Coltunasi cu gem si imaginatie

coltunasi cu gem

Ori de cate ori aud cuvantul “coltunasi”, gandul imi zboara la copilarie. Nu, in zona mea nu se faceau coltunasi, dar am mancat in toate taberele in care am fost si eram fascinate de ei. Reteta de azi, Coltunasi cu gem, nu este inspirata din copilaria mea, ci din jocurile copilariei – mai tineti minte cat “gateam” cand eram mici? Una dintre cele mai dragi jucarii a fost setul de vasute de gatit, din plastic, pe care mi l-a adus mama din Rusia. Aveam undeva la 5-6 ani cand am deschis cutia plina cu tigai, vasute si chiar un mini aragaz din plastic. Am “gatit” in ele placintele din noroi, supa de frunze din gardul viu, ciorba de papadii, tocanita de flori de musetel, ceai de pietricele. Da, probabil ca de acolo a inceput pasiunea mea pentru gatit, de la setul de vasute de plastic 🙂

coltunasi cu gem

Aceeasi bucurie pe care am simtit-o la 5 ani am simtit-o si acum alaturi de Luca, cand am deschis impreuna cutia de super-plastilina 🙂 Noua gama Play-Doh Kitchen Creations este jucaria perfecta pentru mini-bucatarii-aspiranti, care stau mereu alaturi de noi in bucatarie si ne cer “o bucatica de aluat” sa faca si ei “ceva bun”. Ei bine, acum pot crea in voie orice bunatati din pasta de modelat!

Seturile disponibile in magaizne sunt Mania Taiteilor, pentru micutii pasionati de paste, Gratarul cu burger pentru viitorul sef al gratarelor, Plita pentru gatit pentru mini-gospo-dive, Castelul de inghetata si Fabrica de inghetata pentru sezonul de vara, Petrecerea cu tort, Prajiturele colorate pentru petreceri reusite cu prietenii si papusile dar si Unelte de bucatarie cu toate cele necesare pentru un viitor mini-master-chef 🙂

coltunasi cu gem

Voi stiti cat de mult cred in activitatile parinte-copil. Cred atat de mult incat prima mea carte de bucate s-a numit “De’a bucatarii” si a fost conceputa pe ideea de a gati alaturi de copiii nostri. Iar pentru cei mici, seturile de super-plastilina Play-Doh Kitchen Creations ofera nu doar usa spre creativitate, dar si timp pretios alaturi de parinti. Tu gatesti, pentru ca esti mami si “asa trebuie”. El gateste alaturi de tine legume si dulciuri din pasta de modelat. Radeti si va jucati impreuna, iar el isi dezvolta imaginatia, rabdarea, abilitatile. Ce poate fi mai drag si mai frumos decat amintirile acestea?

coltunasi cu gem

[box type=”alert” size=”large” style=”rounded”]Play-Doh – Deschide cutia cu imaginatie si creeaza retete delicioase[/box]

Inspirata de noile seturi Play Doh am gatit azi pentru voi reteta de Coltunasi cu gem. Voi, mamicile, pregatiti coltunasi deliciosi, cei mici pot pregati aceeasi coltunasi din super-plastilina si toata lumea se distreaza in bucatarie! Si pentru ca distractia sa fie completa, Play-Doh a lansat o provocare simpatica prin care puteti castiga electrocasnice Philips care nu trebuie să lipseasca din nicio bucatarie, dar si rezerve de super-plastilină Play-Doh pentru un an de zile. Ce trebuie sa faceti? Sa cumparati orice set Play-Doh Kitchen Creations cu abtibild promotional din magazinele partenere si sa introduceti codul unic de pe acesta pe imaginatielajoaca.ro. Mai multe detalii puteti afla chiar de pe site-ul de campanie.

coltunasi cu gem

Ingrediente pentru 24 Coltunasi cu gem:

  • 350g faina
  • 2 oua
  • un praf sare
  • 3-4 linguri de ulei
  • 150ml apa
  • 100g magiun de prune
  • un ou pentru uns
  • zahar pudra pentru garnisit

coltunasi cu gem
Punem toate ingredientele in robotul de bucatarie si amestecam pana avem un aluat bine legat. Daca framantam cu mana, punem faina intr-un castron, facem o gropita in mijloc si punem restul ingredientelor. Framantam pana aluatul se strange intr-o bila. Daca aluatul este prea moale, mai punem putina faina. Daca e prea tare, adaugam apa, lingurita cu lingurita pana obtinem un aluat elastic, de consistenta dorita.  Invelim aluatul in folie alimentara si il dam la rece minim 30 de minute. Lucram cu jumatate din cantitatea de aluat o data. Intindem aluatul intr-o foaie subtire, de 2-3 mm, pe planseta pudrata cu faina. Decupam cercuri de aluat.

coltunasi cu gem

Umplem fiecare coltunas cu magiun (cca ½ linurita). Folosim forma speciala pentru a forma coltunasii. Cei mici vor avea si in setul de Play-Doh o mini forma de coltunasi! Daca nu aveti o astfel de forma, inchideti coltunasii folosind o furculita.

coltunasi cu gem

Punem o oala mare cu apa la fiert. Punem si un praf de sare in apa. Fierbem coltunasii 12-15 minute sau pana se ridica la suprafata. Ii puteti servi asa sau ii puteti da la cuptor, asa cum am facut eu, pentru o varianta mai aurie si mai crocanta. Asezam coltunasii in tava, pe hartie de copt, ii ungem cu ou pe toate partile folosind o pensula de patiserie. Coacem coltunasii 10 minute la 200°C, timp in care ii intoarcem o data, ca sa se rumeneasca uniform.

coltunasi cu gem

Lasam ai nostri coltunasi cu gem sa se raceasca putin inainte de a-i pudra cu zahar vanilat. Sunt absolut deliciosi! Iar coltunasii facuti de cei mici din pasta de modelat, vor fi cu siguranta adorabili! Nu uitati sa inscrieti codul unic de pe abtibildele roz prezente pe cutiile Play-Doh, pe imaginatielajoaca.ro! Spor la castigat premii faine si sa va fie de cel mai bine reteta de Coltunasi cu gem!

coltunasi cu gem

coltunasi cu gem

 

4 Comments

  1. Simplu,usor de facut,motiv pentru care ii voi face chiar astazi.
    Multumesc!

  2. Imi poti spune daca ii pui la cuptor dupa ce ii fierbi? nu am inteles exact daca sunt fierti sau nu pusi la cuptor

    • Este mentionat in text: Punem o oala mare cu apa la fiert. Punem si un praf de sare in apa. Fierbem coltunasii 12-15 minute sau pana se ridica la suprafata. Ii puteti servi asa sau ii puteti da la cuptor, asa cum am facut eu, pentru o varianta mai aurie si mai crocanta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.