Supa de oase

Supa de oase este ceea ce putem numi un super-aliment, foarte bogata in substante nutritive. Vrei sa inveti si tu cum sa pregatesti supa de oase acasa? Atunci ramai alaturi de gospo-diva ta preferata! Azi iti raspund la intrebarea “Cum face supa de oase” si iti dezvalui toate secretele mele!

supa de oase

De ce Supa de oase este un super-aliment?

 

  • Colagenul din oase! Pentru ca oasele fierb la foc foarte foarte mic pentru foarte foarte mult timp, colagenul din oase este eliberat in supa si o transforma intr-o “bomba” de proteine, antioxidanti, amino-acizi.
  • Vitamine si minerale! Calciu, magneziu, fosfor…sunt doar cateva!
  • Sistemul divestiv si imunitar iti vor multumi! Supa de oase iti ajuta sistemul imunitar in lupta cu infectiile si ajuta extraordinar de mult digestia. Este un adevarat medicament in sezonul rece!
  • Frumusete, frumusete! Pe langa faptul ca raceala sta departe de tine, supa de oase iti ajuta unghiile, parul, pielea, oasele si dintii!

 supa de oase

Ce trebuie sa stii despre reteta de Supa de oase?

  • pentru a face supa de oase poti folosi orice oase, chiar si tacam de pui. Poti incerca o delicioasa supa de coada de vitel, coaste, oase cu maduva, oase de miel etc.
  • va spuneam mai sus ca supa de oase, fiarta foarte incet si pentru foarte mult timp, scoate tot ce e mai bun din oase, toate substantele nutritive. Ei bine, la fel scoate si substantele cu care au fot hranite animalele de la care provin oasele respective, asa ca e important sa faceti o supa de oase din carne de provenienta controlata, certificate bio, dintr-o sursa de incredere de la tara etc
  • eu personal nu pun sare in supa de oase, prefer sa o sarez in momentul in care o folosesc si in functie de reteta la care urmeaza sa o folosesc. O sarez doar cand stiu ca o vom consuma ca atare. Sarez insa oasele inainte de a le da la cuptor si sarea aceasta da o aroma subtila supei
  • faptul ca rumenim foarte bine oasele la cuptor ne ajuta supa de oase in cee ace priveste aroma si culoarea, deci nu sariti acest pas important
  • nu va faceti griji pentru otet, el nu se simte in supa. Rolul lui este de a extrage si mai multe substante nutritive din oasele folosite la supa
  • supa de oase este ideal sa fiarba 24 de ore la foc foarte foarte mic (sau in slow cooker). Da, este nevoie de minim 24 de ore pentru o supa de oase concentrata si cu adevarat plina de substante nutritive. Desigur, si o supa de oase fiarta 15-18 ore va fi delicioasa, dar cu cat fierbe mai mult, este cu atat mai bine: supa este mai concentrata si mai sanatoasa. Eu am fiert supa pe care o vedeti aici 36 de ore in slow cooker, pe low.

supa de oase

  • supa de oase trebuie scursa foarte bine printr-o sita foarte deasa si tifon, pentru a fi cat mai limpede. Apoi, o puteti lasa sa se raceasca. Va face o crusta foarte groasa de grasime, in functie bineinteles, de oasele folosita. Cand supa este rece, crusta de grasime se poate inlatura foarte simplu. Puteti folosi aceasta grasime la gatit, exact ca pe untura. Este foarte aromata si va da aroma ei mancarii in care o folositi.
  • puteti congela supa de oase in pungute, astfel incat sa o aveti oricand la indemna. O idee excelenta e sa congelati supa de oas ein tavita pentru cuburi de gheata, astfel incat sa puteti “arunca” 1-2 cuburi de supa in mancare, pentru super-extra-uber-mega aroma
  • daca nu aveti slow-cooker, nu va faceti griji, puteti face supa de oase si pe foc, la flacara foarte foarte mica. Trebuie sa incetepti cu o cantitate foarte mare de apa si fierbeti supa tot asa, 18-36 de ore, pana apa se reduce si aveti o supa foarte concentrata. De exemplu, daca incepeti cu 6-7 litri de apa, veti obtine la final cca 1 litru de supa.
  • avantajul slow-cooker-ului in cazul retetei de supa de oase este ca apa nu scade deloc, supa nu ajunge niciodata sa clocoteasca, doar fierbe foarte foarte domol. Asa ca, dupa ce puneti legumele si oasele, puteti umple vasul pana sus, nu va da pe langa, nu va faceti griji.

Ingrediente pentru 2-3 litri Supa de oase:

  • 1,5kg oase de vita
  • 3 morcovi
  •  3 tije de telina
  •  o ceapa
  •  o bucata telina
  •  o radacina de pastarnac
  •  o radacina de patrunjel
  •  1-2 frunze dafin
  •  2 linguri otet de mere
  •  3,5-4 litri apa

supa de oase

Incingem cuptorul la 220°C sau la treapta cea mai inalta. Spalam bine oasele, le asezam in tava pe hartie de copt, le saram si le coacem o ora. In acest timp, intoarcem oasele de 2 ori, pentru a se rumeni uniform.

