Aluat de pizza facut in casa

aluat de pizza

Aluat de pizza facut in casa? Da! Pentru ca pizza facuta in casa este un deliciu, mai ales ca putem alege cu grija ingredientele si combinatiile care ne plac. Desigur, fiecare gospo-diva are reteta ei pentru aluat de pizza facut in casa, dar nu puteam sa nu va arat reteta mea si sa va spun toate secretele ei! Acesta e cel mai simplu si mai rapid aluat de pizza pe care l-am facut vreodata. Si, desi sunt foarte multe retete pe aceeasi tema si am testat foarte, dar foarte multe dintre ele, acesta a ramas preferatul meu. Pizza iese perfect! Poate fi taiata felii usor, isi pastreaza forma, se coace uniform, poate fi folosit si pentru pizza cu blat mai subtire si pentru cea cu aluat mai pufos. Nu trebuie framantat foarte mult pentru ca folosim robotul de bucatarie! Desigur, daca nu aveti un robot de bucatarie, puteti la fel de simplu sa il framantati de mana, nu este nicio problema, va iesi la fel de bun.

De ce sa facem pizza in casa? Simplu! Pentru ca pizza-making in sine poate deveni activitatea voastra din weekend cu familia sau prietenii. Eu merg pe aluatul facut simplu, in blender, in doar cateva minute. Apoi il lasati la frigider peste noapte si seara – pizza party! Pregatiti diverse ingrediente in boluri si un borcan maaaaare cu sos pentru pizza facut in casa, asa fiecare isi poate personaliza pizza asa cum doreste 🙂

aluat de pizza

Ingrediente aluat de pizza pentru 2 blaturi cu diametrul de 35cm:

  • 3 cani faina (350g)
  • un pliculet drojdie uscata (7g)
  • 240ml apa calduta
  • o lingurita sare
  • 2 lingurite zahar
  • 2 linguri ulei de masline

Mod de preparare

  1. Mai intai amestecam drojdia, apa calduta si zaharul si le lasam 10-15 minute sa se odihneasca. Veti vedea ca amestecul incepe sa faca bulbuci, asta e perfect! Inseamna ca drojdia e buna. Daca nu…o luam de la capat! Drojdia uscata nu e neaparat sa fie amestecata cu apa, poate fi direct amestecata cu faina, dar aceasta e metoda pe care eu o folosesc de fiecare data si da rezultate, deci e neaparat sa o incercati.
  2. In vasul robotului de bucatarie punem faina, sarea si uleiul de masline si le amestecam cateva secunde, pentru a fi bine omogenizate. Turnam apoi amestecul cu drojdie, pornim robotul de bucatarie si il lasam sa isi faca magia 🙂

aluat de pizza

  1. Aluatul e gata cand e omogen, elastic si de desprinde de peretii vasului. Nu va faceti griji daca e inca lipicios cand il tineti intre degete, exact asta urmarim! Asta inseamna ca nu am pus prea multa faina si ca aluatul nu va fi prea tare. Oricum, dupa ce sta la dospit si il intindem pe masa tapetata cu faina, veti vedea ca e foarte usor de lucrat cu el, nu se lipeste nici de maini, nici de planseta si se modeleaza usor.
  2. Mutam aluatul intr-un bol curat, uns cu putin ulei de masline, il acoperim si il lasam la dospit 2 ore intr-un loc caldut. De obicei eu il pun in cuptor, unde pornesc doar lumina. Dospeste minunat…la bec 🙂 Fara gluma acum, eu dospesc aproape tot in cuptor fie cu becul aprins si cuptorul rece, fie cu functia de dospire, care tine aluatul la 40°C.
  3. Lasam aluatul sa dospeasca pana isi dubleaza volumul. Desigur, puteti sa il folositi imediat insa, dupa luna mea experienta ca pizzer-la-mine-acasa, am observat ca blatul iese mult mai bine daca las aluatul peste noapte in frigider, unde continua sa dospeasca in lumea lui si e fericit 🙂

aluat de pizza

  1. Pentru blat, impatim aluatul in 2-3 parti egale (in functie de cat de mare dorim sa fie pizza), din care modelam 3 bile, pe care fie le intindem cu sucitorul fie le intindem cu mana, pe planseta pudrata cu faina. Aici se pot implica si piticii, care iubesc sa se joace cu aluat, aceasta plastelina comestibila, din care, care printr-o minune, iese pizza cu tot ce vor ei!
  2. Modelam 3 discuri de dimensiunea tavilor in care coacem pizza si le pudram pe partea de jos cu faina de malai. Asezam cu grija blatul in tava, avand grija ca pe margini sa fie putin mai gros, ca sa faca, la coacere, marginea aceea specifica pizzei. Ungem aluatul cu sos, care, nu pentru ca e facut de mine sau ceva, dar este unul dintre cele mai bune sosuri de pizza pe care l-am mancat vreodata 🙂
  3. La capitolul toping pentru pizza, numai imaginatia voastra e limita! Incepem cu mozzarella si continuam cu ce vrem noi 🙂 Mie imi place foarte mult pizza cu multa mozzarella, gorgonzola, masline kalamata si apoi, cand pizza e gata, mult proscuito crudo si un pic de valeriana sau rucola 🙂
  4. Coacem pizza 4-5 minute, in cuptorul incins la 220°C sau pe o treapta foarte inalta la cuptoarele pe gaz.

aluat de pizza

Stim ca e gata cand e frumos rumenita si…arata ca o pizza pe care o mancam intai din ochi si abia apoi o feliem si o impartim cu cei dragi 🙂 Sa va fie de cel mai bine si sper ca v-a placut reteta de aluat de pizza facut in casa!

aluat de pizza

 

 

 

 

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

10 Comentarii

  1. Super reteta! Am incercat azi si sunt foarte incantata. Multumim ca ai impartasit cu noi reteta.
    Am folosit faina neagra o treime din cantitate si a iesit excelent.

    VA:D [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  2. Dragă Teo, am pregătit pizza după această rețetă de cel puțin 15 ori și este perfectă. (Eu am frământat-o cu mâna de fiecare dată deoarece mi s-a stricat robotul). Explicațiile pe care ni le oferi sunt prețioase. Uneori o frământ de seara și după ce dospește la cald o bag în frigider până dimineața și e super. O dată am ținut aluatul în frigider 4 zile și a fost super și așa. Mulțumesc tare mult că ne împărtășești din secretele tale. P. S. : în curând voi încerca o rețetă de gogoși de pe blogul tău.

    VA:D [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Draga Daniela, iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Astept impresii despre gogosi! 🙂

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Constantin Mădălina

    Ffff moale și pufos! 10 cu felicitări.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Alexandra

    Buna, Teo! Chiar in seara aceasta incerc reteta ta de pizza 🙂 am incercat sa gasesc si reteta de la sosul de rosii, fara succes insa. Poti, te rog, sa ma ajuti si cu aceasta reteta?

    PS: mereu apelez la tine pentru retete, este totusi prima data cand iti scriu. Cea mai de succes reteta a ta pe care cred ca o fac de aprox 2 ani este reteta de brownies, sotul meu mare fan. Fara glazura deoarece nu-mi iese neam. Eu nu sunt fan ciocolata, dar totusi reteta aceasta o indragesc; rapid, simplu si parca prea gustos 🙂

    Multumesc pentru toate retetele 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Adriana

    Super rețeta!!O fac de fiecare dată când avem poftă de pizza de casă (toate ingredientele de casă )

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.