Astazi am ales:

Lapte de pasare


île flottante ? œufs à la neige? Nu stiti despre ce vorbesc? :) Stati linistiti, nici eu nu am stiut ca m-am bucurat toata copilaria mea de aceste deserturi sofisticate ale bucatariei frantuzesti! De ce? Pentru ca sunt denumirile „de scena”, mai haute couture asa, ale desertului pe care il stim noi toti ca „lapte de pasare” :) Lapte de pasare, crema de lapte cu aroma de vanilie si multe insulite de bezea care plutesc in mijlocul lui...asta se intampla in familia noastra cam o data la 2 saptamani, cand Buni aducea de la tara mult lapte si foarte multe oua, fiecare ambalate individual, cu mare grija, in hartie de ziar :)

De fiecare data cand Buni facea lapte de pasare, mama ii spunea #HaiSaMancamImpreuna si prieteni ei, vecina de la 1, cea pe care acum o stiu si eu ca „tanti Anca” :) Si, o data, de dor, tanti Anca a intrebat-o pe Buni „cand prindeti suficient de multe randunele, mai faceti lapte de pasare?” Dar nu, nu e musai sa prindem randunele si nici sa ne dam peste cap pentru a obtine laptele de pasare! Este o reteta foarte simpla, cu ingrediente accesibile, un desert minunat atat pe timp de vara, cand il mancam rece, de la frigider dar si iarna, cand il mancam caldut, pudrat cu putina scortisoara. 

INGREDIENTE

Mai intai separam albusurile de galbenusuri, apoi batem cu mixerul galbenusurile si zaharul pudra pana isi dubleaza volumul, granulele de zahar nu se mai simt deloc si avem o crema de consistenta unei alifii. Intre timp, punem la incalzit laptele impreuna cu miezul de la pastaia de vanilie. Laptele nu trebuie sa fiarba. Luam cate putin (2 linguri) de lapte caldut si le amestecam in crema de galbenusuri, pana tot laptele este incoporat si galbenusurile sunt dizolvate complet. Turnam amestecul inapoi in oala si il lasam la foc mic, amestecand foarte des, pana incepe sa se ingroase. Atunci incepem sa adaugam bucatile de bezea, pentru care batem albusurile cu un praf de sare pana se formeaza o spuma moale, apoi adaugam treptat zaharul tos si continuam sa amestecam, cu mixerul la viteza mare, pana avem o bezea tare si lucioasa.

 

Lasam insulele de bezea sa dea un clocot impreuna cu laptele, apoi tragem de pe foc si lasam laptele de pasare sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a-i striga pe toti #HaiSaMancamImpreuna lapte de pasare! 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament