Gogosi cu smantana

Dragi gospo-dive, azi sarbatorim Saptamana Romaneasca la Lidl cu o reteta de la Buni Sia citire – Gogosi cu smantana! Saptamana romaneasca este, cu siguranta, una dintre saptamanile mele preferate din magazinele LIDL! Nu doar datorita produselor dragi mie (magiunul de prune, carnatii la garnita, pasta de jumari sau branza de burduf), ci mai ales datorita amintirilor pe care mi le trezeste. Oricat suntem de “moderni”, oricat de mult ne share-uim viata pe Facebook sau alte retele de socializare, “cei 7 ani de acasa” sunt cei care ne-au format, cei care ne-au lasat cele mai profunde si de nesters amintiri. Iar pentru mine, produsele Camara Noastra inseamna copilaria mea draga, alaturi de tata pe care l-am avut alaturi doar 8 ani (dar cei mai dragi 8 ani), de bunicii materni, de fratele meu, de mama si mai ales de momentele faine petrecute impreuna in jurul mesei.

gogosi cu smantana

Noi nu le spuneam “carnati la garnita” ci “friptura de porc”, dar nu o sa uit niciodata borcanul de 5 litri, cu untura din aia portocalie de la paprika si bucati de carnat de casa si carnita frageda de porc. Bucurie mai mare decat sa cauti cu lingura carnea si carnatii in borcanul imens sau sa iti ungi o felie sanatoasa de “pita cu untura si cu ceapa”…greu de imaginat! Noi nu ii spuneam branza de burduf, ci “branza framantata” si cand Buni o amesteca cu un pic de smantana si cozi de ceapa verde pentru cele mai cele placinte…

Iar magiunul de prune Camara Noastra imi aduce aminte de verile tarzii si culesul prunelor, de agitatia din curte, cand se imparteau sarcinile: care la cazanul pentru tuica, care la operatiunea “silvoit”, pentru ca asa se numeste in Ardeal maginul de prune gros, fara pic de adaos de zahar, numa bun in aceleasi placinte pe lespede de care va spuneam mai sus 🙂 Dulceata de trandafiri? N-a fost niciodata o preferata a lui Buni, deci n-a pregatit-o prea des, dar eu am prins drag de ea din cartea copilariei mele – La Medeleni, unde Profira, fata in casa, le aducea mereu copiilor “chiseaua cu dulceata de trandafiri”!

gogosi cu smantana

Azi va arat insa o reteta de la Buni Sia – Gogosi cu smantana, pe care ea desigur ca nu a denumit-o asa 🙂 Pentru ea sunt gogosi si punct. Pentru ea nu se taie cu o “forma rotunda de 2-3 cm”, ci se taie cu paharul. Pentru ea nu exista “amestecam 3 oua, 500g faina, 200g smantana”. Pentru ea faina este “cat cuprinde”, “cata ia aluatu’”, smantana este “cata trebe, 2-3 linguri cu varf”, ouale sunt “apoi depinde de cate gogosi vrei sa faci”. Dar eu ii cunosc “limbajul culinar” si cantitatile aproximate si, pe deasupra, mai sunt si o “bucatareasa moderna” care are cantar de bucatarie “din ala digital”, deci le-am transcris pe toate in reteta de azi – Gogosi cu smantana.

gogosi cu smantana

Tot ce trebuie sa stiti despre reteta de Gogosi cu smantana

  • aluatul este un aluat moale, fraged. Il intindeti insa foarte usor, daca pudrati multa faina pe masa si pe aluat.
  • puteti coace gogosile in cuptor, pentru o varianta mai light a retetei, in tava tapetata cu hartie de copt. Dar, sincer, reteta aceasta are famecul ei si gustul aparte doar daca prajiti gogosile in baie de ulei.
  • stim ca uleiul e bine incins daca punem o bucatica de aluat si sfaraie imediat. Gogosile se prajesc la foc mediu spre mic, ca sa ne asiguram ca se fac si la interior, nu doar crusta.
  • desigur ca Buni punea toate gogosile intr-un “vailing” (vas mare, adanc lighean folosit in bucatarie) si le pudra cu zahar. Desigur! Voi puteti face exact ca ea sau sa le aranjati intr-un “plating” contemporan, cu smantana si dulceata. Cum vrea sufletul vostru, asa sa faceti! Eu am ales sa le servesc celor dragi alaturi de smantana si dulceata de trandafiri, o dulceata fina si aromata.
  • aluatul se poate reframanta, intinde din nou si retaia gogosi, deci nimic nu se isoreste. Din cantitatile date in reteta, ies in jur de 50-60 gogosi.
  • puteti alege sa faceti mini gogosi, cum am facut eu sau le puteti decupa cu un pahar mai mare. Important este insa sa intindeti aluatul in foaie subtire, de cca 1-1.5 cm grosime, ca sa fim siguri ca se fac si la interior.

gogosi cu smantana

Ingrediente 50-60 bucati Gogosi cu smantana

  • 450-500g faina Castello
  • un pliculet praf de copt Castello
  • un praf de sare Castello
  • miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
  • 3 oua
  • 200g smantana Camara Noastra (sau smantana Pilos, 20% grasime)
  • 2 linguri ulei Vita D’Or
  • ulei de floarea soarelui Vita D’Or pentru prajit
  • dulceata de trandafiri Camara Noastra, pentru servit
  • zahar pudra Castello pentru garnisit

gogosi cu smantana

Amestecam foarte bine toate ingredientele pana avem un aluat moale, dar care nu este lipicios. Lucram cu aluatul pe masa foarte bine pudrata cu faina. Intindem aluatul intr-o foaie de cca 1-1.5 cm grosime. Decupam gogosile folosind o forma rotunda, de 2-3 cm diametru. Incingem uleiul si prajim gogosile in baie de ulei, pana sunt frumos rumenite pe ambele parti. Le intoarcem des cu o paleta, ca sa ne asiguram ca se prajesc uniform. Scoatem gogosile pe hartie de bucatarie, pentru a absorbi excesul de ulei. Dupa ce se odihnesc putin, le pudram cu zahar sau le servim alaturi de smantana si dulceata, exact ca pe Papanasi (click pentru reteta de Papanasi cu smantana si dulceata).

gogosi cu smantana

“Gogosi cu smantan”a este o reteta rapida, usor de pregatit si absolut delicioasa! Puteti sa tineti aluatul la frigider pentru o zi, asa ca nu e musai sa prajiti toate gogosile o data. Cu atat mai mult cu cat sunt mai bune proaspete, caldute. Sa va fie de cel mai bine! Sper ca va bucurati de produsele Camara Noastra din Saptamana Romaneasca, niste produse atat de pline de amintiri!

gogosi cu smantana

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.