Ciorba de burta falsa

ciorba de burta falsa

Ciorba de burta falsa, aceast deliciu pe care il vor aprecia, culmea, in egala masura, atat iubitorii de ciorba de burta veritabila cat si iubitorii de ciorba de legume si iubitorii de ciuperci! Adevarul adevarat este ca mie, Teodora, ciorba de burta imi place mult, foarte foart mult. Este una din ciorbele mele preferate si nimic nu ma bucura mai mult decat sa primesc o invitatie de genul “Vrei sa iesim la o ciorba de burta?” (bine, in aceeasi categorie intre si propunerile tip “Mergem la papanasi?”….dar nu despre asta vorbim acum, nu?). Da, ciorba de burta este febletea mea DAR, DAR este o ciorba destul de greu de peparat, sau ma rog, nu neaparat greu, cat este un process luuuuung, mai ales daca o pregatesti ca la carte. Asa ca azi va propun o alternativa pentru atat de iubita ciorba de burta, dar, intr-o variana mul mai light dar si mult mai simplu de preparat: Ciorba de burta falsa, pentru care folosim ciuperci pleurotus in loc de burta.

ciorba de burta falsa

Ciupercile pleurotus, pe langa faptul ca sunt foarte accesibile ca si pret si le gasim absolut peste tot, sunt si un aliment sanatos, bogat in substante nutritive benefice, avand insa un indice glicemic scazut si putine calorii. In plus, cand taiem ciupercile pleurotus felii, seaman mai mult decat bine cu fasiile de ciorba de burta, iar ciorba de burta falsa NU are gust de supa de ciuperci (va spun din start, pentru ca sunt sigura ca ma veti intreba). Ok, hai sa vedem de ce avem nevoie (in principiu ingredientele si modul de preparare sunt foarte asemanatoare cu ciorba de burta clasica).

ciorba de burta falsa

Ingrediente pentru 3 litri de ciorba:

  • 3 linguri ulei
  • o ceapa rosie mare
  • 5-6 catei de usturoi
  • 2 morcovi dati pe razatoare
  • 2 gogosari murati in otet
  • 100-150ml otet de pe gogosari (dupa gust)
  • 2 litri apa
  • 700g ciuperci pleurotus
  • 3 galbenusuri
  • 500ml iaurt gresc (sau smantana, dupa preferinta)
  • sare si piper dupa gust

Cum pregatim Ciorba de burta falsa

  1. In oala in care urmeaza sa facem ciorba, incingem uleiul si calim ceapa taiata marunt cu putina sare, pana devine translucida. Adaugam usturoiul trecut prin presa sau dat pe razatoare si le calim putin impreuna.
  2. Adaugam morcovii dati pe razatoare si gogosarii taiati fasii. Le calim 5-6 minute impreuna, apoi adaugam 2 litri de apa, sare si piper dupa gust si fierbem 10-12 minute la foc mic, pana morcovii sunt aproape fierti.
  3. Tragem de pe foc, punem ciupercile pleurotus pe care le spalam, le tamponam cu un servet de bucatarie si apoi le taiem fasii, exact ca burta pentru ciorba.
  4. Punem ciupecile si dam cateva clocote pana cand ciupercile pleurotus sunt moi.
  5. Tragem de pe foc din nou si adaugam galbenusurile amestecate cu smantana/iaurtul grecesc.  Le adaugam in ciorba fierbinte si amestecam bine bine. Putem sa mai dam si un ultim clocot, in cazul in care ciorba nu era fierbinte cand am adaugat galbenusurile.


ciorba de burta falsa

ciorba de burta falsa

Gata, ciorba de burta falsa este gata si este perfecta pentru zilele acestea cu ger teribil, in care o ciorba calda poate face minuni! Sa va fie de cel mai bine si astept sa imi spuneti daca v-a placut ciorba de burta falsa, cu ciuperci pleurotus, cu un gust deosebit (si aici este foarte important sa NU uitati de gogosarii in otet si de otetul de pe gogosari, pentru ca sunt esentiale).

ciorba de burta falsa

15 Comments

  1. Adelina

    Buna. Avand in vedere faptul ca reteta de ciorba de burta falsa este in categoria “retete de post”, cu ce se poate inlocuii iaurtul grecesc sau smantana?

  2. Buna 🙂

  3. Cristina Dragnea

    Cand adaugam otetul??

  4. MURESAN DANIEL

    RECOMAND ! O singura remarca : avand in vedere ca la ciorba de burta clasica nu punem ceapa,eu nu am calit ceapa (ca nu-i tocanita), ci am fiert o ceapa intreaga,dupa care am pescuit-o si am scos-o inainte de a se dezintegra.La final ardei iute taiat rondele in farfurie.Merita incercata reteta.SUPER !

  5. Banica Ana

    Gătit, mâncat, lins degețele!!! Am adaptat rețeta ca sa o pot da fetiței de doi ani care ar mânca numai ciorbă de burtă. Grozavă rețetă. Merci.

  6. Mariana

    Am facut si eu o singura data, exceptionala.Singura problema ca ciupercile n-au fost deloc moi,si le-am fiert destul de mult.De aceea m-am lasat pagubasa,dar tare as mai incerca.Arata super!

    • Ma bucur ca ai incercat reteta, data viitoare va fi si mai bine. Poate ciupercile au fost mai batranele.

  7. oare fara ou merge? as face varianta de post. smantana vegetala se gaseste dar oul cu ce il inlocuiesc?

  8. Ileana Comsa

    Eu fac un fel de smantana vegetala din seminte de floarea-soarelui si dreg ciorba.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.