Rulada cu gem

rulada cu gem

Din cand in cand, printre retete culinare complicate si cu ingredient care de care mai scumpe si in trend, trebuie, chiar TREBUIE sa ne intoarcem la lucrurile simple. Sa nu uitam de unde am pornit cu totii noi astia, A-listerii culinari sau de alte feluri. Sa stiti ca am fost intrebata de multe ori de ce nu am sters retetele vechi de pe blog. Cele in care, acu 7-8 ani foloseam margarina, sau vegeta sau frisca vegetala. Pentru ca asta sunt si nu imi e rusine. Pentru ca asa a crescut blogul, am fost eu, v-am aratat exact ce gatesc si cum gatesc, nu mi-a fost rusine de nimic.

Da, lucrurile au evoluat de atunci, am trecut de la aparatul sapuniera la DSLR. De la poze facute pe musamaua din bucatarie la cele facute pe scandurici de lemn care mai de care unse cu lacuri de antichizare si patina. De la margarina la ingrediente din ce in ce mai sofisticate, mai bio, mai la moda. Dar stiti ce nu s-a schimbat? TEO.

Deloc. Sunt acelasi om de acu’ 8 ani, cand am inceput blogul. Sunt acelasi om indiferent cate au trecut peste mine si asta o spun si o stiu toti cei care ma stiu personal. Si as vrea sa intelegeti ca desi poate unele retete vi se par foarte complicate sau nu va sunt accesibile ca preturi ale ingredientelor, eu nu uit ca romanul, ca tot omul, vrea sa vada si retete simple, economice, facute rapid. Cand vii seara de la birou si te imparti intre stransul hainelor de pe uscator, cina pentru sotul care vine obosit de la munca, 1-2-3 copii care vor sa faceti lego impreuna. De aceea gasiti aici tot felul de retete, de la gourmet la cele ca rulada de azi, accesibila tuturor, foarte ieftina si care, sincera sa fiu, ma reprezinta. E simpla. E rapida. O poate face oricine. O poti incerca in orice zi a lunii, nu doar in ziua de salar 🙂

Ce incerc sa va transmit eu? Evoluati. Mereu. Din orice punt de vedere. Dar niciodata nu uitati de unde ati pornit si cine sunteti 🙂

Asa ca, azi vorbim despre rulada clasica, rulada cu gem. Cea pe care o faceau bunicile noastre si apoi mamele noastre si acum, ca niste bune gospodine ce suntem, o facem si noi. Bunica ii spune “rulada de tort” pentru ca, pe vremuri, se facea un aluat clasic de tort, un pandispan in tava patrata, apoi se taia in 3 straturi sau foi, care se umpleau cu gem.

Acum, in vremurile moderne, nu se mai prea merge pe varianta asta, ci se coc foi individuale. Sa va explic si de ce. Unu la mana, mai ales pentru gospodinele incepatoare, e o corvoada sa taie foile exact. Si nu e pacat sa ne chinuim atata la copt si apoi sa stricam tot pentru ca nu avem un cutit bine ascutit? In al doilea rand, cand coacem foile individual, rulada arata mult mai frumos pentru ca fiecare foaie are crusta. Bunica facea rulada si blatul de tort in general, folosind regula celor 8: 8 oua, 8 linguri de faina, 8 linguri de zahar. Acum am evoluat un pic si la capitolul asta, asa ca reteta de azi este cu un iz mai modern. Atat ca ingrediente cat si ca mod de preparare, insa rezultatul este acelasi. O rulada numa buna de impresionat orice musafiri.

Ingrediente pentru o rulada cu gem:

  • 6 oua
  • 180g zahar
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 100g faina
  • 100g amidon
  • ½ baton de vanilie
  • 150-200g gem de piersici sau capsuni
  • 2-3 linguri zahar pudra

Mai intai si mai intai incingem cuptorul la 200° C (sau o treapta inalta, cuptorul trebuie sa fie bine incins). Intr-un bol mare, batem bine ouale cu zaharul si zaharul vanilat, cu mixerul la viteaza mare, 7-8 minute sau pana ouale sunt albe si spumoase.

rulada cu gem

Punem si miezul de la batonul de vanilie si amestecam bine.

rulada cu gem

Punem restul ingredientelor si amestecam bine, tot cu mixerul.

rulada cu gem

Intindem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si nivelam folosind o spatula. Puteti folosi cea mai mare tava pe care o aveti, a mea a avut 35×40 cm. Dam tava la cuptor si coacem la foc iute 5-7 minute sau pana trece testul scobitorii.

rulada cu gem

Cat timp blatul a stat la cuptor, eu nu stam degeaba, sa stiti! Intre timp, intindem pe masa de lucru un prosop de bucatarie curat, cel putin la fel de mare ca si tava in care facem prajitura. Il pudram cu zahar pudra vanilat. Cand blatul e gata si il testam cu scobitoarea, il rasturnam pe prosop, peste zahar.

rulada cu gem

Cat blatul e inca fierbinte, il rulam cu ajutorul prosopului, cat de strans putem si il lasam asa 10-15 minute sau pana se raceste.

rulada cu gem

Cand se raceste rulada, e momentul sa operam! Derulam prosopul, ungem blatul cu gemul de piersici si rulam la loc, la fel, foarte strans. Nu va faceti griji daca se crapa blatul, nu afecteaza in niciun fel reusita ruladei. Invelim rulada intr-o folie alimentara transparenta si o dam la rece cel putin 2 ore inainte de a o taia in felii de cca 1 cm grosime.

rulada cu gem

Sau ma rog, dam la rece cat ne permite timpul si pofta si apoi pudram bine bine rulada cu zahar pudra si o taiem felii. Sa ve fie de cel mai bine 🙂

rulada cu gem

rulada cu gem

5 Comments

  1. Diana

    Ce frumos ai spus totul , Teo draga …
    Sa fii sanatoasa si sa te citesc si peste … multiplu de opt 🙂

  2. Multumim!
    Placute aduceri aminte!

  3. Mihaela

    Pfuaiiii ce bine m-ai nimerit cu reteta asta! Un desert rapid pentru acele momente cand vrei să faci ceva dulce pt. week-end dar esti prea obosita sau atunci cand se anunta o vizita asa din scurt.:-) Mi-a iesit super! Week-end maxim!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.