Astazi am ales:

Budinca de orez


Am crescut in vremuri in care “mi-e pofta de ceva dulce” nu inseamna ca mama are la indemna o ciocolata din care sa ma serveasca. Am crescut in vremuri in care “mi-e pofta de ceva dulce” se traducea prin prajitura de casa, clatite, ciocolata de casa si, daca pofta de dulce ne apuca in momente in care mama nu avea o prajitura de casa pregatita, se traducea in orez cu lapte sau gris cu lapte si dulceata facuta de Buni Sia sau, cateodata, mama ne pudra grisul cu cacao. Si nu regret deloc ca am crescut fara prea multa ciocolata si ca, pentru mine, gustul copilariei inseamna retete ca si cea de azi. Inspirata de fotografia postata de voi pe Facebook cu #HaiSaMacamImpreuna, vreau sa pregatim azi budinca de orez, facuta dupa reteta celebrei Sandei Marin, a doua in topul preferintelor mamei mele, imediat dupa Silvia Jurcovan. 

INGREDIENTE

Punem intr-o craticioara laptele (care este ideal daca este nefiert), orezul pe care il spalam foarte bine, sub jet de apa rece si miezul si teaca de la pastaia de vanillie. Le lasam sa fiarba la foc mic amestecand des, pentru ca orezul sa nu se prinda de fundul oalei si ca laptele sa nu dea in foc. Cand orezul este aproape facut (asa cum v-am invatat si cum eu, la randul meu, am invatat de la Buni – mergem pe gustate) punem si zaharul si sarea. Stiti de ce punem un praf de sare in retetele de dulciuri? Pentru ca scoate si mai mult zaharul si restul aromelor in evidenta J Lasam sa fiarba pana si zaharul este topit, apoi tragem de pe foc si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Cand orezul cu lapte e rece, amestecam in compozitie 3 galbenusuri, apoi albusurile batute spuma, cu un praf de sare. Pentru ca budinca sa fie aerate si pufoasa, este important sa amestecam albusurile cu grija, cu spatula, cu miscari de impaturire, de sus in jos.

Ungem o forma (tava pentru prajitura, forma de ceramica, vas yena) cu unt si pesmet si turnam compozitia, niveland cu spatula. Dam la cuptorul incins la 160°C timp de 50 minute – o ora sau pana trece testul scobitorii.

Tips & tricks

- puteti pune budinca si in forme inviduale, in ramekin sau canite termorezistente.

- pentru o budinca de orez surpiza, puteti pune jumatate din compozitie in forma, apoi puneti fructe proaspete sau din compot sau chiar un strat de dulceata, apoi sa completati cu restul de compozitie.

- nu uitati sa le spuneti celor dragi #HaiSaMancamImpreuna desertul copilariei 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament