Ciorba de pui cu tarhon

ciorba de pui cu tarhon

Ciorba de pui cu tarhon?! Daaa! Bineinteles ca ciorba de pui cu tarhon! De cand am vazut caserola cu tarhon proaspat la Lidl, numai la asta m-am putut gandi: o ciorba de pui cu bors, acrisoara, fierbinte, intr-un bol fain, cu multa smantana. Da, pentru mine e foarte important ca mancarea sa fie intr-un bol/farfurie faina, nu stiu de ce, dar jur ca aceeasi mancare are un gust diferit intr-o farfurie de plastic sau intr-una frumoasa, de portelan/ceramica. Sunt eu nebuna? Se poate si asta, nu neg! Ciorba asta de exemplu am mancat-o dintr-o mini oala, foarte rustica, pe care o am de vreo 25 de ani si cred ca e unul dintre singurele lucruri pe care mi l-a daruit vreodata bunic paterna. Nu are nicio valoare sentimentala pentru mine, dar imi place ca e perfecta pentru o portie de supa si, sa zicem adevarul…arata fain in poze!

ciorba de pui cu tarhon

Ingrediente pentru 6-8 portii:

  • 700g pulpa de pui dezosata
  • o ceapa mare alba, taiata marunt
  • 4 morcovi mari taiati felii
  • o radacina mare de pastarnac taiata cubulete
  • 2 radacini de patrunjel taiate cubulete
  • ¼ dintr-o telina mare sau o telina mica, taiata cubulete
  • 100ml ulei de floarea soarelui
  • 3 cartofi mari
  • 1 litru bors
  • 1.5-2 litri apa
  • 3 galbenusuri
  • 300ml smantana grasa (30-35% grasime)
  • sare, piper, dupa gust
  • tarhon proaspat

ciorba de pui cu tarhon

In oala in care fierbem ciorba (o oala de 5 litri) punem uleiul si calim ceapa, pana devine translucida. Adaugam apoi radacinoasele taiate cubulete si morcovii, le calim impreuna cu ceapa 2-3 minute sau pana incep sa se inmoaie. Adaugam si carnea de pui, taiata cubulete. Prajim si carnea pana isi schimba culoarea, condimentam cu sare si piper si turnam borsul si apa. Lasam dupa a fiarba cca 10 minute din momentul in care incepe sa fiarba. Punem si cartofii, taiati cubulete mici. Cartofii fierb mai repede decat radacinoasele, de aceea nu ii punem de la inceput. Cand carnea, cartofii si legumele sunt fierte, potrivim ciorba de sare si piper, daca mai e nevoie punem si bors. Lasam ciorba sa se racoreasca putin, deci tragem oala de pe foc.

ciorba de pui cu tarhon

Separat, intr-un bol mare, amestecam smantana si galbenusurile, apoi luat cate putin din ciorba, amestecand pentru ca amestecul de oua si smantana sa nu se taie. Cand am pus cam jumatate din cantitatea de ciorba in amestecul de smantana, putem turna totul inapoi in oala, amestecam bine, adaugam si tarhonul tocat si punem din nou pe foc, la fic mic, cca 5 minute, pentru ca tarhonul sa isi elibereze aroma si galbenusurile sa se gateasca.

ciorba de pui cu tarhon

Este o ciorba care noua ne place foarte mult, pentru ca e plina e legume si carne, pentru aroma deosebita de tarhon si, de ce sa n-o spunem pe “aia dreapta” pentru ca e o ciorba cu smantana sin oi, ardelenii, avem o treaba cu smantana…se stie! Sper ca v-a placut reteta, musai sa o incercati acasa si daca nu sunteti mari fani tarhon, puteti folosi patrunjel, leustean, marar sau orice ierburi aromatice va place, important este sa incercati reteta de ciorba cu bors si pulpe de pui, este…cum sa zic ca sa nu par aroganta?!?!….perfecta! Este PER-FEC-TA! 🙂 Va pup si (sper) ca ai inteles glumita mea!

ciorba de pui cu tarhon

ciorba de pui cu tarhon

ciorba de pui cu tarhon

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)

12 Comments

  1. Abia astept sa incerc aceasta reteta. Arata foarte bine 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. buna. nu am gatit niciodata cu bors. vreau sa fac ciorba asta sambata la ziua sotului meu. o sa avem 20 de invitati la masa :).tortul este ferrero, tot dupa reteta ta. te rog spune-mi de unde pot cumpara borsul.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Iulia, bors se cumpara de la orice magazin alimentar, fie el hypermarket amre, fie magazinul din colt 🙂 Probabil pentru ca nu ai folosit pana acum, nici nu ti-a sait in ochi, dar inteaba vanzatoarea si vei cedea ca sigur gasesti. Te pup! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Si mie imi place la nebunie tarhonul. L-am folosit pana acum doar la ciorba de fasole boabe si am facut mancare de tarhon cu pui. Trebuie neaparat sa incerc reteta. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Marianne

    Multumesc de receta, mA bucur pentru ca copil mia placut ciorba. Sa vedem Dacia reuseste la mine.LG

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Rosu Gabriela

    Nu mie place borș, ce înlocuiește???

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Lizzie

    Wow, ce bunatate si ce usor se face!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Cosmina

    Este delicioasa ciorbita! Multumim pentru idei!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Imi lasa gura apa!!!!! As manca acum un bol fierbinte, si DA!!! Dintr-un bol fain!! Si pt mine conteaza asta , as adauga doar un ardei uite…Yamyyyy

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.