Placinta cu iaurt

Reteta de azi – Placinta cu iaurt este inspirata de niste zile speciale ☺

Saptamana trecuta ne-am intors la munca dupa 3 zile petrecute la tara, fara semnal la telefon, fara internet, 3 zile petrecute intr-o liniste totala. 3 zile offline = familie, Teo, tata și mama. 3 zile offline = 2 cărți citite, salcami, placinta cu branza, prajitura cu mere, salata cu verdeturi din gradina, cetelul Vasile, bujori. 3 zile offline = Moldova, ciorba de cocos, 10 ore de somn pe noapte, supa de gaina cu taitei. Somn de amiaza, bancuta sub vie, vinete coapte, lapte proaspat muls, branza dulce.

Toate acestea sunt greu de reprodus acasa: cand o sa mai apuc sa dorm 10 ore pe noapte sau sa ma bucur de un somn de dupa-masa? Nu stiu. Dar ce mi-a ramas in minte si mi-am dorit sa aduc acasa a fost laptele bun, untul de tara, iaurtul si laptele batut. Le-am regasit pe toate la Lactate Sim

Placinta cu iaurt – Lactate SIM. Puternic romanesc

Lactatele SIM sunt produse de Simultan, cel mai mare procesator de lapte cu capital integral romanesc. Sau, cum le spunem noi ardelenii, sunt lactate neaose, adevarate.

“Totul pornește de la misiunea noastra de a pune pe mesele romanilor tot cei mai bun din  natura, pentru ca doar cu hrana curata putem create puternici, ageri si cu fibra morala.”

Laptele este bogat in calciu, fier si…tarie de character, ceea ce ma face sa sustin, cu tarie, ca e un lapte necesar romanilor, zi de zi de zi ☺ Untul SIM este facut din smantana grasa pasteurizata si il gasiti in variantele de 65%grasime si, preferatul meu pentru creme, prajituri si aluaturi fragede, untul de 82% grasime. Este perfect pentru toate retetele de cornnulete de casa si pentru retetele de prajitura cu crema. Nu mai spun cat e de delicios intins pe paine prajita, langa niste ridichi sau rosii de gradina.

Iaurtul natural de baut, sana si kefir sunt preferatele lui Luca pentru micul dejun si pachetelul de la scoala. Noi le asortam la micul dejun cu cereale granola facute in casa, alaturi de fructe pentru smootie-uri, langa biscuiti sau cornuri cu magiun si nuca sau cornuri cu ciocolata, care nu lipsesc din casa noastra.  Sana, asa cum este descrisa ea de cei de la Lactate SIM – “din lapte pasteurizat si culturi lactice, e considerate cea mai dulce intre ai ei, dar se tine puternica pe copite” este de departe preferata mea, iar kefirul, cu un gust usor mai sarat, este pe placul lui Luca. Eu folosesc kefirul amestecat cu putina apa si sare pentru un delicios ayran, care merge perfect pe timp de vara, rece, de la frigider.

Tot pentru micul dejun si senvisuri delicioase folsesc branza topita cu smantana. Merge perfect alaturi de salata si legume si, cand zilele sunt foarte pline si nu apuca sa gatesc (da, da, mi se intampla si mie), un astfel de sandwich tine locul unui pranz delicios!

Despre smantana si rolul ei in ciorba, nu trebuie sa va spun prea mult, stiti ca la noi, in Ardeal, smantana are loc de cinste pe masa si sfinteste orice fel de ciorba si nu numai. Mancam smantana alaturi de sarmale, varza a la Cluj, varza calita, supa de fasole verde, ciorba de fasole boabe cu afumatura si…lista e luuuunga. Dar folosim smantana si pentru aluatul fraged, asa cum am folosit-o azi pentru foi in reteta de Placinta cu iaurt ☺

Dar vedeta retetei de azi este iaurtul natural SIM, pe care il gasiti si la paharel dar si la galetusa de 1 kg. Este iaurtul care merge de foarte multe ori cu Luca la scoala: ii pregatesc borcanele cu iaurt, cereale si fructe, mai ales in zilele cand sta la semi-internat si urmeaza o zi solicitanta.

Placinta cu iaurt – tot ce trebuie sa stii despre reteta:

  • Este o placinta cu foi si umplutura, se pregateste usor si este foarte consistenta. Un dulce pentru intreaga familie, din cantitatile date iese o tava mare, de 40x35cm.
  • Stafidele din compozitie sunt optionale, desigur, dar adauga un plus de gust si, de ce nu, ajuta si la aspectul placintei.
  • In loc de iaurt puteti folosi si smantana SIM de 12% grasime, care desi “actioneaza” ca un iaurt grecesc, fiind foarte cremoasa, aduce si un gust acrisor, potrivit mai ales pentru cei care nu sunt foarte mari fani ai dulciurilor.
  • Cu cat este mai rece, cu atat este mai buna! Ideal este sa lasam Placinta cu iaurt sa se raceasca in tava pana ajunge la temperatura camerei, apoi sa o mutam la rece, in frigider.

Placinta cu iaurt – ingrediente pentru foi:

  • 600g faina
  • 200g unt SIM 82% grasime, la temperatura camerei
  • 150g zahar
  • 3 oua mari
  • 150g smantana SIM
  • 1 pliculet praf de copt
  • un praf de sare
  • miezul de la o pastaie de vanilie
  • o lingura coaja de lamaie
  • un ou, pentru uns placinta
  • zahar granule, pentru decor

Spumam untul, zaharul, vanilia si coaja de lamaie. Amestecam cu mixerul la viteza mare pana avem o spuma fina, in care granulele de zahar nu se mai simt. Adaugam ouale pe rand, amestecand dupa fiecare. Punem si smantana, amestecam. La final cernem faina, sarea si praful de copt. Trebuie sa obtinem un aluat destul de moale, dar care nu se lipeste de maini sau masa de lucru. Intindem 3 foi de aluat, de dimensiunea tavii folosite. Tava trebuie unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.

Incingem cuptorul la 160°C si pregatim umplutura.

Placinta cu iaurt – ingrediente pentru umplutura:

  • 1 kg iaurt SIM natural
  • 7 oua mari
  • 250g zahar pudra
  • 100g gris
  • Miezul de la o pastaie de vanilie
  • 200g stafide inmuiate in apa cu esenta de rom

Scurgem bine iaurtul de zer si il amestecam cu restul ingredientelor pana avem o crema fina. Adaugam si stafidele rehidratate, bine scurse de lichid.

Pentru asamblare, punem o foaie de placinta in tava, turnam jumatate din umplutura de iaurt, asezam a doua foaie, cu grija, apoi restul de umplutura si ultima foaie de aluat. Intepam placinta cu un cutit in cateva locuri, pentru ca foile sa nu se ridice la copt.

Dam placinta la cuptor timp de o ora. In ultimele 15 minute, scoatem placinta, o ungem cu ou batut si o pudram cu granulele de zahar. Placinta e coapta cand e frumos rumenita si umplutura de iaurt nu mai este gelatinoasa.

Lasam placinta cu iaurt sa se raceasca foarte bine inainte de feliere. Este delicioasa, promit!

Sa va fie de cel mai bine si sa incercati gama de lactate SIM, va asigur ca nu veti fi dezamagiti!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.