Paste cu legume Ratatouille

Perioada de post este intotdeauna dificila, mai ales in Postul Pastelui, care este un post lung si cu foarte putine dezlegari. Fasole, cartofi, zacusca, paine cu pate vegetal, toate sunt optiuni minunate pentru perioada postului. Dar, de la o vreme, ai impresia ca toate optiunile de retete de post s-au epuizat. In momentele acelea, desigur ca o ai pe Teo a ta, care are solutii! In primul rand, AICI gasesti intreaga colectie de RETETE DE POST (click pentru a accesa retetele). Iar in al doilea rand, am azi pentru tine o reteta speciala, care noua ne place foarte mult: PASTE CU LEGUME RATATOUILLE.

PASTE CU LEGUME RATATOUILLE – Ce este acela un “ratatouille”?

Paste? Cu legume? Paste cu legume ratatouille? Da da, sigur ca da! Si va explic tot ce trebuie sa stiti despre reteta noastra de azi. Ratatouille, un faimos preparat al bucatariei frantuzesti, a devenit cu atat mai faimos o data cu desenele animate Ratatouille, animate de simpatica rozatoare bucatar-sef. Ce este Ratatouille? Este o tocanita de legume taiate in bucati mai mari.

In dictionarul gastronomic Larousse scrie ca “puritanii sustin ca fiecare legume folosita in ratatouille trebuie gatita separat, apoi legumele se gatesc impreuna, pana au o consistenta fina si cremoasa. Astfel, fiecare leguma va avea, cu adevarat, gustul ei”. In realitate, din propriile mele experimente, eu prefer sa gatesc toate legumele impreuna si sa impreietenesc cu adevarat aromele legumelor si ierburilor aromatice. Iar in varianta noastra de azi – Paste cu legume ratatouille, avem cu adevarat o explozie de arome si texturi.

PASTE CU LEGUME RATATOUILLE – Tot ce trebuie sa stii despre reteta

Este un preparat in care se foloseste o singura tigaie: calim legumele pe rand, adaugam condimente si apoi fierbem pastele in sosul rezultat. Faptul ca fierbem pastele impreuna cu legumele ne ajuta sa avem un sos delicios si foarte cremos, datorita amidonului de pe paste.

La capitolul paste, am ales Penne Integrale din 100% grau dur de la Paste Baneasa. Pastele integrale au un indice proteic mai mare si un indice glicemic mai mic, se digera usor, sunt foarte hranitoare. In plus, isi pastreaza foarte bine forma la fiert, raman al dente, sunt delicioase si au un gust unic, usor afumat.

Ingrediente pentru 4 portii Paste cu legume Ratatouille

  • 300g penne integrale 100% grau dur
  • Paste Baneasa2 linguri ulei de masline
  • o ceapa alba taiata cubulete mai mari
  • 4-5 catei de usturoi
  • un dovlecel taiat cubulete
  • o vanata mica, taiata cubulete
  • un ardei gras rosu
  • un ardei gras galben
  • 300g pulpa de rosii sau rosii maruntite din conserva (cu tot cu suc)
  • 400ml apa
  • 2 linguri otet balsamic
  • 2 linguri ierburi aromatice de Provence
  • sare si piper dupa gust

Intr-o tigaie incapatoare, calim in uleiul de masline ceapa, ardeii si usturoiul, pana ceapa devine translucida.

Punem dovlecelul si vanata, le calim impreuna la foc mare, pana au o crusta frumoasa.

Adaugam restul ingredientelor: pastele, rosiile cu tot cu sucul din conserva, apa, condimentele, otetul. Fierbem totul la foc mediu, 13-15 minute sau pana pastele sunt facute pe gustul nostru (al dente sau mai bine fierte) si avem un sos cremos, bine legat.

Au iesit niste paste absolut suberbe, iar pennele integrale Baneasa au facut o treaba excelenta, au ramas al dente desi au fiert in sos si au facut sosul cremos si delicios. O reteta de post pe care vi-o recomand cu mare drag! Sa va fie de cel mai bine!

4 Comments

  1. Ce cantitate de rosii?
    Mulțumesc!

    • 300 g de rosii (pulpa, maruntite, passata). Toate merg la fel de bine, chiar si bulionul daca nu ai la indemana rosii.

  2. Iti multumesc Teo pentru aceasta reteta si pentru acest blog in general. De fiecare data merg la sigur cu retetele si gasesc mereu inspiratie aici. Iti multumesc, o duminica minunata 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.