Supa de oase

Supa de oase este ceea ce putem numi un super-aliment, foarte bogata in substante nutritive. Vrei sa inveti si tu cum sa pregatesti supa de oase acasa? Atunci ramai alaturi de gospo-diva ta preferata! Azi iti raspund la intrebarea “Cum face supa de oase” si iti dezvalui toate secretele mele!

supa de oase

De ce Supa de oase este un super-aliment?

 

  • Colagenul din oase! Pentru ca oasele fierb la foc foarte foarte mic pentru foarte foarte mult timp, colagenul din oase este eliberat in supa si o transforma intr-o “bomba” de proteine, antioxidanti, amino-acizi.
  • Vitamine si minerale! Calciu, magneziu, fosfor…sunt doar cateva!
  • Sistemul divestiv si imunitar iti vor multumi! Supa de oase iti ajuta sistemul imunitar in lupta cu infectiile si ajuta extraordinar de mult digestia. Este un adevarat medicament in sezonul rece!
  • Frumusete, frumusete! Pe langa faptul ca raceala sta departe de tine, supa de oase iti ajuta unghiile, parul, pielea, oasele si dintii!

 supa de oase

Ce trebuie sa stii despre reteta de Supa de oase?

  • pentru a face supa de oase poti folosi orice oase, chiar si tacam de pui. Poti incerca o delicioasa supa de coada de vitel, coaste, oase cu maduva, oase de miel etc.
  • va spuneam mai sus ca supa de oase, fiarta foarte incet si pentru foarte mult timp, scoate tot ce e mai bun din oase, toate substantele nutritive. Ei bine, la fel scoate si substantele cu care au fot hranite animalele de la care provin oasele respective, asa ca e important sa faceti o supa de oase din carne de provenienta controlata, certificate bio, dintr-o sursa de incredere de la tara etc
  • eu personal nu pun sare in supa de oase, prefer sa o sarez in momentul in care o folosesc si in functie de reteta la care urmeaza sa o folosesc. O sarez doar cand stiu ca o vom consuma ca atare. Sarez insa oasele inainte de a le da la cuptor si sarea aceasta da o aroma subtila supei
  • faptul ca rumenim foarte bine oasele la cuptor ne ajuta supa de oase in cee ace priveste aroma si culoarea, deci nu sariti acest pas important
  • nu va faceti griji pentru otet, el nu se simte in supa. Rolul lui este de a extrage si mai multe substante nutritive din oasele folosite la supa
  • supa de oase este ideal sa fiarba 24 de ore la foc foarte foarte mic (sau in slow cooker). Da, este nevoie de minim 24 de ore pentru o supa de oase concentrata si cu adevarat plina de substante nutritive. Desigur, si o supa de oase fiarta 15-18 ore va fi delicioasa, dar cu cat fierbe mai mult, este cu atat mai bine: supa este mai concentrata si mai sanatoasa. Eu am fiert supa pe care o vedeti aici 36 de ore in slow cooker, pe low.

supa de oase

  • supa de oase trebuie scursa foarte bine printr-o sita foarte deasa si tifon, pentru a fi cat mai limpede. Apoi, o puteti lasa sa se raceasca. Va face o crusta foarte groasa de grasime, in functie bineinteles, de oasele folosita. Cand supa este rece, crusta de grasime se poate inlatura foarte simplu. Puteti folosi aceasta grasime la gatit, exact ca pe untura. Este foarte aromata si va da aroma ei mancarii in care o folositi.
  • puteti congela supa de oase in pungute, astfel incat sa o aveti oricand la indemna. O idee excelenta e sa congelati supa de oas ein tavita pentru cuburi de gheata, astfel incat sa puteti “arunca” 1-2 cuburi de supa in mancare, pentru super-extra-uber-mega aroma
  • daca nu aveti slow-cooker, nu va faceti griji, puteti face supa de oase si pe foc, la flacara foarte foarte mica. Trebuie sa incetepti cu o cantitate foarte mare de apa si fierbeti supa tot asa, 18-36 de ore, pana apa se reduce si aveti o supa foarte concentrata. De exemplu, daca incepeti cu 6-7 litri de apa, veti obtine la final cca 1 litru de supa.
  • avantajul slow-cooker-ului in cazul retetei de supa de oase este ca apa nu scade deloc, supa nu ajunge niciodata sa clocoteasca, doar fierbe foarte foarte domol. Asa ca, dupa ce puneti legumele si oasele, puteti umple vasul pana sus, nu va da pe langa, nu va faceti griji.

Ingrediente pentru 2-3 litri Supa de oase:

  • 1,5kg oase de vita
  • 3 morcovi
  •  3 tije de telina
  •  o ceapa
  •  o bucata telina
  •  o radacina de pastarnac
  •  o radacina de patrunjel
  •  1-2 frunze dafin
  •  2 linguri otet de mere
  •  3,5-4 litri apa

supa de oase

Incingem cuptorul la 220°C sau la treapta cea mai inalta. Spalam bine oasele, le asezam in tava pe hartie de copt, le saram si le coacem o ora. In acest timp, intoarcem oasele de 2 ori, pentru a se rumeni uniform.

Intre timp, pregatim legumele, pe care le curatam, le taiem in bucati mari si le punem in slow cooker. Cand oasele sunt fierte, le punem peste legume, turnam apa, adaugam otetul de mere si foaia de dafin. Setam slow cooker-ul pe functia low, timp de 18-36 de ore.

Cand supa are culoare si consistenta pe care le dorim, scoatem bucatile mari (legumele, carnea). Le punem intr-o sita cu tifon si le apasam foarte bine cu o spumiera, pentru a recupera si ultima picatura de supa. Strecuram foarte bine supa prin tifon, apoi o punem intr-o oala curata. Nu e nevoie sa puneti capac oalei, pentru ca, asa cum va spuneam mai sus, grasimea din supa se ridica la suprafata, se intareste si face o bariera protectoarei supei de oase.

Stiu ca este un articol luuuung, dar nu lasati asta sa va sperie! Supa de oase se face foarte usor, mai ales in slow cooker si este o comoara la casa oricarei gospo-dive! Si, acum ca am invatat sa o pregatim, urmeaza o reteta de pasta de mici facuta in casa, la care folosim delicioasa supa de oase! Sa va fie de cel mai bine!

supa de oase

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*