Prajitura cu morcovi

prajitura cu morcovi

Pentru ca am o pasiune pentru carrot cake, il incerc in toate restaurantele care il au in meniu si, bineinteles, il gatesc si acasa foarte foarte des. Intr-o bucatarie ca a mea, unde 90% din timp se incearca retete noi, sa spui despre o reteta ca “o repet foarte foarte des”…e mare lucru! Pana acum, reteta preferata de carrot cake a fost ACEASTA dar, incepand de azi, clasamentul sta altfel. De azi, Prajitura cu morcovi a carei reteta o veti citi mai jos a surclasat orice alta reteta de Prajitura cu morcovi.

prajitura cu morcovi

De ce e atat de speciala reteta de azi de Prajitura cu morcovi?
  • Am folosit ulei de cocos in loc de uleiul de floarea soarelui. Este o schimbare care aduce doua beneficii prajiturii: o face super umeda si ii da o aroma de cocos care face TOATA diferenta. Desigur, puteti folosi si ulei normal, de floarea soarelui, nu zic nu. Dar va rog mult sa incercati si varianta cu ulei de cocos, va asigur ca NU o sa regretati!
  • Avem un ingredient nou pe care l-am adaugat azi: ananasul! Am folosit anans in conserva de la Dole, care este de departe cel mai bun ananas pe care il gasiti in magazine la noi. Are un gust absolut perfect. Aveti optiunea de a aduga bucatile de ananas intregi, impreuna cu siropul din conserva. Saaaau, puteti sa faceti cum am facut eu: am dat continutul conservei prin bleder si a rezultat un piure de ananas pe care l-am pus in Prajitura cu morcovi. Diferenta este nu doar de textura ci si de aroma, pentru ca piureul de ananas se “imprastie” in toata prajitura. De aici aroma deosebita, in combinatie cu uleiul de cocos.
  • La capitolul arome, avem o combinatie excelenta: scortisoara, nucsoara, cuisoare, ghimbir, vanilie. Ce poate fi rau?
  • Urmeaza apoi “adaosurile” din Prajitura cu morcovi. Desigur, adaosurile sunt optionale si le puteti omite. Dar…de ce ati face asta? O canita de migdale taiate grosier si o canita de amestec de stafide, merisoare si goji. Acest amestec de fructe uscate il gasiti la Lidl sau il puteti prepara voi. Goji, veti spune? Da! Goji! Si stafide si merisoare. Raspunsul lui Luca la toate aceste “adaosuri”? “Nu stiu ce-ai pus in prajitura asta, da-i cea mai buna din viata mea de 9 ani! “
  • Crema de branza este, desigur, optionala si ea. Veti spune ca sunt calorii inutile. Adevarul este ca Prajituracu morcovi este atat de umeda incat pare insiropata, deci o crema nu ar fi neaparat necesara. Dar logica mea este: daca tot am pus atatea arome, daca ne-am dat peste cap cu anans si ulei de cocos si migdale…de ce nu am transforma prajitura intr-un deliciu ABSOLUT? Am facut o combinatie de crema de branza natur, mascarpone, zahar pudra si vanilie. Rezultatul? Am fost intrebata daca as putea vinde crema la borcan! 🙂

prajitura cu morcovi

Si…inca ceva despre Prajitura cu morcovi!
  • Un alt MARE secret este zaharul brut Moscavado nerafinat de la Solaris. De cand l-am descoperit il folosesc in retetele mele si se simte o diferenta considerabila. Are o aroma inconfundabila de caramel si melasa. Este perfect atat pentru cafeaua de dimineata cat si in retete ca cea de azi. Cristalele lui se imbina intre ele si zaharul are o consistenta pastoasa. Vi-l recomand din tot sufletul!
  • Da, stiu. De 7 paragrafe nu fac altceva decat sa descriu o Prajitura cu morcovi de parca este descoperirea secolului. Sincer? Pentru mine, chiar este! De cand am gatit-o prima data si pana cand ajung azi sa public reteta pe blog, a fost repetata de 2 ori. A fost la fel de apreciata de fiecare data. Deci da, ma simt de parca as fi descoperit “gaura de la macaroana” in materie de carrot cake.
  • Am copt prajitura intr-un vas de 20x30cm si a iesit de inaltimea pe care o vedeti in poze. Puteti sa o coaceti si in forma rotunda, de 20cm diametru si apoi sa o taiati in 2, pentru a o transforma in tort. Asta pentru ocazii festive. Pentru Prajitura cu morcovi de zi cu zi, aveti incredere in mine: un blat pefect si un strat generos de crema, rezolva problema rapid si eficient.
  • In ciuda faptului ca este “prjitura tuturor prajiturilor cu morcovi”, nu aveti nevoie de ustensile speciale. Totul s-a intamplat intr-un singur bol imens. Nici macar nu am amestecat cu mixerul, doar cu telul si spatula. Mai aveti nevoie si de-o razatoare si, foarte important, incercati sa folositi morcovi tineri, cei pe care ii cumparati in legatura. Sunt mult mai dulci si mai aromati si diferenta se simte in prajitura.

