Astazi am ales:

Beef Wellington


Uite, trebuie sa o recunosc si pe asta, desi sunt sigura ca undeva, in istoria blogului am mai spus-o: la noi acasa nu se mananca vita. Deloc. Nu imi aduc aminte ca mama sa fi facut vreodata de bunavoie, decat daca, poate, a primit de undeva o bucata de carne si era musai sa o foloseasca. Nici mie nu imi place in mod deosebit carnea de vita si da, puteti da cu rosii in mine, dar as renunta la cel mai cel steak pentru o portie de paste cu fructe de mare, de exemplu. Stiti vorba aia, de gustibus....cum era? :) Cert este ca nu se discuta gusturile si ca eu, ca si gospodina, ma simt datoare sa incerc retete noi, chiar daca nu sunt din zona mea de confort.

De aceea, cand am vazut fotografia cu un Beef Wellington, postata de Ervin pe Facebook cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna mi-am zis sa incerc reteta pentru urmatoare masa in familie, mai ales ca niciunul nu “suntem cu vita”. Si, ca sa fiu sigura ca totul iese minunat, am apelat la chef-ul cel mai drag mie: Gordon Ramsey :)

INGREDIENTE

Mai intai incingem cuptorul la 200°C si intr-o tava icapatoare, asezam  muschiul de vita, uns cu ulei de masline si condimentat cu sare si piper. Da carnea la cuptor 15-20 min, in functie de cat de facuta o dorim. Mie nu imi place carnea rare, asa ca merg spre 20 de minute, pentru medium. Dupa ce carnea e frumos rotisata, o scoatem, o lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o dam la frigider o jumatate de ora, pentru a fi complet racita.

 

Pana carnea sta in cuptor si la frigider, ne ocupam de ciuperci: le curatam, le stergem cat de bine putem cu un servetel uscat, apoi le dam prin blender. Ciupercile trebuie sa fie foarte fin maruntite, dar, pentru a nu deveni apoase in blender, e indicat sa le taiati de mana. Daca totusi preferati varianta bleder, folositi functia pulse si nu bledearea continua. Iningem intr-o tigaie untul si o lingura de ulei de masline (uleiul ajuta untul sa nu se arda) si calim ceapa pana e translucida. La final punem si usturoiul, il calim cateva secunde impreuna cu ceapa, apoi aduagam ciupercile, putin cimbru dupa gust (daca nu va place cimbrul, puteti pune doar o crenguta peste ciuperci, pe care o inlaturati dupa ce le-a dat putina savoare). Lasam amestecul de ciuperci pe foc, la foc mare, 10 minute. Amestecam des. Adaugam vinul si lasam pe foc, la foc mediu, 10-12 minute sau pana tot linchidul se evapora si vinul este absorbit. Amestecul de ciuperci nu trebuie sa fie apos, ci foarte bine legat. Cand avem amestecul pregatit, tragem tigaia de pe foc si il lasam sa se raceasca.

 

Pregatim un pat din folie alimentara de plastic, in 2-3 straturi, ca sa fie cat mai rezistenta si lata. Asezam feliile de bacon/prosciutto pe folia alimentara, astfel incat sa se suprapuna putin si sa formeze un pat cel putin de lungimea bucatii de muschi de vita. Punem jumatate din amestecul de ciuperci peste stratul de prosciutto si il nivelam folosind o spatula. Asezam muschiul de vita si peste el, restul de amestec de ciuperci. Folosindu-ne de folia alimentara, invartim prosciutto/bacon-ul peste carnea de vita, ruland foarte strans folia, pana bacon-ul si ciupercile sunt stranse in jurul muschiului de vita si totul are o forma cilindrica. Dam la frigider 30 min, cu cat mai mult cu atat mai bine, straturile se vor aseza si mai strans.

 

Decongelam foietajul si, daca nu este prevazut cu hartie pergament pe care sa il intindem, il intindem direct pe planseta tapetata cu putina faina. Asezam carnea in mijloc si rulam cu grija aluatul in jurul ei. Taiem excesul de aluat de la margine si strangem bine aluatul la capete, exact ca un fir de carnat. Pentru a ne asigura ca aluatul este strang in jurul carnii, invelim totul foarte strans in folia alimentara. Cu cat strangem mai tare folia, cu atat forma finala a ruladei Beef Wellington va fi mai uniforma si se coace minunat. Lasam alte 15 minute la frigider, apoi desfacem folia alimentara, ungem aluatul foarte bine cu galbenus, il putem cresta putin, insa numai la suprafata, fara a ajunge la stratul interior, pentru o forma mai deosebita, apoi asezam rulada in tava, pe hartie de copt, o presaram bine cu sare (care ajuta aluatul sa fie crocant) si o dam la cuptorul incins la 200°C 30-35 minute, in functie de cat de rumenit va place aluatul dar si cat de facuta doriti sa fie carnea de vita din interior.

 

Este absolut necesar sa lasam rulada Beef Wellington sa se odihnesca minimum 15 minute inainte de a o taia. Apoi, putem sa ii chemam pe toti ce dragi la masa si #HaiSaMancamImpreuna un preparat absolut delicios!

 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament