Salata cu macrou, grau si cartofi dulci

SALÁTĂ, salate, s. f.  Preparat culinar facut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oțet, zeama de lamaie si untdelemn, care se serveste ca aperitiv sau ca garnitura. Asa defineste DEX-ul cuvantul “salata”. Dar daca o intrebati pe Gospo-Diva voastra, SALATA este unul dintre cele mai complexe preparate! Dulce, sarata, calda, rece, cu maioneza, cu diverse sosuri, cu legume, cu carne, cu peste, cu sau fara crutoane, cu dressing dulce, iute, acru sau sarat….pfffff! Posibilitatile sunt nenumarate! Azi va arat o reteta speciala – SALATA CU MACROU SI CARTOFI DULCI ♥

salata cu macrou grau si cartofi dulci

Reteta de Salata cu macrou, grau si cartofi dulci – tot ce trebuie sa stii despre reteta:

  • Nu este o “salata de vara”, de sezon, ci o salata all-season. Asta inseamna ca o poti pregati in orice anotimp, fiind o masa hranitoare si consistenta, perfecta chiar si pe timpul iernii.
  • Pentru Salata cu macrou am folosit cartofi dulci, care desi nu sunt atat de populari pe cat ar trebui, sunt deliciosi copti sau prajiti si sunt un mod sanatos prin care sa ne satisfacem pofta de carbohidtrati. Nu au zaharuri rafinate – in ciuda gustului dulce – si au deci un aport scazut de calorii in comparatie cu cartofii albi.
  • Un alt ingredient super-sanatos din reteta noastra de Salata cu macrou este alacul sau grau spelta. Acesta este o sursa foarte buna de mangan, cupru, fosfor, proteine și fibre. In plus, are un continut de gluten mult mai mic decat graul alb comun si un indice glicemic mic, in ciuda aportului mare de nutrienti. A cana de alac fiert are 246 calorii și numai 1,65 g grasime, iar cele 10,7 g proteine și 7,6 g fibre ajuta la mantinerea starii de satietate pentru mai mult timp. Cu alte cuvinte, nu sunt “calorii goale” sau “inutile”.

salata cu macrou grau si cartofi dulci

Reteta de Salata cu macrou, grau si cartofi dulci – tot ce trebuie sa stii despre Macroul King Oscar

  • Produsele King Oscar (sardine si macrou) sunt aliatul meu de nadejde pentru retete sanatoase si rapide. Sunt produse care respecta traditia de peste 100 de ani in ceea ce priveste productia de conserve din peste. In 1902, Regele Oscar al II-lea al Norvegiei si Suediei acorda Companiei Christian Bjelland permisiunea regala pentru a-i folosi numele si portretul pe marca de sardine norvegiene. Misiunea King Oscar la nivel mondial si de acum si in Romania?

salata cu macrou grau si cartofi dulci

La King Oscar, ne straduim intotdeauna sa oferim cele mai bune optiuni pe care oceanul le poate oferi. Cea mai buna hrana, de cea mai buna calitate, cel mai bun gust, cea mai buna consistenta, cea mai buna puritate, cea mai mare varietate, cea mai inalta valoare, cele mai bune retete, cele mai bune inovatii, cea mai buna experienta pentru clientii nostri. Asta este, regele Oscar promite cele mai bune – pentru tine.

salata cu macrou grau si cartofi dulci

  • Stiati ca Macroul este o specie de pesti care nu poate fi crescuta in crescatorii? Macroul King Oscar de calitate superioara este pescuit in Marea Nordului sau in apele Atlanticului de Nord. Capturile sunt de obicei facute toamna si iarna, cand conditiile sunt cele mai prilnice. Macroul este apoi ambalat manual, asa cum se face dintotdeauna, de la infiintarea fabricii in 1873.
  • Macroul King Oscar are o textura ferma, poate fi consumat direct din cutie, ca inlocuitor pentru ton dar si ca ingredient principal in salate si alte preparate (orez, toping pentru pizza, in Salata Orientala de cartofi, sushi, sandwich-uri, pasta alaturi de unt sau crema de branza etc).
  • Produsele King Oscar sunt conservate in ulei de masline extra virgin de calitate superioara, ulei de soia si intr-o varietate de sosuri gourmet delicioase.
  • Sunt o sursa importanta si de calitate de protein dar si vitamine, inclusiv B12 si D. Sardinele si macroul contin minerale, calciu, fier, iod, fosfor, potasiu, seleniu si magneziu dar si pretiosii acizi grasi polinesaturati Omega-3.

salata cu macrou grau si cartofi dulci

In reteta de azi – Salata cu macrou si grau – am folosit Macrou file in ulei, dar, la fel de bine puteti folosi si Macrou file in sos tomat. Este o salata foarte hranitoare si satioasa, pe care o puteti consuma la  masa de pranz sau la un brunch cu prietenii, se pregateste foarte usor: cat timp cartofii dulci stau la cuptor (15-20 min) voi va ocupati de dressing si de grau spelta. Nimic mai simplu!

Ingrediente pentru Salata cu macrou si grau

  • 150g grau spelta sau arpacas
  • 1 cartof dulce
  • o lingura ulei de masline
  • sare, piper, coaja de lamaie
  • o conserva file de macrou King Oskar in ulei
  • mix de salata verde

Pentru dressing:

  • 50ml ulei de masline
  • 30ml otet balsamic
  • 15ml zeama de lamaie
  • Sare si piper dupa gust

Pentru modul de preparare al retetei de Salata cu macou si grau, apasati PLAY in fereastra de mai jos si urmariti reteta video 🙂

Ingrediente pentru Salata cu macrou si grau

  1. Incingem cuptorul la 200°C. Taiem cartoful dulce fasii, le stropim cu ulei de masline, le condimentam cu sare, piper si coaja de lamaie. Coacem cartoful dulce 15 minute sau pana se inmoaie si este usor rumenit.
  2. Fierbem graul in 2 litri de apa, pana este al dente. Apoi il spalam foarte bine sub jet de apa rece si il scurgem intr-o sita.
  3. Amestecam ingredientele pentru dressing cu telul, pana avem un dressing omogen.
  4. Pentru a asambla salata, amestecam mix-ul de salata verde, graul si dressing-ul.
  5. Le punem pe un platou. Asezam deasupra felii de cartof dulce copt si felii de macrou.

salata cu macrou grau si cartofi dulci

6 Comments

  1. Imi place foarte mult acest site, multe retete super 😀

  2. Excelenta reteta, mi-a iesit super !!!

  3. Aproximativ cat timp trebuie fiert graul ?

    • Buna ziua. Aproximativ 30-40 de minute. Dupa acest timp puteti testa graul sa vedeti daca mai este nevoie sau nu de fierbere, ideea este sa fie al dente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.