dovlecei murati
Zilele astea ma tot gandeam ce retete de muraturi sa va mai arat, care sa nu fie deja de blog. Si mi-am adus aminte ca am mancat la niste prieteni dovlecei murati doar in otet, fara apa si au fost foarte buni. Asa ca va arat si voua reteta. Vara asta am fost foarte surprinsa sa vad la piata si la aprozar dovlecei zucchini, de origine romaneasca, la 1-2 lei pe kg, asa ca tot pe ei i-am ales si pentru murat. Nu o sa ma intind foarte mult cu introducerea, va las sa intrati direct “in pita”. Nu de alta dar sunt foarte ocupata la munca si abia daca apuc sa gatesc, dar sa ma intind la povesti… din pacate. 🙁

Ideea e ca din noul sezon nu va mai fi Retete Vedete in formula in care eram obisnuiti. Ci emisiunea se va numi altfel, avem o colega noua, spre fericirea mea si a lui Banto. Si, ca la orice proiect nou, e foarte mult de lucru. Eu sper sa iasa totul bine si sa va placa noua emisiune la fel de mult ca Retete Vedete!

Ingrediente pentru 4 borcane de 300g

  • 1 kg dovlecei
  • 2 cepe albe mici
  • 3 linguri sare grunjoasa pentru muraturi
  • 500ml otet
  • o cana zahar
  • 3 linguri cu varf de mustar boabe
  • o lingura turmeric sau sofran (pentru culoare)

Ingrediente pentru dovlecei murati

Mai intai si mai intai, taiem dovleceii felii foarte subtiri si pentru asta va recomand un instrument asemanator cu oricare din imaginea de mai jos, un peeler de legume, un curatator de legume sau cum vreti sa ii spuneti si indiferent de forma, brand sau pret, face cam acelasi lucru: feliaza subtire.

Curatator de legume Fiskars

Taiem si ceapa la fel de subtire ca dovleceii si le punem toate intr-un vas mare, le saram, amestecam bine bine si le lasam la macerat 3-4 ore, apoi gustam. Dovlecelul trebuie sa fie moale si usor sarat. Uscam foarte bine dovlecelul (pentru ca va lasa multa apa) folosind hartie de bucatarie, apoi punem dovlecelul in borcane sterilizate, indesandu-l cat de bine putem. Separat, fierbem otetul fara apa, zaharul, boabele de mustar si turmericul, lasam sa fiarba 3-4 minute, pana zaharul e topit. Apoi lasam sa se raceasca la temperatura camerei (daca il punem fierbinte peste dovlecei, acestia incep sa se gateasca si nu vor mai fi crocanti) si turnam lichidul in borcane, incet, avand grija sa iasa toate bulele de aer, apoi sigilam borcanele si… asteptam un pic pana se mureaza, ca sa ne putem bucura de ei 🙂

Preparare dovlecei murati

Inca nu i-am gustat, decat asa, in stare cruda si daca asa sunt buni, sunt curioasa cum o sa fie gata murati 🙂 Am un pic de emotii, dar la cum arata, nu cred ca nu vor fi buni 🙂 Asa ca, sa asteptam impreuna momentul “murarii” si… sa ne fie de bine!

Dovlecei murati

Dovlecei murati

Dovlecei murati

Reteta de dovlecei murati

Dovlecei murati in otet

Muratura de dovlecei

31 Comments

  1. Elena A.

    Buna Teo,
    Eu doresc sa te intreb daca pot folosi otet de 6 grade pentru conservele de iarna, pentru ca numai din asta gasesc aici unde locuiesc, in Spania. Stiu ca in tara otetul este de 9 grade.
    Cu multumiri si sper sa nu iti rapesc mult timp.

    • Salut Elena, din cate stiu eu, e putin cam slab cel de 6 grade, eu una nu am folosit niciodata. Nu gasesti nici otet de mere mai puternic?

