Prajitura Arlechin (Prajitura cu nuca si rahat)

prajitura arlechin

Prajitura Arlechin sau Prajitura cu nuca si rahat este o prajitura clasica, pe care sigur o stiti cu totii din copilarie, poate sub diferte denumiri. Este o prajitura simpla, cu ingrediente la indemana, dar care este colorata si plina de viata, fiecare strat avand o aroma unica: dulceata usor acrisoara, rahatul turcesc dulce si aromat, un strat de bezea cu nuca si rom si o glazura de cacao, toate asezate intre foi crocante. Cum sa nu fie delicios? 🙂

prajitura-arlechin-2

Cautand ingredientele pentru reteta la dragul meu Lidl, am descoperit rahatul turcesc Castello, care este super bun! Eu eram mare fan rahat turcesc in copilarie, cand bunicul meu lucre la fabrica de dulciuri Feleacu, insa intre timp s-a intamplat un “ceva” si rahatul a decazut din preferintele mele pentru desert. Dar acesta de la Lidl are fix gustul celui din copilarie si culorile sunt la fel, iar in prajitura a fost de-a dreptul perfect! Apropo de Lild, saptamana aceasta s-a intors Savoarea Alpilor cu produse care mai de care, deci, daca visati la o vacanta in Elvetia, un drum la Lidl va aduce cu un pas mai aproape. Cel putin mie mi-a adus aminte de cele 3 saptamani petrecute in CH, in una dintre cele mai frumoas vacante din viata mea! Va las mai  jos 2 poze graitoare pentru vacanta mea si AICI gasiti reteta de Pui cu bere si speck, un deliciu din Alpi pe care il pregatesc ori de cate ori mi-e dor de tara lui Heidi 🙂

prajitura arlechin prajitura arlechin

Ingrediente pentru o tava de 25x35cm
Ingrediente pentru foi:
– 500g unt Pilos
– 100g zahar Castello
– 4 galbenusuri
– 70ml smantana Camara Noastra
– 40g drojdie proaspata Uniferm
– 50ml lapte Pilos
– 10g zahar vanilat Castello
– 750g faina Castello
– un varf sare Castello

Ingrediente pentru umplutura:
500g rahat Castello
– 300g dulceata de zmeura Maribel
– 4 albusuri
– un varf sare Castello
– 70g zahar Castello
– 5ml esenta de rom Castello
– 300g miez de nuca

Ingrediente pentru glazura:
– 125g unt Pilos
– 3 linguri cacao Belbake
– 3 linguri zahar Catello
– 2 linguri ulei Promienna
– 2 linguri apa

prajitura arlechin

Cum pregatim foile? Amestecam mai intai drojdia cu 50g zahar intr-un bol, amestecand cu lingurita pana drojdia devine lichida. Adaugam si laptele caldut si 3 linguri de faina,amestecam foarte bine si lasam totul la dospit, 20 de minute. Untul care trebuie sa fie la temperatura camerei, se bate spuma cu restul de zahar (50g) si zaharul vanilat, pana avem o spuma in care granulele de zahar nu se mai simt aproape deloc. Adaugam smantana, galbenusurile  si amestecul de drojdie.

prajitura arlechin

La final cernem faina si amestecam cu mixerul cu accesoriul pentru framantare sau framantam cu mana pana avem un aluat omogen, pe care il asezam intr-un bol curat si il lasam la dospit timp de minim o ora, acoperit cu un prosop. Dupa ce a trecut timpul de dospire, impartim aluatul in 4 parti egale, din care intindem 4 foi de dimensiunea tavii in care facem prajitura. Aluatul meu a avut 1200g, deci l-am impartit in 4 foi de 300g fiecare. E cel mai simplu sa obtineti foi egale ca si dimensiune si grosime daca le cantariti inainte. Pentru a lucra mai usor cu aluatul, pudram masa cu putina faina si tapetam tava cu unt si hartie de copt. Asezam in tava prima foaie, deasupra punem toata dulceata si o intindem intr-un strat uniform, apoi acoperim cu a doua foaie.

