Prajitura cu piure de castane

Prajitura cu piure de castane este un desert deosebit, pentru ocazii deosebite. Are o aroma subtila data de piureul de castane, o textura usor crocanta de la migdalele macinate (dar puteti folosi si nuci) si arata spectaculos pe orice masa speciala, mai ales daca o decorati cu fursecurile frantuzesti Macarons.

prajitura cu piure de castane

Fiind #SaptamanaFranceza in magazinele Lidl, am profitat de piureul de castanet delicios si de macarons colorati si ATAT de buni pentru a le transforma in reteta noastra de azi – Prajitura cu piure de castane!

prajitura cu piure de castane

Din punctul meu de vedere, in ceea ce priveste piureul de castane, treaba e destul de transanta: ori iti place gustul, ori nu-ti place. Dar, totodata, un piure de castane bine facut, cred ca poate placea oricui! Daca doriti sa il pregatiti in casa, gasiti aici reteta mea de Piure de castane sau Crème de marrons (click pentru a accesa reteta).

prajitura cu piure de castane

Relatia mea speciala cu piureul de castane a inceput in copilarie. Imi aduc aminte si acum paharele de unica folosinta, transparente, in care se vindea piureul de castane, cu un mot maaaare de frisca. Era inainte de Revolutie sau imediat dupa si, la Cluj, langa Casa de moda si in Oraselul copiilor, venea de 2 ori pe an Ballerina, un ringispil in forma de Balerina, in a carei rochie ne urcam si ne invartea mult mult mult. Cred ca este una dintre cele mai dragi amintiri din copilaria mea: tata ne lua de la scoala, cu Dacia lui galbena si, doar cand treceam de bloc si nu ne opream, ne dadeam seama ca mergem in oras. El zambea si noi STIAM. In dupa-mesele acelea fericite, ne dadeam multe multe ture cu Ballerina, mancam piure de castane, floricele de porumb (carora le spuneam “cocosi”) si fratele meu manca “Spumoasa”, prajitura lui preferata. Asa ca, desi e o reteta noua si oarecum “moderna”, Prajitura cu piure de castane pregatita azi, imi aduce aminte de zilele acelea frumoase.

prajitura cu piure de castane

Ce trebuie sa stii despre reteta de Prajitura cu piure de castane

  • Nu aveti nevoie de ustensile speciale pentru pregatirea retetei. Puteti sa o pregatiti foarte usor cu un tel sau chiar o lingura de lemn. Mixerul doar ajuta la grabirea procesului tehnologic 🙂
  • Puteti coace prajitura in tava rotunda (eu am folosit una cu diametru de 20cm) sau intr-o tava dreptunghiulara de 25x35cm si apoi taiem prajitura felii.
  • Din aceeasi compozitie puteti coace muffins sau chec.
  • Daca doriti o prajitura mai insiropata (desi blatul este foarte pufos) puteti face un sirop de zahar ars pentru a insiropa prajitura. Puneti intr-o craticioara cu fund dublu 50g zahar si le caramelizati, apoi adaugati 100ml apa. Caramelul se va intari instant, dar lasati sa fiarba pana aveti un sirop si zaharul caramelizat e topit complet. Puteti pune in sirop si esenta de rom sau vanilie, dupa gust.

prajitura cu piure de castane

Ingrediente pentru o tava de Prajitura cu piure de castane (tava de 20cm)

  • 4 oua mari
  • 50g zahar pudra Castello
  • 350g piure de castane Duc De Coeur
  • 150g migdale Belbake
  • 100g faina Castello
  • 1 pliculet praf de copt Castello
  • 1 pliculet zahar vanilinat Belbake
  • 100g zahar Castello pentru sirop
  • 100ml apa pentru sirop
  • o fiola esenta de rom Castello

prajitura cu piure de castane

Incingem cuptorul la 180°C cu ventilatie. Tapetam cu unt si faina sau spray non-stick o tava rotunda, cu diametrul de 20cm. Dam migdalele prin blender pana sunt foarte fin macinate. Batem ouale impreuna cu zaharul pudra, pana isi dubleaza volumul. Adaugam piureul de castane, migdalele si zaharul vanilinat. Amestecam. La final adaugam faina, cernuta impreuna cu praful de copt. Turnam compozitia in tava si nivelam foarte bine. Batem usor tava de masa pentru a scoate excesul de aer. Dam la cuptor 45-50 minute sau pana prajitura e frumos rumenita si trece testul scobitorii. Lasam prajitura sa se raceasca in tava, apoi o rasturnam pe un platou si o lasam sa se raceasca complet.

prajitura cu piure de castane

Decoram prajitura cu un strat generos de piure de castane, apoi o decoram cu macarons, migdale si nuci…sau orice va dicteaza inimioara creative de gospo-dive ce sunteti! 🙂

prajitura cu piure de castane

Prajitura cu piure de castane a fost foarte apreciata de toata lumea. Va promit ca e buna-buna-buna de tot si-I musai sa o incercati si voi! Daca doriti sa porniti intr-o adevarata aventura culinara si sa pregatiti Macarons, gasiti AICI reteta mea si toate sfaturile din Univers 🙂 Sfaturi si trucuri stranse dupa multe, extreme de multe esecuri si multe lacrimi varsate, desigur! 🙂 Dar sa nu va descurajati, Macarons chiar sunt niste fursecuri sensibile, delicate si pretentioase, deci ne putem bucura linistite ca le gasim la Lidl si le putem folosi cu atata usurinta pentru a ne decora Prajitura cu piure de castane!

prajitura cu piure de castane

Sa va fie de cel mai bine!

 

 

 

 

4 Comments

  1. Bună dimineața, Teo
    As dori sa reproduc acest tort mâine și înainte de a trece la treaba mi-ar plăcea sa ma lămurești cu o chestie. 350 g de pireu de castane reprezinta un borcan, ar trebui sa pun toată aceasta cantitate în compoziția blatului și din alt borcan sa decorez tortul sau sa păstrez o parte pt decorat și sa pun mai puțin de 350 de grame în compoziție? Mulțumesc!

    • Buna dimineata. Poti pastra din borcan 1-2 linguri pentru ornare. Stratul nu trebuie sa fie foarte gros, dupa cum se vede. Daca vrei mai mult pe deasupra, pui dintr-un borcan nou.

  2. Mulțumesc de răspuns. Tortul a reușit. A plăcut tuturor. Până și mama mea l-a lăudat, ea fiind principalul meu critic când vine vorba de prăjiturit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.