Prajitura cu peltea si bezea

Prajitura cu gem si bezea este una dintre cele mai rapide, economice si delicioase prajituri de casa. Are gustul si mirosul copilariei si e atat de versatila! In varianta de azi, va las scrisa aici reteta de Prajitura cu peltea si bezea. Peltea? Da! Peltea de gutui de la doamna Eugenia.

prajitura cu gem si bezea

Toata vara, Andrei Aradits si Florin Dumitrescu au umblat prin tara-n lung si-n lat, in cautarea retetei perfecte. Descoperita de Cautatorii de Camari in Constanta, pelteaua de gutui a Eugeniei a ajuns pe rafturile Lidl din intreaga tara. Este o reteta produsa 100% in Romania, o gasiti acum in toate magazinele LIDL! Eu am folosit-o in reteta de azi – Prajitura cu peltea si bezea – alaturi de un blat pufos delicios si un strat generos de bezea cu nuci.

prajitura cu gem si bezea

Ce ar trebui sa stii despre reteta de Prajitura cu peltea si bezea?

  • in blat poti adauga 2 linguri de cacao sau poti imparti compozitia in jumatate: intr-o parte pui cacao si esenta de rom, in cealalta vanilie. Astfel poti face un blat marmorat prajiturii tale.
  • bezeaua poate fi simpla sau poti adauga nuca macinata. Nu uita insa: nuca se adauga doar la sfarsit, cand bezeaua e bine batuta si se incorporeaza cu o spatula. Altfel, bezeaua se taie din cauza uleiului din nuca.
  • tava in care am copt prajitura are 25x35cm
  • prajitura se taie numai cand e bine racita si neaparat cu un cutit umed, pentru a nu rupe bezeaua.
  • in loc de pelteaua de gutui poti folosi si magiunul Camara Noastra, care nu are adaos de zahar si il poti amesteca cu nuca macinata si putina esenta de rom. Puteti incerca si reteta de Cornuri cu magiun si nuca, sunt DELICIOASE!

prajitura cu gem si bezea

Ingrediente pentru o tava de Prajitura cu peltea si bezea:

  • 6 oua mari
  • 200g zahar + 150g zahar
  • 250g faina Castello
  • 250g unt Milbona
  • 1 pliculet praf de copt Castello
  • o lingura coaja de lamaie
  • miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
  • 250g peltea de gutui Camara Noastra
  • 100g nuci Alesto
  • o lingura zeama de lamaie
  • un praf de sare Castello

prajitura cu gem si bezea

Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si hartie de copt sau spray non-stick o tava de 25x35cm. Separam albusurile de galbenusuri. Tinem deoparte 3 albusuri pentru bezea.

Pentru blat batem spuma untul moale, la temperatura camerei cu 200g zahar, miezul de pastaia de vanilie, coaja de lamaie. Le batem cu mixerul la viteza mare, 5-7 minute, pana untul devine spumos si granulele de zahar aproape nu se mai simt. Adaugam cele 6 galbenusuri, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt. Amestecam. Separat, batem albusurile spuma si le adaudam in compozitie. Le incorporam cu spatula sau lingura de lemn, cu miscari de impaturire, pentru a nu scoate aerul din compozitie. Turnam aluatul obtinut in tava, il nivelam foarte bine. Dam tava la cuptor 18-20 minute.

prajitura cu gem si bezea

Peste blat punem pelteaua de gutui. Nivelam foarte bine. Separat, batem spuma cele 3 albusuri pe care le-am pus deoparte, cu zeama de lamaie si un praf de sare. Cand albusurile sunt spuma, adaugam cele 150g zahar, lingura cu lingura. Batem foarte bine cu mixerul, 12-15 minute sau pana avem o bezea tare. Adaugam nucile macinate si le incorporam cu ajutorul unei spatule. Punem bezeaua obtinuta peste stratul de peltea, nivelam. Dam din nou la cuptor, 18-20 minute sau pana bezeaua e usor rumenita.

prajitura cu gem si bezea

Prajitura cu peltea si bezea se pregateste foarte usor, nu va lasati induse in eroare de explicatiile mele luuuungi 🙂 Este doar pentru ca vreau sa ma asigur ca va iese cea mai buna prajitura si ca nu puteti gresi nimic! Sa va fie de cel mai bine!

prajitura cu gem si bezea

2 Comments

  1. Buna,Teo!
    Nu am inteles un lucru : 6 oua mari pe care le separi si in aluat pui la final cele 6 albusuri spuma…apoi mentionezi de cele 3 albusuri puse de.o parte. Adica punem doar 3 albusuri in blat si din restul de 3 batem bezeaua?

    • Salutare! Da, exact asa. Separam ouale si tinem deoparte 3 albusuri. Pe acestea le folosim la bezea, pe celelalte 3 le folosim la balt.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.