Astazi am ales:

Negresa cu fructe


Stiti vorba aia “las-o, ca n-a avut cand era mica”? Cam asa a fost si cu prajiturile cu cacao/ciocolata in cazul meu :) Mama nu a fost niciodata mare fan ciocolata si deci negresele si prajiturile cu cacao nu prea faceau parte din meniul nostru de #HaiSaMancamImpreuna o praji buna duminica. In schimb, mama ne facea cel putin 3 feluri de prajitura cu branza de vaci, bezea, vanilie, inghetata. Si ne facea si mai multe fursecuri de toate felurile, la care lucram toti 3 impreuna, tin minte si acum cum taiam cu fratele meu fursecurile cu paharul :) Si pe langa un arsenal intreg de retete de prajituri, mama mai avea si multe colege de birou si un obicei foarte frumos de sarbatori: fiecare ducea la birou o tava de prajitura si faceau schimb de retete apoi mama le copia in caietul ei. Nu scria niciodata cum se numeste prajitura, de exemplu “Prajitura cu branza de vaci si bezea”, nu nu, mama scria numele colegei de la care avea prajitura, pentru ca asa ii era cel mai simplu sa isi aminteasca exact care prajitura e, cat de mult i-a placut si daca e o reteta demna de incercat pentru pretiosii ei copilasi :) Asa avem in caiet “Prajitura Nely”, “Saleuri Szolt”, “Fursecuri Eniko” etc

In acelasi caiet cu retete al mamei, inceput in ’79 cand s-a maritat cu tata si a inceput, ca o buna sotie, sa gateasca si sa se ocupe de gospodarie (ma rog, apartamentul lor mic dar cochet) am gasit si o reteta de negresa pe care nu am incercat-o niciodata, dar, cand am vazut poza voastra pe Instagram cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna in care trona o negresa plina de fructe, mi-am adus aminte de reteta, careia ii vom spune frumos si literar “Negresa cu fructe” desi, in caietul magic scrie foarte clar “Negresa Mari” :)

INGREDIENTE

Mai intai, ca toate gospodinele pricepute, ne pregatim pentru prajitura cu o tava mare, pe care o ungem cu unt si o tapetam cu hartie de copt si cuptorul, pe care il incingem la 180°C. Apoi, separam albusurile de galbenusuri si apoi putem sa chemam ajutoare :) Celor mici le place foarte mult cand ii implicati in bucatarie si mai ales cand e vorba de mixer! In plus, de data asta chiar avem  nevoie de ajutor, pentru ca lucram in 2 boluri separate: in unul  amestecam galbenusurile si uleiul, pana devin ca o maioneza subtire, in celalalt batem albusurile, impreuna cu zaharul, pana avem o spuma tare, care nu se desprinde de pe paletele mixerului. Cand bezeaua e tare si granulele de zahar nu se mai simt deloc, adaugam apa, pasta de galbenusuri si amestecam cu o spatula, cu miscari de sus in jos. Punem apoi, in ploaie, faina cernuta cu cacao si praf de copt, amestecam din nou, tot cu spatula.

Turnam compozitia in tava, o nivelam fumusel si punem deasupra fructele spalate si curatate. Dam tava la cuptor 30 de minute sau pana trece testul scobitorii, adica, asa cum am invatat de la mama Lucia, pana cand infingem scobitoarea in diverse parti ale blatului iese absolut curata, fara strop de aluat. Asta inseamna ca prajitura e coapta!

Dragii mei, va pup, sper ca va place reteta si asa, de final, va mai dau un pont:  puteti folosi si fructe din compot (mai ales daca e un compot bun, de casa, din borcanul primit cadou sau subtilizat de la bunica) dar eu va sugerez, pe cat posibil, sa folositi fructe de sezon, asta face prajitura unica de fiecare data!




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament