Cobbler cu piersici

cobbler cu piersici

Cobbler cu piersici a fost rasfatul nostru de duminica si abia am asteptat sa impartasesc reteta cu voi! In familia mea, de cand imi aduc eu aminte, nu a trecut duminica fara o prajitura de casa si, ca si copii, eu si fratele meu pandeam in bucatarie momentul magic, care ne asigura ca masa de duminica se va sfarsi dulce: mama scotea caietul de retete! Sambata de dimineata incepeam curatenia: fiecare isi facea curat in camera lui si apoi se imparteau sarcinile pentru restul casei: Rares ducea gunoiul (desi de cele mai multe ori zicea “Imediat!” pana mama renunta sa il mai roage si il ducea ea), eu pieptanam franjurii de la covor (si mi-am jurat atunci ca nu voi avea NICIODATA un covor cu franjuri) si mama trebaluia prin bucatarie. Cand eram foarte mici, fondul musical era sigurat de radio-ul Gloria 4, apoi a fost inlocuit de un casetofon dublu, adus de Bubu Doru din Germania si de pe care imi inregistram eu piese de pe radio, de obicei peste casetele fratelui meu, ca sa fie scandalul asigurat 😀 Dar sa trecem peste asta si sa revenim la momentul de glorie in care mama Lucia deschidea caietul magic, cel inceput cand s-a casatorit si dadea fila cu fila, mai se uita in frigider sa vada daca are tot ce ii trebuie, mai ofta ca nu avea si mai dadea o pagina, mai ne certa ca nu am terminat curatenia. Si, intr-un final apoteotic, alegea reteta si scotea tava, iar noi respiram usurati ca si duminica asta vom avea ceva dulce 🙂

Asa ca pentru mine, prajitura de duminica este un obicei invatat de la mama si ea l-a mostenit de la Buni si acum, daca e duminica si nu avem prajitura sau ceva dulce, simt ca ceva nu e ok. Dar nu am in fiecare duminica timp si dispozitie pentru retete complicate de prajitura, din cele cu 4 foi individuale, coapte pe fundul tavii sau crèma de galbenusuri fiarta la bain marie. Asa ca am adoptat multe retete internationale de deserturi, care se gatesc rapid si fara prea multa bataie de cap, cu ingrediente la indemana, pe care le am tot timpul in camara si in frigider si, de cele mai multe ori, retete foarte economice. Exact asa este retete de azi – cobbler cu piersici!

cobbler cu piersici

Ce este acela un cobbler? Este un desert facut in America si in Anglia, pe baza de fructe, care or fi ele la indemana bucatarului si este un hybrid intre placinta, clafoutis si crumble. In loc sa va lamuresc, mai rau v-am bagat in ceata, nu? 🙂 Cobbler presupune un strat de fructe, peste care se pune din loc in loc aluat de biscuiti, astfel incat, o data copt, desertul sa arate ca un pavaj sau “cobblestone”, de unde si denumirea desertului. Insa puteti la fel de bine sa faceti si un aluat mai lichid decat cel de biscuiti si apoi sa puneti fructele deasupra, astfel incat aluatul sa creasca, sa incorporeze fructele si sa rezulte exact acelasi “pavaj” despre care va spuneam mai sus. Exact asa am facut eu si a iesit un super cobbler cu piersici!

cobbler cu piersici

De ce este magic acest cobbler cu piersici? Pentru ca se prepara foarte usor: unt topit, peste unt turnam un aluat care se pregateste fara mixer in mai putin de 5 minute, punem deasupra fructe la alegere, coacem. Ceva mai simplu de atat? Nu stiu ce sa zic! In plus, toate ingredientele sunt foarte acesibile, eu le cumpar de la Lidl pentru ca imi e la indemana – unt, faina, fructe proaspete sau din compot. In plus, saptamana aceasta la Lidl, produsele Pilos (lapte, unt, iaurt) sunt la rang de cinste si le gasiti la super preturi 🙂

