Chec cu albusuri

chec cu albusuri

Hei hei, dragii mei! 🙂 In primul rand vreau sa va multumesc din tot sufletul ca ati fost alaturi de mine in LIVE-ul de luni de pe Facebook! Sunteti minunati, ca de obicei, iar faptul ca va simt mereu aproape este o incurajare constanta pentru mine. Dar si un reminder ca tot ce fac pe blog este apreciat de niste sufletele! Deci inca o data: MULTUMESC!

Va spuneam ca incepem o noua etapa impreuna si vom incerca sa raspundem la una dintre intrebarile stringente pentru toata lumea, indiferent ca vorbim de mamici, gospodine profesioniste, tatici, burlaci sau studenti: CE GATESC CU CE AM PRIN FRIGIDER?

Aceasta idee de retete improvizate este minunata din toate punctele de vedere. Nu aruncam NIMIC din ce avem in frigider, totul se “recicleaza” in retete noi si delicioase. Invatam si descoperim impreuna retete si combinatii faine de ingrediente. Si, ca de obicei, impartim impreuna nu doar bucataria, ci bucati de suflet. Pentru ca despre asta este Teo’s Kitchen! 🙂

La intrebarea din LIVE-ul de luni “Voi ce mai aveti prin frigider?”, multi dintre voi mi-ati raspuns oua, chiar “foarte multe oua” sau albusuri pe care le avem cu totii in frigider ramase de la maioneza.

chec cu albusuri

Am combinat acest “ingredient minune” si omniprezent in frigidere cu alte doua intrebari primite de la voi “o idee de desert rapid” si “o reteta de chec simplu”. Asa a rezultat reteta noastra de azi – CHEC CU ALBUSURI!

chec cu albusuri

Tot in LIVE va explicam de ce e destul de greu sa dai pe moment retete de dulciuri, respectiv produse de patiserie. In patiserie si cofetarie, spre deosebire de bucatarie, trebuie sa respectam cantitatile indicate in reteta. Altfel se schimba nu doar aspectul unui tort, de exemplu, dar si consistenta lui. Chiar reteta poate fi un esec total in cazul unor retete mai pretentioase, cum sunt Macarons sau Lava Cake.

Asa am ajuns la reteta de azi. O reteta atat de simpla incat o poate prepara oricine, cu ingrediente la indemna oricui. Fara instrumente speciale de cantarire pentru ca ne trebuie o cana si atat. Cu aceeasi cana, indiferent ca e de 170, 200 sau 250ml cantarim tot iar ingredientele sunt in orice camara si frigider: oua, faina, zahar si la alegere un ingredient complementar: stafide, nuca, mac. Va iesi un chec din albusuri superb, care impresioneaza orice musafir si de pregateste foarte foarte usor!

chec cu albusuri

Ingrediente pentru un chec

(am folosit o cana de 250ml pentru cantarirea ingredientelor)

  • o cana de albusuri
  • o cana de zahar
  • o cana de faina
  • o cana de stafide
  • 200ml apa
  • o lingura coaja de lamaie
  • o lingura esenta de rom
  • un praf de sare

chec cu albusuri

Incepem cu stafidele, pe care le tinem in apa (200ml) amestecata cu esenta de rom, pentru rehidratare si aroma. Incingem cuptorul la 160°C  si tapetam cu unt si hartie de copt sau unt si faina o tava clasica pentru cozonac. Batem albusurile spuma cu un praf de sare pana avem o spuma moale, apoi adaugam zaharul treptat. Amestecam constant cu mixerul la viteza mare pana avem o spuma foarte tare, care nu cade din vas daca il intoarcem. Este foarte important sa batem foarte bine albusurile, aerul din ele fiind cel care va ajuta checul sa creasca. Mai ales ca nu folosim agent de crestere, praf de copt sau bicarbonat.

Peste albusuri punem faina in ploaie si coaja de lamaie, amestecand cu o spatula, cu miscari de impaturire, tocmai ca sa nu scoatem aerul din albusuri. Scurgem foarte bine stafidele intre timp.

chec cu albusuri

Adaugam si stafidele in compozitie si amestecam din nou cu spatula. Turnam compozitia in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt si o coacem 30-35 minute, in cuptorul incins la 160°C. Checul este gata cand are o crusta aurie si, bineinteles, trece testul scobitorii. O scobitoare introdusa in mijlocul prajiturii iese curata, fara urme de aluat.

chec cu albusuri

Lasam checul sa se raceasca de tot inainte de a-l felia. Daca nu aveti o tava pentru cozonac, puteti sa il coaceti si intr-o tava sau o cratita rotunda, unsa bine cu unt si tapetata cu faina sau, la fel de bine puteti coace muffins din aceasta compozitie. 🙂 Sper din suflet ca v-a placut reteta de azi si o veti “executa” cu ingredientele pe care le aveti la indemana in frigider si camara! Ne revedem la LIVE-ul de lunea viitoare cu noi idei de retete, da? Pupici, #tastethefeeling of chec cu albusuri si sa va fie de cel mai bine 🙂

chec cu albusuri

chec cu albusuri

10 Comments

  1. Barbu Daniela

    Super bun il fac intotdeauna de Craciun , Paste sau cand mai fac cozonac din albusurile ramase .Eu mai pun uneori fructe confiate taiate si bucatele de nuca.

  2. viorela

    ce faci cu apa? cred ca ai uitat sa mentionezi Eu am fiert zaharul in jumatate de cana de apa si apoi am turnat amestecul fiert peste albusurile batute spuma ,apoi am adaugat pe rind celelalte ingrediente A iesit in final un chec nemaipomenit

    • Am scris ce facem cu apa: “Incepem cu stafidele, pe care le tinem in apa (200ml) amestecata cu esenta de rom, pentru rehidratare si aroma.: 🙂 este singura ei intrebuintare in reteta 🙂

  3. geanina otilia

    Nu am incercat niciodata!

  4. geanina otilia

    Am incercat o alta reteta,de pe un alt site!

  5. Foarte bun -mi-ati facut pofta

  6. Luminita Neacsu

    Copiilor mei nu mananca stafide. Le pot omite sau inlocui cu fructe?

  7. Jenica Gheorghe

    L-am făcut și eu. Este foarte bun. Mulțumesc pentru rețetă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.