Plec! 4500km + 3 tari + 8 orase = #CJX2015

cjx

Plec! Da da, de data asta chiar plec! Da’ nu de tot, nu va speriati, nu las cratitele nesupravegheate:) Plec vreo saptamana asa, in #CJX2015 cu prietenii mei Ciulea  si Psaico  (Gabrielos, asa cum l-a botezat Luca la frageda varsta de un an jumate).

Ei au fost si anul trecut intr-o misiune super faina, de a sustine candidatura Clujului pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021.

Cum a fost #CJX2014, ca din pacate nu am fost personal si nu va stiu povesti, ne spune Psaico insusi: 

CJX 2014 – Pe scurt:

Am fost 4 calatori pe traseu: Eu, Dan, Cristi Grindean și Vlad Chichisan.

Am strabatut >10.000 km cu masina, trecand prin 16 tari & 16 orase foste, actuale sau viitoare ECOC.

Am publicat >90 de articole pe cjx.ro si am interactionat cu >100 de persoane care au semnat pancarda #clujulmerita

Am avut 24 aparitii media (TV, online), 25 aparitii pe bloguri si am luat locul 2 la Webstock

CJX 2014 – pe video:

Cum o sa fie #CJX2015? ~4500 km strabatuti cu masina, ca sa vedem cat mai mult, 8 orașe, 3 tari – Bulgaria, Turcia, Grecia.

Eu, o sa merg in tura 1, impreuna cu Psaico si Anne-Marie, pe care n-o cunosc inca, da cred ca ne-om imprieteni in atata amar de drum cat avem de batut impreuna J Traseul nostru o sa fie asa:  Cluj – Bucuresti – Varna- Istanbul- Salonic- Tripoli- Nafplio- Piraeus- Kavala- Plovdiv- Cluj in perioada 29 iunie – 7 iulie.

Ce ma intereseaza pe mine ca si gospo? Cultura gastronomica, bineinteles! O sa incerc sa invat si sa va impartasesc retete si mancaruri traditionale si speram sa reusim sa mancam la localnici, mancare homemade si specifica fiecarei tari. Ce s-a mancat specific tarilor vizitate in CJX 2014, vedeti AICI.

Ce vreau eu musai musai sa incerc?

In BulgariaByurek sau Banitsa – o placinta minunata cu aluat de foietaj si multa placinta. Da, au si turcii ceva foarte asemenator – börek – pe care o sa am grija sa il incerc in Istambul! 🙂 Tot la bulgari e musai de incercat Bob Chorba (supa lor de fasole plina cu verdeturi), Tarator (supa rece de castraveti) si, de dragul lui Psaico, Gabi Supa (supa de ciuperci). Sa nu uit nici de kebabul lor mega cunoscut in lumea intreaga – Shashlik si branza lor traditionala – Sirene, un fel de feta. O sa va spun de la fata locului daca e sa nu feta, da? 🙂

cjx

In Grecia – sa curga cu tzatziki, salata greceasca si souvlaki (frigarui/kebab). Si sper din suflet, cand sunt in Salonic sa stiu suficienta greaca sau ei suficienta engleza ca sa pot cere Mpougatsa me krema – placinta lor la care visez de multa vreme si care mie imi seamana foarte mult cu un cremes de-al nostru, doar ca e cu scortisoara!  Mai sunt de comparat Dolmades ale lor cu sarmalutele noastre in foi de vita si Lahanodolmades cu sarmalele noastre. O sa gust si pita greceasca – lipiile lor faimoase dar si tsoureki – aluatul lor dulce, ca de cozonac, din care se fac cozonaci, briose, diverse cocaturi si…un pic de gyros 🙂

cjx

In Turcia – orice imi dau ei…mananc! Asta e foarte clar, pentru ca la turci am mai fost si se mananca extraordinar de bine, au o cultura gastronomica vasta, condimentata si foarte draga mie! Abia astept sa regust Gozleme, placintele lor atat de faine pe care am avut ocazia sa invat sa le fac in Antalya de la o localnica (vedeti reteta AICI), sa beau un ayran facut asa cum trebuie langa un kebab asa ca la mama lui sau langa Kofta, chiftelele lor super condimentate! Si la capitolul dulciuri, bineinteles ca mor de dor de Baklava, Rahat turcesc si Halva! Abia astept!

cjx

Atat deocamdata, dar va rog din suflet sa imi lasati sugestii cu lucruri de vizitat/chestii de mancat in orasele pe care le vizitam si, daca sunteti din zona, poate reusim sa ne intalnim 🙂

Intreaga echipa #CJX2015 o puteti vedea AICI  si toti, in cor, le multumim sponsorilor care au facut posibila aceasta calatorie culturala – Asociatia “Cluj-Napoca – Capitala Culturala Europeana, Federatia SHARETNT Romania  si Orange Romania.

