Chocolate Lava Cake – Prajitura fondanta cu ciocolata

chocolate-lava-cake

V-am promis reteta de Chocolate lava cake sau prajitura fondanta cu ciocolata sau cum vreti voi sa ii spuneti, ideea e sa fie o prajitura atat de ciocolatoasa, incat sa vi se strepezeasca dintii, o prajitura care apparent pare inocenta, pana bagati lingurita in ea si atunci…? Atunci incepe sa curga ciocolata. Este absolute decadent, da! Are multe calorii, da! Si le mai si suplimentam cu un glob generous de inghetata de vanilie, dar credeti-ma, merita! Si o data la nu-stiu-cat-timp, chiar meritam un rasfat de genul asta. De fericire maxima, dar mai ales de tristete maxima, prajitura cu ciocolata face minuni.

Ingrediente pentru 6 portii:
– 300g ciocolata cu min 70% cacao
coaja de la o portocala
– 75g unt
– 50g zahar brun
– 5 oua mari
– 50g faina
– 4 linguri gem de caise
– o caserola inghetata de vanilie

Mai intai incingem cuptorul la 200Ā°C si ungem mini-formele (ramekin-urile) cu unt si un pic de faina sau putem folosi hartie de copt sau hartiiute pentru muffins, insa din cele mai groase, cerate, care isi pastreaza forma si dupa ce punem compozite in ele. Apoi tocam ciocolata si o topim la baim-marie, adica pe aburi, amestecand in continuu, pana e lucioasa. Aveti grija sa nu ardeti ciocolata, cu cat o tineti mai mult pe foc cu atat mai mari sunt sansele sa se arda si sa se stranga, NU sa devina mai lichida šŸ™‚ Bun, cand ciocolata e topita, tragem de pe foc si punem coaja de portocala, amestecam bine. Separat, amestecam untul cu zaharul brun, apoi adaugam ouale, amestecam bine si la final punem ciocolata, racita la temperatura camerei, gemul de caise (imi cer scuze ca am uitat de el, am modificat acum, mii de scuze!!!) si faina si amestecam pana avem o compozitie omogena. Distribuim compozitia uniform in forme si coacem exact 9 minute pe ceas, in cuptorul incins la fix 200Ā°C. Ideea e ca prajitura sa para coapte, sa faca scoarta, dar la interior sa ramana fondanta.

chocolate-lava-cake

De servit, o servim cu inghetata de vanilie, ca asa e spilul , cum se zice la noi, adica asa e cea mai si cea mai buna. Pofta maxima sa aveti!

chocolate-lava-cake

chocolate-lava-cake

chocolate-lava-cake

18 Comments

  1. Ciprian

    Ai uitat sa mentionezi ce facem si cu gemul de caise šŸ˜€

  2. Daca folosesc forme de briose cam cate bucati ies?

  3. alina cretu

    Gemul cand il punem?

  4. Gabriella

    Super reteta draga Teo (am probat-o),
    te felicit pentru toata activitatea ta si sa sti ca pe langa inspiratia data de retetele tale, reusesti impreuna cu Lelea si Cristina sa ma binedispui in fiecare dupaamiaza. Stiu ca abia asteptati binemeritata vacanta, dar mie imi v-a fi dor de voi!

  5. Claudia

    Nu ma prind cand sa pun gemul de caise! Help!!!

  6. serbana

    si gemul????????????

  7. Mariana

    Ce faci cu gemul de caise???

  8. Nicoleta

    Bună!
    Gemul de caise se adaugă Ć®n compoziÅ£ie? MulÅ£umesc.

  9. Am modificat in reteta si am precizat ce facem cu gemul de caise… imi cer scuze, dar am uitat sa-l mentionez initial in reteta šŸ™‚

    Multumesc ca mi-ati spus! šŸ™‚

  10. Beatrice Barta

    Buna Teo,esti o zana a bucatariei.Te apreciez foarte mult….am invatat tare multe de la tine si iti multumesc.Sotul meu e maaarrrreeee fan ciocolata.Ma pregatesc sa-i fac o surpriza.Dar spune-mi te rog la ce temperatura sa fie cuptorul(banuiesc ca e important).Te pup si te felicit pt.minunatele retete.

    • Beatrice, multumesc pentru aprecieri! Cuptorul, asa cum am precizat in reteta, trebuie sa fie la 200 de grade šŸ™‚

  11. Andreea

    cum iese fara gem? se schimba consistenta sau doar gustul difera?

  12. gemul de caise…o fi ala cu care e stropita farfuria???decorul?

  13. Eu am o alta reteta pentru lava cake, care e aproximativ la fel dar fara gem. Sunt curioasa cum va iesi aceasta šŸ™‚

  14. Roxana B.

    Minunata reteta! Am facut-o cu cantitati reduse pt 4 portii, si data viitoare o incerc pt 2 portii, fiindca vreau sa nu ramana sa se raceasca… Am primit laude chiar si a 2-a zi.. šŸ˜€

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.