Placinta cu somon si spanac

Placinta este unul dintre preparatele la care apelez mereu, fie pentru felul principal, fie pentru aperitiv sau desert. Azi va aduc o reteta potrivita pentru masa in familie, pentru o masa speciala sau festiva, pentru iubitorii de peste si mai ales de somon – Placinta cu somon si spanac!

placinta cu somon si ricotta

Placinta cu somon si spanac – Ce fel de somon folosim?

Pentru reteta de Placinta cu somon si spanac puteti folosi somon proaspat sau somon afumat, in functie de preferintele voastre. Eu am ales varianta de somon afumat, fiind mai pe gustul baietilor mei. Daca alegeti sa folositi file de somon proaspat, va sugerez sa il pregatiti mai intai in tigaie. Cum? Foarte simplu! Curatati pielea de solzi (sau puteti indeparta pielea), apoi condimentati bine somonul cu sare si piper. Intr-o tigaie incingeti putin ulei de masline si o lingurita de unt. Puneti somonul la prajit cu pielea in jos, il lasati 2-3 minute la foc mare, pana pielea e frumos rumenita si crocanta. Intoarceti cu grija bucata de somon si il prajiti si pe partea cealalta, 2-3 minute sau pana e rumen. Lasati carnea sa se racoreasca inainte de a o pune in placinta.

placinta cu somon si ricotta

Placinta cu somon si spanac – Ce folosim la umplutura?

In reteta aceasta am folosit o combinatie de ricotta si spanac, una dintre combinatiile clasice si atat de apreciata in diverse retete din lumea intreaga. Aceasta umplutura se pregateste foarte simplu: aveti nevoie de spanac proaspat sau congelat. Daca folositi spanac congelat, puteti alege spanac frunze sau spanac tocat, in functie de ce aveti la indemana. Calim o ceapa in putin ulei de masline, punem si usturoi (este optional, daca va place). Cand ceapa este translucida, calim si spanacul. Lasam pe foc pana scade tot lichidul. Lasam totul sa se raceasca, apoi amestecam cu ricotta, condimentam cu sare si piper. In loc de ricotta puteti folosi urda, desigur! Sau un amestec din telemea data pe razatoare si crema de branza, dar si traditionala branza de burduf sau crema Focsani.

placinta cu somon si ricotta

Placinta cu somon si spanac – Totul despre foile de placinta Morarita!

Ca de obicei, am ales sa folosesc foile de placinta Morarita. In cazul in care nu stiati, in interiorul ambalajelor pentru Aluat de foietaj si Foi de placinta de la Morarita, gasiti 12 retete pregatite cu drag de subsemnata, gospo-diva voastra Teo. Va invit sa le colectionati si sa le incercati, sunt retete deosebit de gustoase, dar simplu de preparat, intr-o varietate foarte mare: de la aperitive la deserturi, de la placinte cu carne la rulouri sarate sau biscuiti 🙂 Eu sunt foarte mandra de colaborarea cu Morarita si sper sa va bucurati si voi de cele 12 retete!

foi de placinta morarita

  • Foile de placinta de la Morarita sunt excelente pentru retete dulci sau sarate. Sunt usor de folosit si le puteti avea mereu la indemana, in congelator, pentru cand doriti sa coaceti ceva bun.
  • Eu le decongelez mai intai in frigider, le pun de seara pana dimineata, apoi le las pe blatul din bucatarie pana in momentul folosirii, pentru o decongelare totala.
  • Mie imi plac in mod deosebit pentru ca, desi sunt foarte subtiri si potrivite pentru preparate ca Baklava sau Pachetele de primavara. Nu se lipesc intre ele in ambalaj, nu se rup cand le derulam sau cand le modelam si sunt foarte usor de taiat in bucati mai mici sau in diferite forme.

placinta cu somon si ricotta

5 din secretele mele pentru reusita garantata a retetelor cu foi de placinta?

  1. Lucram cu o singura foaie o data si ungem fiecare foaie cu unt topit sau cu ulei, in strat foarte subtire, folosind o pensula de patisserie. Astfel, foile de placita cresc frumos la copt, fara a se lipi una de cealalta pentru a crea o masa compacta. Rezulta o placinta foarte aerata, frumos crescuta, cu multe straturi crocante!
  2. Cat timp ungem foaia cu unt sau rulam o placinta, e foarte important sa tinem restul de foi acoperite cu un prosop curat si umed. Acest pas este vital pentru ca foile sa nu se uscuce si sa devina casante, fiind atat de subtiri si delicate.
  3. Este important sa ungem placinta cu ou batut sau galbenus inainte de a o da la cuptor, pentru ca astfel va capata o culoare deosebita. Dupa ce ungem cu ou, putem presara susan, sare grunjoasa, seminte de mac, seminte de floarea soarelui, chia sau dovleac, dar si ierburi aromatice pentru placintele sarate sau zahar brun, zahar cristale, scortisoara sau ale condimente pentru placintele dulci.
  4. Pentru ca placinta sa cerasca frumos si sa fie crocanta, e important ca cel putin in primele 10-15 minute de coacere sa o coacem la o temperatura ridicata, de minim 180-200°C. Apoi, in functie de tipul de umplutura (daca aceasta este deja gatita sau trebuie sa se gateasca), putem scadea temperatura pentru ca plainta sa se faca foarte bine si la interior. Insa acest “soc” initial este foarte important pentru ca placinta sa creasca. Acelasi lucru este valabil si in cazul Aluatului pentru foietaj de la Morarita.
  5. Pentru o placinta reusita, eu folosesc cca 5 foi de placinta, adaptand, desigur, numaul de foi folosite si in functie de cantitatea de umplutura si de marimea produsului finit (cat de mare e placinta la final).

Acum ca v-am spus toate secretele retetei de Placinta cu somon si spanac, putem trece la prepararea ei, nu? 🙂 Hai sa vedem impreuna de ce ingrediente avem nevoie si va invit sa urmariti reteta video pentru a invata cum se pregateste una dintre cele mai delicioase placinte! Din cantitatile date ies 2 placinte mari, una fiind mai mult decat suficienta pentru 2 omuleti 🙂

Ingrediente pentru 2 bucati Placinta de somon cu spanac (4 portii)

  • un pachet Foi de placinta Morarita (400g)
  • 50g unt topit
  • o lingura ulei de masline
  • o ceapa alba taiata cubulete
  • 100g spanac proaspat
  • 200g ricotta bine scursa de zer
  • sare si piper dupa gust
  • 2 bucati file de somon afumat (2x200g)
  • un ou batut pentru uns placinta

placinta cu somon si ricotta

Mod de preparare placinte cu somon si spanac:

  1. Calim ceapa in ulei de masline pana devine translucida. Adaugam spanacul, calim pana nu mai este lichid. Condimentam cu sare si piper. Lasam sa se raceasca, amestecam cu ricotta.
  2. Decongelam foile de placinta, ungem fiecare foaie cu unt topit. Suprapunem 5-6 foi pentru fiecare placinta.
  3. Asezam file-ul de somon pe foile de placinta. Punem umplutura de ricotta si spanac. Rulam placinta cu grija. Ungem fiecare placinta cu ou batut.
  4. Coacem placinta 30-35 minute in cuptorul incins la 200°C.

Sper sa incercati reteta de Placinta cu somon si spanac va promit ca nu veti regreta! Este genul de placinta care impresioneaza toti invitatii la masa si, desi pare un preparat sofisticat, este atat de simplu de pregatit! Sa va fie de cel mai bine!

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.