Astazi am ales:

Guguluf cu lamaie


Aproape toate prajiturile copilariei mele au o usoara aroma de lamaie. De ce? Foate simplu: Buni a mea punea coaja de lamaie in pandispan, in chec, in blatul de tort...cam in orice aluat care nu continea cacao, punea vanilie si un pic de coaja de lamaie. Si nu orice fel de coaja de lamaie, sa fim bine intelesi! Buni facea rost de lamai, chiar si atunci cand nu se gaseau in magazine, din sursele ei sigure si apoi ne ocupam impreuna de ele: le spalam bine bine cu periuta, apoi le dadeam coaja pe razatoarea mica, apoi pregateam “borcanul de 800”, in care buni punea “un strat de-un deget de coaja de lamaie, un strat de-un deget de zahar”. Le indesa toate bine bine, apoi sigila borcanul, care mergea la frigider 2-3 saptamani sau pana coaja de lamaie incepea sa se caramelizeze. Si apoi, de fiecare data cand facea prajitura, mai ales blat de tort, prajitura cu mere sau chec, scotea borcanul la inaintare si punea cate o lingura sanatoasa de coaja de lamaie caramelizata :)

Am preluat si eu obiceiul lui Buni, desi mi-a atras atentia ca acum “nici lamaile nu mai sunt ce-au fost” si de obicei, mergem impreuna la piata sa le alegem pe cele mai bune pentru coaja. Buni a implinit saptamana trecuta 79 de ani si acest guguluf cu lamaie, inspirat de fotografia postata de Carmen pe Facebook folosind #HaiSaMancamImpreuna a fost cadoul meu pentru ea :)

Si pozele cu mancare le care le postati voi pe Facebook sau Instagram pot fi transformate in retete aici pe blog, trebuie doar sa folositi hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna atunci cand le postati, ca ochiul ager de gospo sa le vada, da? :)

Acum sa revenim la guguluful nostru cu lamaie, care este o prajitura atat de simplu de facut si totusi atat de apreciata! Al nostru, atat de mare cat il vedeti, nu a rezistat mai mult de o zi! Iar daca nu aveti tava speciala pentru guguluf puteti foarte bine sa il coaceti in tava de chec sau pur si simplu in tava obisnuita in care faceti prijituri, eventual puteti adaga si fructe de sezon: visine, zmeura, mere taiata cubulete :)

INGREDIENTE

Pentru inceput, incingem cuptorul la 160°C si tapetm bine cu unt si faina forma de copt. Apoi, amestecam untul (care e neaparat sa fie moale, la temperatura camerei, deci nu topit) cu zaharul, 5-6 minute cu mixerul la viteza mare, pana avem o spuma in care granulele de zahar aproape ca nu se mai simt. Punem ouale, unul cate unul, amestecand 1 minut intre fiecare. Urmeaza apoi sa adaugam jumatate din faina cernuta impreuna cu praful de copt si sare, amstecam bine. Adaugam tot iaurtul, amestecam, apoi punem restul de amestec de faina, coaja si zeama de lamaie dar si lamaia confiata. Amestecam pana avem o compozitie omogena, consistenta. Turnam compozitia in forma de guguluf si dam totul la cuptor, 50-60 min sau pana guguluful este frumos rumenit si trece testul scobitorii (ma rog, testul frigaruii, ca sa fim siguri ca ajunge pana in mijlocul prajiturii). Daca frigaruia iese curata, inseamna ca prajitura este gata.

Daca folositi tava de chec sau cozonac, ajustati timpul de coacere – 35-40 min ar trebui sa fie suficiente, pentru ca prajitura nu va fi la fel de inalta. Insa, ca de fiecare data, ca sa fim sigure, facem testul scobitorii :)

Prajitura cu lamaie este ideala pe timp de vara, pentru ca nu este exagerat de dulce si merge perfect in combinatie cu orice fel de inghetata, mai ales daca tinem prajitura la frigider. Sa va fie de cel mai bine! :)




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament