Astazi am ales:

Mamaliga cu branza si smantana


Stiti cum au marii chefi au o “signature dish”? Adica ACEL preparat care identifica un bucatar sef? ACEA reteta pe care un specialist in gastronomie o poate atribui unui anumit bucatar si daca o gust cu ochii inchisi? In domeniul culinar, o “signature dish” este echivalentul unui artist care isi gaseste stilul, asa cum recunsti un Picasso numai uitandu-te la el, un autor care isi gaseste stilul perfect, asa cum sunt sigura ca numai si numai Marin Preda ar fi putut sa scrie Morometii :)

Ei bine, asa e mamaliga cu branza si smantana “signature dish” a lui Buni Sia. Fiecare gospodina sunt sigura ca are un astfel de preparat, pe care poate nu il stim ca “dish”, dar stim fiecare “prajitura cu mere a lui mama”, “sarmalele lui mamaie”...stiti cum zic? :) Mamaliga cu branza si smantana, in casa noastra, facem toate 3: eu, mama si buni, dar ajunge sa gusti o data ca sa stii exact cine a facut-o. Si a lui buni este, de departe, cea mai cea! De ce? Pentru ca mamaliga este perfecta, nici prea fiarta, nici prea moale, branza o alege intodeauna cum numai ea stie si de obicei amsteca branza de burduf cu cas de oaie de la tara, slaninuta pe care o prajeste ea, afumata la tara, nu se compara cu niciun fel de bacon. Asa ca, azi, inspirata de reteta ei dar si de fotografia “Bulz urban” postata de Horatiu pe Facebook folosind #HaiSaMancamImpreuna, mancam impreuna o mamaliga cu branza in straturi, asa cum se face ea in Ardeal, “cu de toate”, mai ceva ca o shaworma!

INGREDIENTE

Intr-o tigaie mare incingem uleiul si prajim slaninuta taiata marunt si ciolanul afumat, pana slaninuta devine sticloasa si cubuletele scad la jumatate.

Separat, intr-o oala mare, punem la fiert apa si laptele, cu sare dupa gust. Cand incep sa fiarba, punem malaiul, in ploaie, amestecand in continuu cu telul. In functie de tipul de malai folosit (cu fierbere rapida sau timp normal de firbere), lasam mamaliga sa fiarba, amestecand tot timpul. Punem sare si piper dupa gust. Daca folositi malai cu fierbere rapida, mamaliga e gata in 5-6 minute din momentul in care incepe sa fiarba si sa faca clabuci la suprafata. Daca folositi un malai cu timp de fierbere obisnuit, trebuie sa fierbeti mamaliga 20-25 minute, la foc mic spre mediu, pana e bine legata, dar mai curge de pe lingura. In unele parti ale tarii, de exemplu in Mures, de unde este bunicul meu, mamaliga se fierbe foarte mult, pana e atat de tare incat lingura sta dreapta in ea, apoi mamaliga se pune pe un fund de lemn si se taie, de preferinta cu o sfoara. La noi insa, mamaliga se face mai moale, tocmai pentru a o putea turna in straturi. Cand mamaliga e fiarta, o tragem de pe foc, punem untul si amestecam bine bine, ca sa fie si mai cremoasa.

Intre timp, framantam branza de burduf cu casul de oaie si pregatmim un bol mare, de cca 2 litri, in care sa incapa tot. Punem smantana cat sa acopere fundul vasului, apoi un pic de branza si apoi incep straturile: unul de mamaliga, deasupra punem smantana, apoi branza, apoi slaniuta si ciolanul, un alt strat de mamaliga, iar smantana, iar branza, iar slaninuta si tot asa pana epuizam ingredientele, iar ultimul strat este unul de branza presarata cu slaninuta prajita.

Chiar daca este o mancare “de cand lumea si pamantul”, este absolut delicioasa si cu siguranta va fi apreciata si in familia voastra, trebuie doar sa strigati #HaiSaMancamImpreuna si toti ai vostri se vor bucura! Sa va fie de cel mai bine! :) 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament