Tort de post cu ciocolata

tort de post cu ciocolata

Reteta scurta de vineri ā€“ reteta rapida, pe care orice gospodina trebuie sa o stie. Reteta care va salveaza weekend-urile si va ajuta sa aduceti pe masa ceva bun, special si mai ales intr-un timp record. Pffff, cred ca ati prins ideea deja, nu? Si puteti consulta AICI intreaga colectie Reteta scurta de vineri šŸ™‚

Acum ca am lamurit asta, sa va spun doua cuvinte si despre ce inseamna postul pentru mine: in primul rand, ma deranjeaza ENORM cand postez o reteta cu carne si primesc comentarii de genul ā€œvai, este post, de ce postezi asa ceva, nu ti-e rusine?!?!ā€. Nu. Nu mi-e rusine.

Postul este o alegere strict personala, pe care fiecare dintre noi o poate face, manat in primul si in primul rand de credinta si de valoarea spirituala a postului. Postul nu este un regim alimentar si nici o dieta. Postul nu inseamna sa ii condamni si dai cu pietre in cei care nu il tin si indraznesc sa manance costite in loc de fasole batuta.

Postul este in primul rand in suflet si in gand, este o perioada de meditatie si de rugaciune, care ar trebui din punctul meu de vedere sa insemne ca in suntem cu un pas mai aproape de Dumnezeu si apoi punem in practica mai abitir ca oricand ideile, gandurile, cuvintele si faptele bune. Daca tii post si injuri la fel ca inainte, barfesti mai ceva ca la piata si ai o atitudine agresiva fata de semenii tai, imi pare rau sa ti-o spun, dar nu tii post, tii dieta šŸ™‚

Acum ca am lamurit SI asta, putem trece cu adevarat la reteta de Tort de post cu ciocolata, o reteta foarte simpla, cu ingrediente la indemana oricui. Sunt sigura ca aveti acum, in camara, tot ce va trebuie. Poate nu aveti chiar 250g de zahar pudra, dar il gasiti la magazinul din colt. šŸ™‚ Asa ca, nu aveti nicio scuza. Trebuie sa incercati reteta de Tort de post cu ciocolata! P.S. Bezelele cu care am ornat sunt si ele de post, sunteti interesati sa va spun cum le fac? šŸ™‚

tort de post cu ciocolata

Ingrediente pentru 8-10 portii:

Ingrediente pentru blat:

  • 300g faina
  • 50g cacao
  • un pliculet praf de copt
  • 200g zahar
  • 150ml ulei de floarea soarelui
  • 350ml apa
  • esenta de vanilie/rom dupa gust

Ingrediente pentru crema:

  • 50g margarina la tĀ° camerei
  • 50ml apa
  • 30g cacao
  • 250g zahar pudra
  • o fiola esenta de rom


Incingem cuptorul la 160Ā°, ungem cu margarina si tapetam cu hartie de cpt o forma rotunda, cu diametrul de 25 cm. Punem toate ingredientele pentru blat intr-un bol incapator si amestecam cu mixerul pana avem o compozitie omogena. Turnam compozitia in tava si coacem 40-45 minute sau pana trece testul scobitorii (scobitoarea infipta in mijlocul prajiturii iese curata). Lasam tortul sa se raceasca, pana facem crema.

Pentru crema, punem intr-o craticioara margarina, apa si esenta de rom. Le incalzim pana margarina este topita, apoi tragem de pe foc, punem cacaua si zaharul pudra si amestecam bine cu telul pana avem o crema lucioasa. O lasam sa se raceasca pana se intareste suficient pentru a putea orna tortul.

tort de post cu ciocolata

Ultimele sfaturi inainte de alte 2-3 poze cu tortul cel simpatic? Daca sunteti in criza de timp, imbracati pur si simplu tortul in crema, niveland cu spatula, apoi decorate cu nuci sau fructe uscate. Daca aveti un pic mai mult timp la dispozitie, puneti crema intr-un pos si ornate tortul mai ā€œfensiā€. Daca doriti, puteti coace tortul intr-o tava mai mica, de 18-20 cm diametru si apoi sa taiati in 2 blatul obtinut, pentru un tort cu etaj. Daca nu aveti o tava rotunda, e perfect daca turnati compozitia in tava petru prajitura, dreptunghiulara cum e ea, apoi intindeti deasupra crema. Va pup, mult spor la reteta si mai alesā€¦post cu folos šŸ™‚

tort de post cu ciocolata tort de post cu ciocolata tort de post cu ciocolata

 

12 Comments

  1. camelia stancu

    Buna.
    Suna bine tortul tau.si arata ff bine:).si da chiar sunt curioasa cum se fac bezele de post.
    Multumim

  2. Multumesc de reteta. Weekend-ul trecut am facut-o, a fost delicioasa.

  3. feresteanu lucia

    Super reteta!! Cu siguranta ma intereseaza si reteta pentru bezele! šŸ˜€ multumim frumos

  4. Cata dreptate ai in legatura cu postul! Oamenii nu consuma carne,dar se mananca intre ei… reteta e binevenita.Multumim!

  5. Claudia

    Se poate folosi unt in loc de margarina?

  6. Gabriela

    Oare daca schimb apa cu lapte si margarina cu unt atat la blat ca si la crema stric consistenta?Multumesc

  7. Buna ziua, in loc de margarina putem pune ulei de cocos? Daca da, cate grame. Multumesc!

    • Buna ziua. Se poate, insa nu stiu sa va spun proportia. Va rog cautati pe internet, sigur cineva care are mai multa experienta cu uleiul de cocos va sti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.