Banana bread cu afine

Banana bread cu afine sau chec cu afine este una din retetele care nu lipseste aproape niciodata din frigiderul nostru. Banana bread sau checul cu banane, fie ca e cu afine sau cu nuci, chipsuri de ciololata sau alte fructe, este una din prajiturile mele preferate pentru ca se pregateste foarte rapid si usor si este solutia perfecta pentru a “recicla” bananele pe care nu le mai vrea nimeni.

Nu stiti ce inseamna mai exact “bananele pe care nu le vrea nimeni”? Mamicile ma inteleg cu siguranta! Copiii (si uneori si adultii), cu Luca in frunte, au  zile in care mananca 2-3 banane, oricat incerci sa ii opresti, nu-I chip! Apoi, pe de-o parte te ingrijorezi si pe de alta te bucuri: “lasa, ma, bine ca mananca! O sa ii pun fiecare zi la scoala!” Si, pe cand te inarmezi cu cel mai barosan ciorchine de banana, lui ii trece total interesul. Si bananele stau in cosul cu fructe si mai intai le apare un punct negru timid. Apoi doua, trei si…apoi ajung la stadiul de “bananele pe care nu le mai vrea nimeni”. Asta sunt fix bananele pe care le vrem noi in reteta de “Banana bread cu afine!”.

Banana bread cu afine – Tot ce trebuie sa stiti despre reteta:

  • Puteti inlocui afinele cu alte fructe, chiar si fructe uscate
  • Untul poate fi inlocuit cu ulei
  • Din aceeasi compozitie se pot coace muffins sau, daca dublam cantitatile, putem coace 3 foi de blat de tort. Astfel, putem face un tort delicios cu banana, care va avea un blat umed, aromat si delicios, caruia ii putem face o crema de vanilie sau o crema de ciocolata (click pe titluri pentru a accesa retetele).
  • Toate ingredientele, inclusiv afinele, le gasiti in toate magazinele LIDL.

Ingrediente pentru o tava de chec (10-12 felii)

Timp de preparare 1 ora, dificultate redusa

  • 125g unt Pilos 82% grasime
  • 250g zahar Castello
  • miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
  • 3 oua
  • 3 banane foarte bine coapte
  • 250g faina Castello
  • un pliculet praf de copt Castello
  • un praf sare Castello
  • 200g afine

Incingem cuptorul la 160°C cu ventilatie. Este foarte important ca untul sa fie moale, la temperatura camerei. Spumam untul cu zaharul si miezul de la pastaia de vanilie, cu mixerul la viteza mare, 10 minute sau pana granulele de zahar nu se mai simt. Adaugam ouale pe rand, amestecand dupa fiecare. Punem bananele, facute piure cu furculita. Amestecam. Adaugam apoi si faina, cernuta impreuna cu sarea si praful de copt. Amestecam.

La final punem afinele, trecute prin faina. Amestecam usor cu spatula. Turnam compozitia intr-o tava pentru chec sau cozonac, unsa cu unt si tapetata cu faina, sau cu unt si hartie de copt. Coacem checul cu banane 45-50 minute sau pana trece testul scobitorii (o scobitoare introdusa in mijlocul prajiturii iese curata, fara urme de aluat) si este frumos rumenit. Lasam sa se raceasca putin in tava, apoi il rasturnam pe un fund de lemn, pe o parte, si il lasam sa se raceasca foarte bine. Este foarte important pentru ca Banana bread sa nu se lase.

Cand checul este rece, il pudram cu zahar, il feliem si ne bucuram de un desert delicios! Va zic eu: nici n-o sa va vina sa credeti ce bunatate a iesit din “bananele pe care nu le vrea nimeni”! J Si daca vreti sa adaugati si o lingurita de scortisoara macinata in compozitie…va garantez ca nu se supara nimeni! Sa va fei de cel mai bine, va pupa gospo!

VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

4 Comentarii

  1. se pastreaza aceasi proportie daca se inlocuieste untul cu uleiul?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Georgiana

    Se pot folosi fructe congelate, afinele ( pot fii si alte fructe congelate)? Daca da, nu se inmoaie, lasa checul? Multumesc mult!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Pot fi si congelate si desigur si alte fructe, insa inainte de a le pune in aluat se dau prin faina.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.