Farrotto – mancare de grau spelta

farrotto

M-ati tot intrebat de unde imi iau inspiratia pentru retete si v-am spus ca…de peste tot. Poate a sunat asa, generic si a parut ca incerc sa evit raspunsul, dar nu e asa, chiar imi gasesc inspiratia PESTE TOT. Sa va explic cum am ajuns la reteta de azi – Farrotto sau Mancare de grau spelta. Despre graul spelta sau alac am mai vorbit la reteta de Piadine din faina de alac deci nu insist, dar revin la…cum am ajuns la reteta de azi – Farrotto 🙂

farrotto

Eu ma uit pe YouTube, ca orice om cinstit. Pentru ca am facut scoala in italiana si imi place foarte mult sa aud limba italiana, ma uit la YouTube-ri din Italia. Una dintre ele isi face mereu vlogurile din Lidl Italia, ceea ce ma bucura maxim pentru ca in videoclipurile ei aud si italiana, ma bucur si sa vad ce produse sunt in LIDL-urile din alte tari. Bun. Sa revenim. Acu vreo 2-3 saptamni, intr-u astfel de video filmat in Lidl, se oprise la raionul cu produse Bio si ne arata tot ce e pe rafturi. Eu ma uitam cu invidie si suferinta concomitant, pentru ca erau muuuuuult mai multe produse decat la noi (din pacate in Romania inca nu exista o deschidere atat de mare pentru produsele biologice) si printre ele: farr (grau spelta), mei, naut, hrisca, linte, paste de toate felurile. Am ramas cu gandul la grau spelt, pe care ea spunea ca il pregateste ca si pe Risotto. Grau spelta in italiana = FARRO. Farro+risotto= FARROTTO! Acum ati inteles?

farrotto

Asa ca, saptamana asta cand au intrat in Lidl produsele bio, am alergat (la propriu) sa cumpar grau spelta si sa fac reteta de Farrotto, care in mintea mea TREBUIA sa fie o mancare exceptionala. Asevarul este ca asteptarile din mintea mea nu sunt conforme cu realitatea. In realitate, farrotto a deposit orice asteptare si daca eu, care sunt probabil cel mai mare fan risotto din lume spun asta, inseamna ca…trebuie sa incercati reteta de Farrotto!

Ingrediente pentru 4 portii de Farrotto:<br /> Timp de preparare 30 minute, deificultate medie

  • o ceapa alba mica
  • 300g grau spelta decorticat Golden Sun
  • 100ml vin alb Cimarosa
  • 800-900ml supa de pui
  • 50g unt Pilos
  • 100g Grana Padano Lovilio
  • sare Castello
  • piper Kania
  • o lingura ulei de masline Primadonna

farrotto

Intr-o oala incapatoare incingem uleiul de masline si calim ceapa tocata marunt pana devine sticloasa. Adaugam graul spelta si il calim impreuna cu ceapa 2 minute la foc mic. Stingem cu vinul alb, lasam vinul sa se reduca, 2-3 minute la foc mic apoi adaugam supa de pui treptat, pana cand grau este fiert dar ramane usor crocant, cca 18-20 minute.

farrotto

Tragem oala de pe foc, adaugam untul si parmesanul si amestecam pana sunt topite complet si farrotto devine super cremos. Desigur, farrotto este o masa in sine, dar pentru “carnivorii” din familie, am pregatit si un steak de viata, tot bio, tot de la Lidl. Pur si simplu am incins putin ulei in tigaie, am condimentat carnea de vita cu sare si piper si am prajit carnea cca 1 minut pe fiecare parte in tigaia foarte incinsa.

farrotto

farrotto

Farrotto, la fel ca risotto, se serveste imediat ce luam cratita de pe foc. Este atat de cremos si absolut delicios! Sa va fie de cel mai bine si sa nu va fie niciodata teama sa incercati retete si combinatii noi in bucatarie!

farrotto

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

3 Comentarii

  1. Betty Preda

    Buna Teo,
    Banuiesc ca reteta de pe Lidl.ro https://bucatarialidl.ro/reteta/mancare-de-grau-spelta/1833 este a ta. De ce nu le spui sa scrie undeva cui apartine, asa ar fi frumos spun eu 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Nu am avut răbdare să cumpăr grau spelta si am făcut cu arpacas, aveam în casă. Minunata această combinație! Voi face si cu grau

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Foarte interesanta reteta teo, nici nu m-as fi gandit la aceasta combinatie, de altfel foarte hranitoare si mai ales sanatoasa. Mereu reusesti sa aduci ceva nou, ceva unic ,ceva surpinzator !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*