Maioneza de post

maioneza de post

Maioneza de post. Fara ou. Fara lapte de soia. Maioneza de post, o reteta indispensabila pentru orice gospodina nu doar in perioada postului ci in general, pentru momentele in care poate nu aveti la indemna toate ingredientele pentru o maioneza „cinstita” sau momentele in care doriti o varianta mai light a maionezei clasice. Maioneza de post, desi nu are galbenus de ou, unul fiert si unul crud, asa cum m-a invatat Buni Sia ca se face maioneza clasice, este foate cremoasa, are gustul identic cu maioneza clasica dar are un ingredient la care probabil nu v-ati fi gandit – aquafaba.

maioneza de post

Ce este AQUAFABA?
  • este apa de o consistenta vascoasa, in care au fiert leguminoasele, dintre care cel mai popular este nautul. Cu alte cuvinte, aquafaba este apa in care fierbem nautul si apa care ramane in conserva dupa ce scurgem nautul
  • pentru ca se comporta exact ca si albusul de ou, aquafaba poate fi folosita in diverse retete ca si un inlocuitor vegetal pentru oua.
  • e cel mai simplu si accesibil sa folosim apa in conserva, dar la fel de bine puteti sa fierbeti nautul cateva ore bune, la foc mic, pana apa in care a fiert se transforma in aquafaba
  • daca scurgeti nautul din conserva si consistenta este prea lichida, puneti apa la fiert din nou, pana se ingroasa si are consistenta albusului de ou
  • in general, 3 linguri de aquafaba=un albus de ou
La ce puteti folosi AQUAFABA?
  • in primul rand puteti folosi aquafaba pentru bezea si orice reteta in care se foloseste albus de ou
  • bezele, Pavlova, royal icing si alte retete de dulciuri
  • maioneza de post si toate sosurile pe baza de maioneza
  • in inghetata vegana – pentru ca de cele mai multe ori, inghetata pe care o facem cu lapte slab cum este laptele de soia, de migdale sau orez nu este la fel de cremoasa ca si inghetata clasica. Pentru o inghetata vegana cremoasa, trebuie sa batem aquafaba cu mixerul, pana devine ca o spuma, apoi o putem folosi in compozitie pentru o inghetata cremoasa
  • pentru reteta de French Macarons

Ingrediente pentru o cana de 250ml

  • 3 linguri aquafaba (apa din conserva de naut)
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper
  • o lingurita otet de mere
  • o lingura zeama de lamaie
  • o lingurita boabe de mustar
  • 200ml ulei de masline

maioneza de post

    Mai intai scurgem nautul din conserva si colectam apa intr-un vas. Boabele de naut le puteti folosi la hummus, aveti mai multe idei de retete de hummus apasand AICI. Apoi, macinam boabele de mustar in mojar, pana avem o pudra fina. Punem intr-un vas inalt toate ingredientele, mai putin uleiul. Cu ajutorul unui mixer vertical amestecam la viteza mare pana compozitia devine ca o spuma si incepe sa se ingroase. Cu mixerul pornit, turnam uleiul in fir subtire (pentru o maioneza cu gust mai intens, puteti folosi si ulei de masline) si continuam sa amestecam. Puteti adauga intre 150-250ml ulei, in functie de consistenta pe care o doriti pentru maioneza. Pe masura ce amestecati, se va intari tot mai mult.

maioneza de post

    La final, nu ne ramane decat sa potrivim la gust de sare si piper si sa ne bucuram de o maioneza exceptionala, foarte cremoasa, potrivita pentru sandwichuri, sosuri, alaturi de falafel (chiftelute de naut) sau alte preparate de post si nu numai 🙂

maioneza de postmaioneza de post

 

 

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*