Ingrediente pentru 6 portii:
Timp de preparare o ora, dificultate redusa
– 125g unt Pilos
– 250ml lapte Pilos
– 120g faina Castello
– o lingurita praf de copt Castello
– 200g zahar tos Castello
– o lingurita esenta de vanilie
– 6 jumatati de piersici in sirop Freshona

cobbler cu piersici

Incingem cuptorul la 180° si pregatim un vas de copt termorezistent cu capacitate de 1-1,5 litri. Cu cat vasul e mai mic, cu atat cobbler-ul va fi mai inalt. Vasul folosit de mine are 10×15 cm. Punem untul in vas si il dam la cuptor 1-2 minute, pana e topit. Intre timp, scurgem piersicile din sirop si, intr-un bol incapator, amestecam laptele, zaharul, faina, praful de copt, vanilia, pana avem o compozitie omogena. Turnam compozitia peste untul topit. Nu amestecam deloc. Punem deasupra jumatatile de piersica si dam totul la cuptor 30-35 min sau pana cobbler-ul cu piersici are o crusta aurie, bine rumenita. Cu cat crusta e mai rumenita, cu atat va fi mai crocanta!

cobbler cu piersici

In ceea ce priveste servirea, aveti doua variante: fie serviti cobbler-ul cald, imediat ce e scos din cuptor, cu o lingura buna de inghetata alaturi, fie il lasati sa se raceasca putin si apoi il puteti felia mai usor pentru ca isi va pastra mai bine forma si il pudrati cu zahar vanilat. Desi varianta de cobbler cald este cea mai populara, mie imi place foarte mult rece, de la frigider, asa ca portia mea e mereu lasata sa se raceasca la temperatura camerei si apoi cateva ore buna la frigider. Bine. Am exagerat. Nu “mereu”…pentru ca uneori lesin de pofta si sar cu lingura in cobbler-ul fierbinte si nu ma las pana nu ma ard la limba. Uneori, dar nu mereu 🙂

cobbler-cu-piersici-5 cobbler cu piersici

Sper ca v-a placut reteta de azi, neaparat sa o incercati si voi pentru ca, pe cat este de simplu de pregatit, pe atat este de delicioasa! In plus, la Lidl este in plina desfasurare Saptamana Americana, deci va puteti bucura si de alte produse de peste mari si tari (mari, oceane si tari) 🙂 Sa va fie de cel mai bine si pofta mare la cobbler cu piersici!

13 Comments

  1. Ma bag! Merge si cu fructe proaspete? Si cu alte fructe? In sirop, adica din compot? 🙂 Multumesc

  2. Desi nu am niciun fel de experienta la prajituri, asta fiind prima pe care am incercat-o, a iesit incredibil de gustoasa. Iar procesul a fost neasteptat de usor si nici vase multe nu am spalat dupa :))) Rapida, buna si arata si impresionant pentru cei din jur. Nu am avut inghetata asa ca am pus frisca si scortisoara. Multumesc pentru reteta!

  3. Hmmm… a mea e la cuptor de 40 de minute, si nu arata a fi gata. Prea mult unt, ‘ musteste’ untul deasupra. Asa trebuie aa fie?

    • Da, asa ar trebui sa fie 🙂 In functie de cuptor, poate sta mai mult sau mai putin decat timpul indicat de mine.

  4. buna Teo,

    am facut ieri reteta ta de cobbler si am avut o mare problema: aluatul nu s-a inchegat absolut deloc la cuptor, a ramas ca o crema groasa foarte dulce. eu cred ca este prea putina faina? vreo sugestie cata faina sa pun in total ca sa iasa cum ar trebui? merci mult!

    • Cora draga, iti garantez ca nu este prea putina faina. Eu fac reteta asta de multa vreme si a iesit bine de fiecare data. Incearca sa coci la temperatura mai mica pentru mai mult timp.

  5. Andreea

    Am facut ieri acest desert, plus supa crema de fasole. Au iesit delicioase amandoua 🙂 Multumesc de retete 🙂

    • CU tot dragul si sa va fie de cel mai bine! 🙂

    • Daniela P

      Buna, Teo! Am facut si eu azi reteta aceasta, singura modificare a fost inlocuirea piersicilor cu pere si nu a iesit nici pe departe ca in postarea ta 🙁 a ramas balta de ulei (untul topit) si aluatul ca un fel de crema dulce..a stat 1h la cuptor si tot nu s-a copt cum ar fi trebuit. Ce sa fi fost, oare?

      • Salutare. A fost cuptorul preincalzit la temperatura mentionata? Ai urmat exact pasii retetei? Nu pot sa iti spun ce nu a functionat. Data viitoare va fi mai bine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.