  2. Scuze Teo, cata apa se pune? N-am regasit cantitatea in reteta

  3. Arata super gustos,dar cata apa se foloseste? Putem stoarce dovlecelul si ceapa?

    • Nu folosim apa deloc in aceasta reteta. Fierbem doar otet. Nu e nevoie sa le storci, este suficient daca le pui intr-o site si le lasi sa se scurga de apa in care au fiert.

  4. Catalina

    Sarea unde si cand o punem?

    • Unde scrie in reteta 🙂 Taiem si ceapa la fel de subtire ca dovleceii si le punem toate intr-un vas mare, le saram, amestecam bine bine si le lasam la macerat 3-4 ore, apoi gustam.

  5. alexandra

    Cu ce as putea inlocui sarea grunjoasa de bucatarie? pentru ca eu nu gasesc nicaieri. Am intrebat peste tot si mi s-a spus ca sare de bucatarie neiodata nu se mai comercializeaza.

  6. Elena A.

    Deci….ca sa incep cu inceputul….nu stiu daca tu ai rezistat tentatiei si nu ai deschis pana acum un borcanel….dar noi…..familie de mari pofticiosi, am deschis deja un borcanel…..SUNT SUUUUPEEEEER BUUUUUNI de tot rau….au ramas asa crocanti cum spuneai tu……
    ( pai….prea faceam 13-14 pe langa borcanele)
    CONCLUZIAAAAAAAA: URMEAZA TURA A 2-A DE BORCANELE DE DOVLECEI.

  7. Mariana

    Draga mea Teo!Ieri am deschis un borcanel cu dovlecei pentru fiul meu! L-a mancat pe tot! Normal, am gustat si eu!INCREDIBILI DE BUNI! Nici nu ma asteptam! Am urmat intocmai reteta ta, mai putin…dovleceii!Nu am avut tzuchini si am pus din ceilalti normali, dar mici si fragezi! Foarte buni!O sa cumpar alti dovlecei si mai fac un rand! …sau doua!??? 🙂 Multumesc!

  8. andrei

    Buna Teo, cat trebuie lasati dovleceii la murat?

  9. Mihaela

    Mie nici nu-mi place dovlecelul de fel. Dar borcanelele astea arata asa de bine incat nu m-am putut abtine sa nu-mi iau si eu vreo doi dovlecei sa incerc, doar-doar n-or avea gustul pe care il stiu eu. Si surpriza a fost mare cand am gustat din ei cand erau doar cu sare – sunt deliciosi si asa, daramite in sosul acela. Deja am terminat un borcanel si evident acum trebuie sa ajung din nou la piata 🙂

    Sincer nu credeam ca o sa ajung sa indragesc vreodata dovleceii :)) asa ca multumesc din suflet pt aceasta reteta!

    • Mihaela, ma bucur in primul rand ca ai avut “curajul” sa incerci o reteta cu un ingrediente de care in mod normal nu te-ai “atinge” si in al doilea rand multumesc frumos pentru aprecieri! te pup!

  10. Raluca

    Teo, HELP!!!!! Nu ai o rețetă pentru “răbdare”? Cum rezist eu 3 săptămâni????? I-am făcut ieri, trebuie să ascund borcanele căci 3 săptămâni= o vesnicie.

  11. Simona

    Bună Teo
    Pot să folosesc oțet de mere cu miere? Mulțumesc mult

  12. Buna ziua. O rugăminte /întrebare as avea… o cana de zahăr înseamnă o cana obișnuită de ~250ml sau mai mica.?? Nici eu nu ma omor dupa dovlecei si tocmai am primit unii de la țară. Dovlecelul e o legumă nepretentioasa și mereu ne cadorisesc de pe la țară cu câțiva … Multumesc mult pentru raspuns .

  13. Bianca

    Fără zahar nu se poate, in general nu folosesc zahar la murăturile cu oțet?!! Oare nu or fii prea acri? Hmm..

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.