Baked Alaska – prajitura cu sorbet si bezea

baked alaska

Baked Alaska este una dintre acele prajituri care este spectaculoasa in primul rand prin aspect, in al doilea rand, cand infigi fara mila lingurita in ea, ramai surprinsa ca dupa stratul de bezea crocanta gasesti sorbet! Sau inghetata! Dar eu prefer sorbetul, si nu orice sorbet, ci sorbetul din gama Deluxe de la Lidl 🙂 Sorbetul, desi seamana foarte mult cu inghetata, este diferit ca si ingrediente si tehnica de preparare. Sorbetul inseamna apa, zahar si fructe iar inghetata inseamna lapte/frisca (un tip de grasime in general), zahar si fructe. Sorbetul Deluxe l-am descoperit anul trecut, tot in preajma sarbatorilor, cand gama Deluxe este in plina desfasurare la Lidl si de atunci m-am indragostit iremediabil de el! Sunt mai multe sortimente, dar cel mai mult e pe sufletul meu cel cu fructul pasiunii, care e atat de aromat si plin de bucatele de fructe de ti-e mai mai dragul de el! Intreaga oferta de produse Deluxe, care de care mai gourmet, de la creveti la sosuri si pana la specialitati de ciocolata si vinuri, o gasiti AICI .

sorbet

Acum sa trecem la reteta de prajitura Baked Alaska, care sper sa va placa la fel de mult cum ne-a placut noua! Vreau sa va spun de la bun inceput ca puteti sa inlocuiti blatul de vanilie cu unul de ciocolata, chiar de brownie si va recomand cu drag, daca vreti varianta de blat “negru” cea mai reusita reteta de brownie a mea, pe care o gasiti AICI Puteti folosi orice aroma de sorbet sau de inghetata doriti, poate de vanilie, poate de ciocolata, fructe sau oricare este preferata voastra 🙂 Pentru ca Baked Alaska asta presupune: un strat de prajitura, un glob de sorbet/inghetata si muuuulta bezea, in aromele voastre cele mai dragi.

Ingrediente pentru 8 portii individuale:
Timp de preparare 2 ore, timp de asteptare 12 ore. Dificultate redusa.

– 6 oua
– 180g zahar Castello
– miezul de la un baton de vanilie Belbake
– 200g faina Castello
– ½ lingurita praf de copt
– o cutie sorbet Deluxe (1000ml)
– 6 albusuri (cca o cana de albusuri)
– 250g zahar tos Castello (cca o cana zahar)

ingrediente-baked-alaska

Incingem cuptorul la 180°C. Intr-un bol mare, batem bine ouale cu zaharul si miezul de la batonul de vanilie, cu mixerul la viteaza mare, 7-8 minute sau pana ouale sunt albe si spumoase. Punem si faina, cernuta impreuna cu praful de copt si amestecam bine cu o spatula. Intindem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si nivelam folosind o spatula. Puteti folosi cea mai mare tava pe care o aveti, a mea a avut 35×40 cm, ceva de genul. Dam tava la cuptor si coacem la foc iute 10-12 minute sau pana trece testul scobitorii.

baked alaska

baked alaska

baked alaska

Cand blatul e gata si l-am testat si cu scobitoarea, il rasturnam pe o planseta si il lasam sa se raceasca de tot. Apoi, cu un cerc sau un pahar cu diametrul de cca 6-7cm, taiem cercuri din blat, pe care le asezam intr-o tava si le dam la congelator 1-2 ore. Urmeaza apoi sa punem pe fiecare cerc de blat un glob generos de sorbet, apoi dam din nou tava la congelator, 1-2 ore sau pana sorbetul e foarte bine inghetat pe blat.

baked alaska

baked alaska

baked alaska

baked alaska

Intre timp pregatim bezeaua, pentru care separam 6 albusuri, cu mare grija, sa nu scapam niciun pic de galbenus, da? Altfel, bezeaua nu se mai bate cum trebuie. Batem albusurile cu un praf de sare, 2-3 minute cu mixerul la viteza mare, apoi, pe masura ce se leaga, incepem sa adaugam zaharul, amestecand in continuu cu mixerul, 10-12 minute sau pana avem o bezea foarte tare si lucioasa, in care nu se mai simt cristalele de zahar.

baked alaska

baked alaska

Punem apoi bezeaua intr-un pos si acoperim cu bezea fiecare prajitura, astfel incat sorbetul sa fie inchis etans, acolo sub bezea 🙂 Acum intra in actiune arzatorul, cu care gratinam frumos bezeaua, cat de artistic putem noi! E o operatiune destul de simpla, nu va faceti griji daca la prima prajitura sunteti mai strangaci, pana ajungeti la Baked Alaska numarul 8, o sa fiti deja experti!

baked alaska

baked alaska

baked alaska

Cam asa arata la final prajitura Baked Alaska, un deliciu extraordinar de frumos! Daca ar fi un muzeu al prajiturilor mele, as pune-o pe si pe asta in vitrina 🙂 Sper mult sa va placa, sa o incercati pentru masa de Paste si, daca sunteti in cautare de cadouri pentru cei mici de la Iepuras, sa stiti ca din 30 Martie intra la Lidl o sumendenie de jucarii si jocuri pentru cei mici! Intreaga intalnire cu iepurasul o puteti vedea AICI Sa va fie de cel mai bine!

baked alaska

baked alaska

baked alaska

baked alaska

14 Comments

  1. Mi s-a facut pofta!

  2. Demential, imi ploua in gura!

    • Pai ce mai astepti scumpa mea?? Nu incerci reteta? 🙂 Te pup si tii doresc Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi, cu multe multe bunataturi pe masa si multa liniste si pace in sufletel! :*

  3. Foarte faina! Sorbetul de maracuja e bestial. Faine si prezentarea si pozele!

  4. Renert

    De unde pot procura acel arzator?

    • In general de la magazinele cu produse pentru bucatarie si accesorii sau de la magazinele de specialitate online.

  5. N-am mai poftit asa la un desert de foarte mult timp.. Si cred ca in mijloc am putea pune orice tip de sorbet. Yumm..

    • Sasha, chiar te invit sa il incerci! Este un desert super racoritor si sincer, nu stiu cat de mult am reusit sa surprind asta in poze, dar sa stii ca arata fenomenal, merge pe orice masa de sarbatoare! 🙂 te pup, iti multumesc ca ma citesti si te mai astept in bucataria mea! 🙂

  6. Ce bine arata comorile astea mici! Sorbet + bezea caramelizata cred ca fac casa bine impreuna. N-am mancat inca si nici n-am facut, insa de mult ma tenteaza.
    Te pup Teo!

  7. Teo, luminează mă și pe mine: nu se topește sorbetul de când în pui pana în momentul servirii?

    • Laura draga, nu se topeste! Pentru ca sorbetul il pui super-mega-extra inghetat si apoi tii totul la frigider sau congelator pana la servire 🙂 Te pup si spor in bucatarie!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.