Intre timp, pregatim legumele, pe care le curatam, le taiem in bucati mari si le punem in slow cooker. Cand oasele sunt fierte, le punem peste legume, turnam apa, adaugam otetul de mere si foaia de dafin. Setam slow cooker-ul pe functia low, timp de 18-36 de ore.

Cand supa are culoare si consistenta pe care le dorim, scoatem bucatile mari (legumele, carnea). Le punem intr-o sita cu tifon si le apasam foarte bine cu o spumiera, pentru a recupera si ultima picatura de supa. Strecuram foarte bine supa prin tifon, apoi o punem intr-o oala curata. Nu e nevoie sa puneti capac oalei, pentru ca, asa cum va spuneam mai sus, grasimea din supa se ridica la suprafata, se intareste si face o bariera protectoarei supei de oase.

Stiu ca este un articol luuuung, dar nu lasati asta sa va sperie! Supa de oase se face foarte usor, mai ales in slow cooker si este o comoara la casa oricarei gospo-dive! Si, acum ca am invatat sa o pregatim, urmeaza o reteta de pasta de mici facuta in casa, la care folosim delicioasa supa de oase! Sa va fie de cel mai bine!

supa de oase

14 Comments

  1. Manea Oana

    Salutare,
    Trebuie sa recurg și eu la aceasta zeama de oase, fiindu i necesară băiatului meu(intoleranta la proteina animala). Se pare că doar aceasta zeama adăugată în mâncăruri ii asigură proteina și nutrienți pe care nu ii asimileaza.
    As vrea sa te întreb dacă zeama aceasta devine gelatinoasa la un momentdat, având în vedere că nu scade apa deloc. (Eu mă gândesc acum la răcituri ).Medicul mi a explicat că e f important sa devină gelatinoasa …sunt în căutarea unui slowcooker!

  2. Buna Teo,
    Nu am mai facut niciodata aceasta supa si nici nu am slow cooker, cu toate astea, vreau sa fierb oasele minim 12 ore, de preferat 24. Imi este frica ca as putea imbiba casa cu mirosul de oase sau as putea avea probleme cu cratita daca fierb atat de mult. Cateva sfaturi pentru o novice?

    • Buna, Diana. Nu vor fi probleme cu oala, trebuie sa fierbi la foc mic, mic. Cat despre miros…aerisit bine. Este singura solutie 🙂

  3. Alina Dragutu

    Bună Teo,

    Am o o mica nedumerire, de ce punem la fiert și legumele de la început? Eu le pun cu 40 min înainte de a fi gata supa, ca să pot să le folosesc. Știam că nutrienții din legume se pierd cu cât sînt gătite mai mult.
    Multumesc,

    Alina D

    • Buna, Alina! Am facut supa la slow cooker. Legumele isi pastreaza toti nutrientii pentru ca nu se atinge o temperatura mai mare de 100 grade.

  4. Ce slow cooker imi recomandati?

    • Florin

      Magda, daca doresti, iti pot vinde un slow cooker excelent, identic cu cel pe care il folosesc si eu, cu vas ceramic in interior (atentie sporita la curatat), capacitate 6 litri, dupa parerea mea cele de 3-3,5 litri fiind prea mici pt asa ceva, cu 3 functii, respectiv low si high pt gatit si 1 functie pt a pastra preparatul cald, consum 315W/h (consuma in 8 ore de gatit cam cat consuma un fier de calcat intr-o ora), nou, sigilat la 150 lei…Daca esti interesata imi poti trimite mesaj la 0766622202.Este aproape identic cu cel de la altex, doar de capacitate mai mare iar vasul din interior nu-i din tabla aia neagra ceea ce eu cred ca-i mai sanatos asa) vezi: https://altex.ro/slow-cooker-russell-hobbs-cookathome-searing-22740-56-3-5-l-2-setari-gatit-mentinere-la-cald-tigaie-prajit-inox/cpd/CCV22740-56/

  5. Adina

    Buna Teo, super articol, merci mult!
    Am o intrebare, poate stii, cum anume pot sa pastrez supa aceasta mai multa vreme.
    Sterilizare? congelator? dar banuiesc ca la congelator se distrug toate alea.
    Merci mult pt orice sugestie.

  6. Roxana

    Buna!
    Se poate face aceasta supa la un cuptor electric unde putem seta temperatura dorita? Daca da, la ce temperatura ar trebui configurat?
    Multumesc

  7. Alexandra

    Oase de unde cumparam? Presupun ca cele din magazine nu sunt tocmai ok, iar la tara nu cunosc pe nimeni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.