12 Comments

  1. Sigur ne-om împrieteni!

    Am pus articolul tău la bookmarks, dar dacă-i de mâncat să mă iei și pe mine!

  2. continuitatea e mama succesului.

    tare mi-a placut ideea lui Gabriel inca de anul trecut.

    fain ca ati luat in calcul si explorarea dimensiunii gastronomice a culturii, (scuze, nu fac pe desteptu, asa a iesit in mod natural)

    ce si cum mananca spune o gramada de chestii despre fiecare popor in parte, iar rafinamentul culinar e stransa legatura cu un anumit nivel de civilizatie.

    have fun

    • Multumim, RAzvi! 🙂 Asa e cum zici si eu abia astept sa descopar ce si cum mananca alte orase pretendente la titlu!

  3. Ce dragut, cu siguranta va fi o super experienta! 🙂 In Bulgaria iti recomand sa mai incerci: sirene po Shopski: rosii, branza si ou deasupra gatite in vas de lut la cuptor, kavarma v omlet ( pui sau porc gatit cu legume, tot in vas de lut si servit in omleta, kapama( cateva feluri de carne, care se gatesc 12 ore dupa o reteta speciala-nu se gaseste peste tot si nu face oricine). Neaparat de incercat ‘ sirene s med i orehi’ – branza putin sarata cu miere si nuci- la cuptor, geniala! Apropo, ‘ sirene’ in bulgara inseamna generic, branza. Adica orice fel de branza. Nu au nimic asemanator cu feta, iar daca zici simplu sirene, vei primi telemea 🙂 au foarte multe feluri cu branza- sirene v pergament- branza cu condimente, in hartie de copt la cuptor, bucatele de branza pane servite cu dulceata de coacade, etc. Enjoy! 🙂 Din pacate, eu locuiesc in Sofia, ar fi fost minunat sa ne intalnim! Mult succes!

    • Diana draga, multumim maxim! Sa fie cu drum bun si mai ales sa apucam sa degustam tot ce ne-ai spus tu! Sa stii ca am notat tot si daca mai ai si alte sugestii, sunt foarte foarte bine venite! Te pup! :*

  4. *coacaze

  5. Eu merg de multi ani in grecia, vara in vacante si iti povestesc pe scurt aici despre ce am degustat. Recomandarile mele pentru tine in Grecia:

    Aperitive:
    -feta la cuptor: O felie mai groasa de feta se acopera cu ardei gras si felii de rosii, se asezonează cu oregano si ulei de masline si se împăturește intr-o folie de aluminiu, apoi totul se bagă la cuptor. Brânza feta devine foarte cremoasa si moale, având un gust deosebit.

    -bouyiourdi este asemănător cu feta la cuptor numai ca exista mici diferențe. Compozitia este aceasi numai ca nu se inveleste tot in folie de aluminiu ci se pune intr-o cratita mica de ceramica si se baga la cuptor.

    -salata de creveti cu sos. Creveți mici acoperiti de un sos roz care lasa la sfarsit un usor gust amar.

    -Cartofi copti cu creveti. Au acelasi sos ca cei din salata de creveti

    -Ardei capia cu feta si rosii la cuptor. Ardeii capia se umplu cu feta mărunțita și amestecata cu rosii si se asezonează cu putin ulei de măsline si se bagă la cuptor.

    -spinakopita este o plăcinta umpluta cu feta si spanac. Noi mâncam foarte des, mai ales la micul dejun.

    Fel principal:
    -scoici sau creveți saganaki. Saganaki înseamnă un sos de rosii cu o branza (nu feta) mai tare, gen telemea, de capra.

    -scoici proaspete la aburi cu sos de usturoi.

    -scoici proaspete cu spaghete. Sosul de rosii care “leaga” scoicile de spaghete este putin picant.

    -scoici proaspete cu orez. Sosul este acelasi ca si la spaghete

    -spaghete cu somon in sos alb cu vodca. Ceva deosebit ce n-am mai gustat pana acum. Au fost foarte bune, iar vodca nu prea se simte.( nu stiu cat de grecesc e dar le-am gasit destul de des in meniuri)

    -sepie umpluta cu rosii, ardei si feta. Foarte bun!

    -rosii si ardei la cuptor umplute cu orez. Orezul este putin picant.

    -celebra mousaka care este facuta cu vinete si dovlecei, nu prea pun cartofi

    -pastisio Carnea este la fel ca cea din mousaka, numai ca in loc de vinete, cartofi etc. are paste.

    Desert:
    – pe langa baklava si kataifi am gasit placinta de portocale, lamaie si ulei(da ulei!). Dar pe mine nu prea m-au cucerit.

    Disctractie placuta si la cat mai multe retete noi!

  6. Dobrica Carmen

    Drum bun si sa te intorci cu retete pe care sa le prezinti si la tv si pe blog !

  7. Pingback: Varna culinară | CJX - Cluj Checks In at Europe

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.