Mix de tartine (de post)

mix de tartine la post

Cine zice ca mancarea de post trebuie neaparat sa fie fada? Nu! Mancarea de post poate arata extraordinar si poate fi de-a dreptul delicioasa! Nu ma credeti? Va demonstrez azi, cu reteta de Mix de tartine! Pregatim un aluat foarte simplu si rapid, un aluat fraged, perfect pentru tartine si tarte in general. Pentru varianta lui de post, puteti folosi margarina, altfel va recomand din suflet sa folositi un unt de calitate, cu minim 82% grasime. O data ce aluatul, “Pate brisee” pe numele lui, este pregatit (dureaza 2-3 minute) il dam la rece cel putin o jumatate de ora inainte de folosire, apoi il putem intinde si folosi dupa bunul plac.

mix de tartine la post

Acum sa discutam despre umplutura: am facut aluatul rapid, am copt tartinele, acum e acum! Cu ce le umplem? Eu am ales 3 umpluturi rapide, de post, delicioase, in care am incredere, toate din gama Aperitive vegetale Scandia Sibiu: hummus, fasole batuta cu legume si salata de ciuperci cu maioneza vegetala. Fie ca tii post sau vrei sa mananci mai light si sa iei o pauza de la produsele de origine animala, gustarile vegetale Scandia sunt o alegere sanatoasa – fara E-uri, fara potentiatori de aroma, fara coloranti si foarte variate, pentru toate gusturile si poftele.

mix de tartine la post

Fasolea batuta cu legume imi aduce aminte de gustul copilariei. In Ardeal, fasolea batuta se numeste “fasole frecata” si se serveste cu multa “pargaleala” sau ceapa calita si condimentata bine bine cu paprika. In varianta Scandia Sibiu, fasolea batuta cu legume este foarte aromata si are in compozitie, pe langa fasole, ardei rosu, morcovi, ceapa, porumb. Se potriveste perfect in tartinele pe care le decoram apoi cu boabe de porumb si boabe de fasole.

mix de tartine la post

Hummus este o alta umplutura perfecta pentru Mix de tartine, dar si o gustare delicioasa oricand, in timpul postului sau zi de zi. Este tot un produs fara E-uri, este preparat dupa reteta clasica de hummus, cu tahini (pasta de susan) si, ca toate produsele Scandia Sibiu, este conservat prin metoda clasica folosita si de mamele si bunicile noastre: fierberea la bain-marie. Un produs curat, care merita incercat.

mix de tartine la post

Salata de ciuperci cu maioneza …pai cum puteam avea un platou de mix de tartine sau de aperitive in general fara o cinstita salata de ciuperci? Cred ca e unul din apertivele care nu lipsesc pe mesele de sarbatoare ale romanilor! In varianta Scandia Sibiu, salata de ciuperci cu maioneza vegetala este nu doar un aperitiv, ci o gustare perfecta in orice moment sau chiar un fel principal pentru cei care nu consuma carne.

mix de tartine la post

Ingrediente aluat pentru Mix de tartine:

  • 100g unt foarte rece, taiat cubulete (margarina daca tineti post)
  • 180g faina
  • ½ lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 30-50 ml apa foarte rece

mix de tartine de post

In robotul de bucatarie punem untul foarte rece, taiat cubulete, faina, sarea si zaharul. Amestecam cu functia pulse cateva secunde (8-10) sau pana compozitia seamana cu un pesmet mare. Pornim din nou robotul si adaugam apa rece, lingurita cu lingurita, pana aluatul este omogen, fara a fi lipicios sau umed. Daca ati adaugat prea multa apa, mai puneti o lingura de faina si amestecati, daca aluatul e sfaramicios, mai puneti putina apa rece. Aluatul astfel obtinut se inveleste in folie alimentara si se da la frigider cel putin o ora inainte de a-l folosi.

mix de tartine de post

mix de tartine de post

[box]Sfaturi utile pentru aluatul fraged:[/box]

  • puteti lucra aluatul cu robotul de bucatarie sau cu mana, caz in care framantati untul si faina cu degetele, pana obtineti consistenta pesmetului
  • indiferent ca folositi robotul sau framantati de mana, incercati sa lucrati aluatul cat mai putin. Cu cat untul se topeste mai mult (mai ales de la caldura mainii) va trebui sa adaugati mai multa faina pentru ca aluatul sa se lege si la final nu va ma fi la fel de fraged
  • aluatul se poate congela pana la 4 saptamani si asta il face perfect pentru gospodinele grabite, care il pot prepara din timp si decongela cand au nevoie de el
  • pentru tartele dulci, puteti adauga in compozitie extract de vanilie, praf de scotisoara

O data ce aluatul a stat la rece, il putem intinde intr-o foaie de 3-5mm grosime din care taiem bucati si le potrivim in formele unse, apoi coacem 4-5 minute la 180°, pana tartinele sunt aurii, fara a se rumeni. Le lasam sa se raceasca inainte de a le umple cu hummus, fasole batuta cu legume si salata de ciuperci cu maioneza vegetala.

mix de tartine de post

La final, asezam tartinele pe un platou si, dupa ce ne bucuram ca sunt atat de colorate si de frumusele, le putem savura intr-o zi de post sau intr-o zi oarecare. Pentru ca si intr-o zi banala de marti, de exemplu, meritam sa avem ceva colorat si savuros in farfurie si aperitivele vegetale Scandia Sibiu ne ajuta sa obtinem…fix asta 🙂 Sa va fie de cel mai bine!

mix de tartine de post

mix de tartine de post

mix de tartine de post

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.