Burger cu spanac si gorgonzola #HaiSaMancamImpreuna

burger

Stiti vorba aia din batrani „cate bordeie, atatea obiceie”? Sa stiti ca se aplica si in cazul burgerilor – „cati bucatari la grill, atatea variante de burger!”. Indiferent ca facem burger din vita, asa cum multi bucatari il consdera corect si clasic, fie ca il facem din amestec de vita-porc, din carne de pui sau din somon, burgerul este o vedeta pe orice masa este asezat si eu imi doresc foarte mult sa ii reabilitez imaginea de „fast-food nesanatos”. Burgerul nu este fast-food numai pentru ca a fost preluat de lanturile de mancare, burgerul, gatit corect, este o mancare minunata, iar combinat cu legume mai degraba decat cu sosuri diverse, este un preparat perfect pentru iesirile la gratar in familie sau cu prietenii. Asta mi-a inspirat poza Laurei postata pe Instagram cu #HaiSaMancamImpreuna: o iesire intre prieteni dragi, pe care burgerul i-a adus impreuna. Sau ei s-au strans impreuna pentru a savura un burger. Oricare ar fi varianta corecta , cand spui #HaiSaMancamImpreuna un burger bun, nu ai cum sa dai gres! 🙂

burger

Ce inseamna pentru mine un burger perfect? Carnea folosita trebuie sa fie de ce mai buna calitate, indiferent ca e de vita, porc, curcan, pui, somon. Condimentele trebuie alese cu grija si de preferinta amestecul de condimente trebuie pregatit in casa, sa fim siguri de ce punem in burger si mai ales ca putem controla aportul de sare. Chifteaua de carne trebuie sa fie suficient de mare pentru chifla folosita si trebuie sa luam in considerare ca ea „se strange” la prajit, deci o modelam putin mai mare decat chifla pe care o folosim. Chifteaua de carne trebuie sa fie…hmmmmm…cum sa ii spun sa nu o jignesc? 🙂 Grasuta. Da, trebuie sa fie grasuta 🙂 Nu imi plac deloc burgerii care au o „liniuta” de carne, abia detectabila in mijlocul chiflei. Si daca tot am ajuns la chifle, indiferent de tipul de chifla folosita, eu prefer sa fie prajita bine pe ambele parti, pe gratar sau pe plita, pentru a ramana ferma si dupa ce punem carnea, legumele, sosurile. Cand musc dintr-un burger, vreau sa il simt crocant.

burger

Legumele folosite trebuie sa fie intotdeauna proaspete: salata iceberg este cea mai potrivita pentru burger, ramane crocanta si isi pastreaza tinuta chiar daca punem carnea fierbinte peste ea, rosiile trebuie sa fie foarte bine coapte si ceapa trebuie sa fie nelipsita. Chiar daca nu toata lumea suporta ceapa cruda, din cauza unui stomacel sensibil, varianta de ceapa caramelizata, asa cum o sa va invat sa o preparati, este absolut perfecta si nu supara pe nimeni. Castraveciorii murati, la fel, ii consider indispensabili, mai ales ca putem alege dintre varianta de castraveti murati in saramura, acrii sau cei murati in otet, care sunt dulci-acrisori. La capitolul sosuri, bineinteles ca posibilitatile sunt nenumarate, dar eu prefer varianta cea mai simpla: mustar si eventual putin sos de rosii. Dar daca rosiile sunt bine coapte, carnea este suculenta si ceapa caramelizata, veti vedea ca nu e nevoie de sosuri, burgerul nu este deloc sec si riscam ca, folosind prea multe sosuri, sa acoperim aroma carnii si a legumelor proaspete.

Pfffffff, ce mult am vorbit/scris! Dar da, sunt fan burger si cred foarte tare ca un burger bun aduce toata lumea la masa. Eu am postat pe Facebook poza cu burgerii care asteptau cuminti in frigider sa fie „aruncati” pe gratar si…in 10 minute mi-am dat seama ca cei 6 burgeri pe care intentionam sa ii pregatesc, nu vor fi suficienti pentru toata lumea care s-a anuntat la masa 🙂 Cred ca asta spune tot despre conceptul nostru de #HaiSaMancamImpreuna.

Ingrediente pentru 6 burgeri:
– 6 chifle pentru burger sau chifle normale, cu sau fara susan
– 900g carne de vita macra
– condimente: sare, piper, boia afumata, coriandru proaspat macinat, chimion proaspat macinat, toate dupa gust
– o lingura ulei de masline
– o ceapa mare alba taiata cubulete
– 4 catei de usturoi dati pe razatoare
– 100g spanac tanar (baby spinach)
– 150g gorgonzola (sau alt tip de blue cheese)

Ingrediente pentru ceapa caramelizata:
– o ceapa alba si una rosie
– o lingura ulei
– o lingura reductie de otet balasamic
– o lingurita zahar brun
– sare si piper

Citeste intreaga reteta de BURGER CU SPANAC SI GORGONZOLA AICI 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (3 votes cast)

6 Comentarii

  1. Arata si cred ca are un gust de-men-tial! Abia astept sa il incerc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Pfaaaaii, burgerii tai arata nemaipomenit! Salivam…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. De unde cumperi chifle? Eu tot timpul cand fac burgeri ma enervez ca iesi totul bine, doar chifla e foarte proasta. Ultima oara am facut cu paine de toast..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Oana, daca nu le fac in casa, le iau de la Lidl, au chifle pentru burgeri in gama permanenta si sunt foarte ok 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*