prajitura cu morcovi

Ingrediente pentru Prajitura cu morcovi:

  • 5 oua
  • 250g zahar brun
  • 200ml ulei (de cocos, topit sau ulei de floarea soarelui)
  • miezul de la o pastaie de vanilie
  • 350g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • ½ lingurita sare
  • 2 lingurite scortisoara
  • cate 1 lingurita din fiecare: cuisoare macinata, nucsoara, ghimbir
  • 250g piure de ananas
  • 100g migdale taiate grosier (sau nuci, caju, fistic)
  • 100g amestec de stafide, merisoare, goji (sau doar stafide)
  • 200g morcovi dati pe razatoare (cca 4 morcovi)

Ingrediente pentru crema Prajitura cu morcovi:

  • 250g crema de branza natur
  • 200g mascarpone
  • 150g zahar pudra (sau dupa gust)
  • miezul de la o jumatate de pastaie de vanilie

prajitura cu morcovi

Mod de preparare Prajitura cu morcovi

  1. Prajitura cu morcovi se pregateste in 3 pasi simpli: ingrediente umede + amestecul de faina + adaosurile. Astfel, mai intai incingem cuptorul la 180°C si ungem vasul cu unt si hartie de copt. Intr-un bol incapator amestecam ouale, zaharul brun, uleiul (daca folositi ulei de cocos, il totpiti inainte), miezul de la pastaia de vanilie. Trebuie sa aveti un amestec omogen. Puteti amesteca cu telul sau cu mixerul.
  2. Peste amestecul de oua, cernem faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, condimentele. Amestecam din nou, cat sa fie bine incoporporate ingredientele si sa avem o compozitie omogena, lucioasa.
  3. Adaugam morcovii dati prin razatoare, fructele uscate, migdalele sau nucile, piureul de anans. Pentru piure-ul de ananas dam prin blender 250g ananas din conserva. Nimic mai simplu.
  4. Amestecam totul si turnam compozitia in tava pregatita. Prajitura cu morcovi se coace 45-60 minute sau pana e bine rumenita si trece testul scobitorii. Dupa 30 deminute de coacere, scoatem prajitura din cuptor, acoperim marginile cu folie de aluminiu si o dam din nou la cuptor. Asta ne ajuta sa avem o prajitura coapta foarte bine la mijloc, fara a avea insa marginile arse.
  5. Lasam Prajitura cu morcovi sa se raceasca foarte bine inainte de a pune crema. Pentru crema, amestecam bine crema de branza (scursa de eventualul zer) mascarponele, zaharul pudra si vanilie. Puteti folosi si zahar pudra vanilat, in acest caz nu mai agaudati si miezul pastaii de vanilie. Intinde crema peste prajitura rece si dam totul la rece cel putin o ora inainte de a felia Prajitura cu morcovi. 

Word imi spune ca am scris pana in acest moment 1128 cuvinte. Toate despre reteta de Prajitua cu morcovi. Sper ca e un argument suficient de bun ca sa incercati reteta! 🙂 Vorbind la modul cel mai serios, ar mai trebui alte 1128 cuvinte pentru a-I face cu adevarat cinste pentru ca da, este chiar atat de buna! Delicioasa! Super moist and delicious, cum ar zice americanii! Va rog sa incercati reteta si laudele…le astept in comentarii 🙂 Am glumit! Sa va fie de cel mai bine si va pupa gospo!

prajitura cu morcovi

P.S. Nu uitati ca va asteptam pe Facebook in GRUPUL GOSPO-DIVELOR (click pe text pentru a deveni membru) cu idei noi de retete si peste 17.000 de gospodine prietenoasa, gata sa tea jute cu sfaturi de tot felul!

 

 

 

 

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*