Prajitura cu visine

Prajitura cu visine este una din prajiturile cu care am crescut. Doar ca Buni nu punea visine din compot, ci din visinata, dar asta e alta poveste 🙂 Este una dintre cele mai pufoase prajituri, pe care, desigur, o puteti coace si sub forma de chec. Chec marmorat cu visine, cum ar veni. Oricum ii spunem, desi in familia noastra circula sub denumirea de Prajitura cu visine, este un deliciu. Una din acele retete la care poti reveni oricand ti-e pofta de ceva dulce.

Cum se intampla lucrurile cand fac reteta de Prajitura cu visine? Pai foarte simplu: iau toate ingredientele din camara si din frigider. De ce? Pentru ca toate sunt ingrediente foarte accesibile, pe care le am mereu la indemana si fac parte din lista de aprovizionare saptamanala de la LIDL. In general iau de la Lidl toate tipurile de compot, ca sa le am la indemana pentru reteta de Tort Diplomat…apoi ajung de obicei in alte retete 🙂 Imi place foarte mult compotul de mandarine, perele Williams in compot, caisele si piersicile, dar mai ales compotul de visine Freshona.

Tot ce trebuie sa stii despre reteta de Prajitura cu visine

  • O poti pregati sub forma de prajitura, intr-o forma de 20-22cm diametru, pentru a fi inalta si aspectuoasa.
  • O poti pregati si in forma de chec, adaptand timpul de coacere.
  • Poti folosi si alte fructe in locul visinelor, insa este important sa le treci prin faina inainte, ca sa nu se lase pe fundul tavii.
  • Prajitura cu visine este gata cand trece testul scobitorii.
  • Poti varia proportiile folosite: eu am pus cacao in 2/3 din aluat, pentru ca ne place mai mult gustul cu ciocolata. Dar poti pune si mai putina cacao, in doar 1/3 din compozitie, daca iti place mai mult prajitura cu vanilie.
  • Daca omiti fructele, poti folosi aceasta reteta si pentru un blat de tort delicios, care nici macar nu trebuie insiropat.
  • Poti inlocui cele 250g unt si 250ml ulei de floarea soarelui.

Ingrediente Prajitura cu visine (forma de 20cm)

  • 4 oua mari
  • 200g zahar Castello
  • 200g faina Castello
  • 250g unt Milbona
  • 40g cacao Castello
  • miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
  • o lingura esenta de rom Castello
  • un pliculet praf de copt Castello
  • un praf sare Castello
  • un borcan compot de visine Freshona

Incingem cuptorul la 180°C. Tapetam cu unt si faina o tava rotunda de 20 cm diametru sau o forma pentru chec. Separam ouale. Frecam galbenusurile cu zaharul si vanilia, 10-15 minute, cu mixerul la viteza mare, pana isi dubleaza volumul si nu se mai simt granulele de zahar. Adaugam untul topit si amestecam. Adaugam faina, praful de copt, sarea. Separat, batem albusurile spuma. Adaugam albusurile peste compozitie, le incorporam folosind spatula, cu miscari de impaturire, de sus in jos.

Impartim aluatul in 1/3 si 2/3. In compozitia mai mare, punem cacao si esenta de rom. In vasul pregatit, punem aluatul de vanilie. Turnam deasupra aluatul de cacao. Folosim o frigaruie sau un cutit pentru a marmora prajitura. Scurgem visinele din compot, le dam prin faina si le punem peste prajitura. Coacem prajitura cu visine 35-45 min sau pana este frumos rumenita si trece testul scobitorii.

Lasam Prajitura cu visine sa se racoreasca in tava si apoi o rasturnam pe un platou. O pudram cu zahar si ii multumim lui Bunutu’ ca bunicile noastre ne-au invatat asa retete! Sa va fie de cel mai bine!

10 Comments

  1. Alexandra

    Cam mult unt…sau?

  2. In momentul in care am vazut ca ai postat reteta am stiut ca trebuie sa o incerc! Si bine am facut. A iesit minunata!

  3. Mirela

    Initial m-am gandit ca e prea mult unt, insa blatul a iesit DELICIOS!
    am facut prajitura cu visine in aspirina in loc de Compot. Am pus cam multe si a trebuit sa las prajitura mai mult in cuptor, insa e foarte buna.

    • Mirela, ma bucur ca ai incercat reteta si ca ti-a placut. Da, pare mult unt, insa este doar suficient!

  4. Teo, am facut ieri aceasta reteta si pot sa spun ca a iesit DELICIOASA. Te felicit pentru blogul acesta minunat. O sa incerc sa fac cel putin o reteta pe saptamana. 🙂

  5. LIDIA PATER

    Cite visine sint in compot? O cana, doua? Eu am visine proaspete si nu am asa compot.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.