Chipsuri coapte din legume

chipsuri coapte din legume

Chipsuri din legume avem azi in meniul de rontaieli sanatoase 🙂 Legumele sunt minunate in ciorba, dar si pentru chipsuri coapte, colorate si foarte aromate, pe care le pregatim azi din zarzavaturi: morcovi si pastarnac, din cartofi si cartofi dulci dar si din sfecla, chipsurile mele preferate. Daca planuiti o seara de filme cu prietenii sau un “binging de seriale” in familie (unde binging = uitatul la seriale, episod dupa episod) puteti pregati aceste chipsuri din legume de dimineata si ele stau cuminti si se coc in cuptor, gata gata sa fie perfecte pentru rontait. Pentru ca legumele sunt atat de variate si gusturile sunt la fel si nu e nevoie decat de putina sare pentru a le scoate si mai mult aroma in evidenta. Alaturi de un bol de chipsuri puteti face un dip foarte simplu, amestecand iaurt cu sare, piper, boia afumata sau ierburi aromatice. Simplu, delicios, sanatos 🙂 La fel de bine puteti face si chipsuri din fructe ca mere sau pere!

chipsuri coapte din legume

De ce am ajuns la reteta de azi – Chipsuri coapte? Pentru ca m-au inspirat comentariile pe care le-ati lasat voi in LIVE-ul “Ce-ai prin frigider?” 🙂 In fiecare luni, pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen, voi imi spuneti ce ingrediente aveti la indemana in frigider si ele se pot transforma in retete pe blog! Care sunt comentariile care au dat nastere retetei de chipsuri coapte de legume?

Nicoleta Pupeza Legume de sezon:roșii castraveți ardei ceapa morcovi dovlecei usturoi cartofi

Andreea Radu Multe oua de tara (pe langa legume, branzeturi etc)

Moldovan Teodora Salut! Eu am in frigider muuulte oua, branza de vaca (de casa), iaurt gras, lapte si multe fructe si legume…

Ina Elena Irimia 3 tacamuri de dorada si niste legume pt supa, verdeturi, ceva rosii. Any ideas?

Ioana Maria Radu O reteta numai cu legume? Ceva mai simplu 😀

chipsuri coapte din legume

[box type=”info” size=”large” style=”rounded” border=”full”]Tips and tricks pentru chipsuri coapte din legume:[/box]

  • Legumele trebuie feliate foarte foarte subtire, de aceea va recomand o mandolina. Gasiti mandolina in orice magazin cu ustensile de bucatarie si in hypermarket-uri in sectiunea de oale, cratite si ustensile. Cea pe care o am eu si chiar face o treaba excelenta a costat undeva la 13 lei, deci chiar este o “investitie” buna. Sigur, puteti taia legumele si din cutit insa mandolina va asigura felii atat de subtiri incat aproape se vede prin ele si mai ales toate feliile de legume sunt de aceeasi grosime si aproape aceeasi dimensiune, deci asta inseamna ca se vor coace uniform.
  • Puteti aseza feliile de legume in tava pe hartie de copt sau sau sa puneti hartia de copt direct pe gratarele cuptorului. Foarte important este sa asezati feliile intr-un singur strat si sa pregatiti tavi separate pentru fiecare leguma in parte, timpul de coacere fiind diferit si deci, e important sa le puteti verifica si scoate pe rand, pe masura ce sunt gata.
  • De obicei setez cuptorul la 180-190 grade si urmaresc apoi indeaproape chipsurile – unele sunt gata in 20-25 minute, pentru altele, cum sunt cele din cartofi dulci, de exemplu, e nevoie de mai mult timp. Important este sa intoarcem tavile de cateva ori in timpul coacerii, mai ales daca vom coace mai multe tavi in acelasi timp, pentru ca fiecare tava sa fie la un moment dat in partea de sus a cuptorului, unde se va coace mai repede si legumele se rumenesc mai frumos.
  • Dupa ce feliile sunt taiate si asezate in tava, le tamponez bine cu hartie de bucatarie pentru a indeparta excesul de apa si le las cel putin o jumatate de ora sa se zvante.
  • O data asezate feliile in tava, pulverizez putin ulei de masline. De obicei am tot timpul la indemana in bucatarie o sticla din aceasta cu atomizator, care ma ajuta la clatite sau la gratare, pentru a folosi cat mai putin ulei si pentru a-l putea pulveriza intr-un strat uniform.

chipsuri coapte din legume

Ingrediente Chipsuri coapte din legume (4 portii):

  • 2 cartofi medii
  • un cartof dulce mare
  • 2 sfecle
  • o radacina de pastarnac
  • 2 morcovi
  • ulei
  • sare de mare

chipsuri coapte din legume

Mod de preparare Chipsuri coapte din legume

  1. Incingem cuptorul la 190° cu ventilatie si tapetam tavile si gratarele cu hartie de copt.
  2. Curatam legumele de coaja, le feliem foarte subtire folosind mandolina sau cutitul.
  3. Le asezam in tavi, le tamponam bine cu hartie de bucatarie, le lasam 30 de minute.
  4. Le pulverizam apoi cu ulei si presaram sare de mare (puteti folosi si piper, ierburi aromatice, scortisoara, in functie de gusturi) si dam tavile la cuptor.
  5. Coacem 20-25-30 minute. In functie de puterea cuptorului, de  tipul de legume si grosimea feliilor,  timpul de coacere variaza, asa ca e important sa le urmarim indeaproape, sa intoarcem tavile din cand in cand si mai ales sa fim pregatiti sa le scoatem cand sunt gata.
  6. Pentru ca nu toate feliile sunt uniforme (cele de la capatul cartofului, de exemplu, sunt mai mici decat cele de la mijloc) e important sa le scoatem pe masura ce sunt gata.

chipsuri coapte din legume

Inca un sfat inainte de a va ura spor a gatit si pofta buna? Aveti grija cu sfecla, pateaza foarte tare, asa ca e ideal sa o curatati si feliati folosind manusi de unica folosinta 🙂 On the plus side, sfecla e un colorant atat de puternic incat puteti folosi piure de sfecla pentru a da o nuanta placuta prajiturilor, toturilor ca Red Velvet Cake si puteti fierbe felii si coaja de sfecla pentru a colora in mod natural coaja oului 🙂 Acum chiar va pot spune #tastethefeeling of homemade chips!

chipsuri coapte din legume

 

 

 

 

One Comment

  1. Interesanta reteta

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.