prajitura arlechin

Peste a doua foaie urmeaza un strat de rahat, pentru care taiem rahatul turcesc in felii de 0.5cm grosime si le asezam in tava fara a lasa loc intre ele si incercand pe cat se poate sa alternam culorile. Acoperim cu a-3a foaie de aluat. Pentru stratul de bezea cu nuca, batem albusurile spuma cu zaharul si un praf de sare, pana avem o bezea tare, cca 10 minute cu mixerul la viteza mare. Peste bezea adaugam si esenta de rom si nuca macinata si le incorporam incet, folosind o spatula. Punem si stratul de bezea, il intindem uniform si asezam deasupra a-4a foaie. Intepam prajitura din loc in loc cu furculita, ca sa nu se ridice foile la copt si o dam la cuptorul incins la 180°C timp de 40-45 minute sau pana foile sunt frumos rumenite.

prajitura arlechin

Pentru glazura, punem toate ingredientele intr-o craticioara si le fierbem la foc mic, pana glazura incepe sa se ingroase. O turnam fierbinte peste prajitura si o nivelam, apoi lasam prajitura sa se raceasca la temperatura camerei. Cand prajitura e rece, o lasam la rece peste noapte. Stiu ca asteptarea e grea, dar cu cat sta mai mult, cu atat prajitura este mai buna, foile se inmoaie si aromele de la fiecare strat in parte se intrepatrund.

prajitura arlechin

Este o prajitura absolut delicioasa si chiar daca am scris eu 2 pagini aici este vorba de execesul meu de zel si dorinta de a va explica totul cat mai bine, nu inseamna ca este o reteta complicata, promit! 🙂 Spor la treaba, sper sa va placa Prajitura Arlechin si sa o incercati poate in weekend, ca si prajitura de duminica! Sa va fie de cel mai bine!

prajitura arlechin prajitura arlechin

20 Comments

  1. Delicioasa! In weekend o execut si eu!

  2. Delicioasa si colorata. Mi-ai adus aminte de copilarie. Multumesc! O bag la seif!

  3. Am salvat reteta si dupa ce mai fac o pauza de la prajiturile de la Paste :)) o sa fac si eu prajitura.

  4. MARCELA

    Buna. Interesant.O stiam in alt aranjament. Am o intrebare.Decoratiunile de ciocolata de unde le-ai luat ? O sa incerc si varianta ta.Te sarut si spor la treaba.

  5. Felicitari ! Prajitura arata foarte bine dar cred ca e si f f buna !
    As vrea sa te intreb despre ceva ce nu a intrat in reteta ta detailata…spune.mi te rog unde gasesc florile de ciocolata cu care ai ornat..si ele au un farmec deosebit..tot la lidl? mersi

  6. Teo, crezi ca as putea sa risc sa o fac in avans si sa o congelez pana la Pasti? Ai incercat? Arata intr-un fel…demential ar fi putin spus 🙂

  7. Sigur iese foarte buna chiar daca nu folosim ingrediente doar de la LIDL….numele marcii nu este relevant !!

    • Cine sa va mai inteleaga? 🙂 Daca nu scriu numele marcii, ma intrebati ce am folosit, daca scriu, nu e bine, ca “numele marcii nu este relevant”… faca-se voia dumneavoastra 🙂

  8. Daniela

    Fac prajitura asta destul de des.Spornica si delicioasa.Dar,nu ma pot abtine sa nu-mi exprim frustrarea vis-a vis de a trece la ingrediente o anumita gama de produse.Este atat de enervant sa vezi:faina de la…..oua de la…..unt doar de la!!!!.Inteleg ca este marketing,dar tot este neavenit,cred eu.

  9. Anamaria

    Foarte bună reteta

  10. Iulia

    Eu am făcut-o pentru sărbători 2020 pt acasă și pt părinți și acum ai mei părinți mai vor o porție, absolut delicioasa

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.